Olika utväxling för olika situationer

  c

Vilken utväxling skall man välja?

Om du har kikat efter att köpa en ny fiskerulle någon gång har du säkert sett termen utväxling när du jämfört olika modeller. En fiskerulles utväxling är ett mått på hur mycket lina som rullen tar hem per vevtag. Utväxlingen anges till exempel som 6,4:1 vilket betyder att för varje vart du vevar på rullen så kommer spolen att snurra 6,4 varv på en multirulle eller bygeln att snurra 6,4 varv runt spolen på en haspelrulle. Förutom själva utväxlingen har rullens spolstorlek betydelse för hemtagningshastigheten där stora spolar tar hem mer lina än små. Generellt brukar en utväxling på 4-5 höra till lågutväxling medan de normalutväxlade ligger kring 5-6 och högutväxlade runt 7 och uppåt.

Vilken utväxling man skall använda beror på flera olika faktorer som fiskemetod, årstid, fiskart och bete. Generellt används lågutväxlade rullar vid tyngre fisken som havsfiske och trolling medan högutväxlade rullar är populära i spinnfisket.

Untitled-2

För spinnerbaitfiske eller fiske med stora spinnare tycker jag om kraftiga rullar som Revo Toro Beast eller Ambassadeur 6000 med Big Game-vev. Då betena är tröga att hem genom vattnet är det skönt med en rulle som har stor vev och mycket kraft i sig.

Långsamt på vintern och snabbt på sommaren

Mitt eget sportfiske bedrivs främst efter fiskarter som gädda och abborre. Jag tycker just att rullens utväxling är ett enkelt och effektivt sätt att anpassa hemtagningshastigheten med en varierande vattentemperaturen under en säsong. Oavsett vilken teknik som jag använder mig av brukar jag fiska långsammare i kallt vatten. Av denna anledning har jag lågutväxlade rullar på vintern vilka gör det enklare för mig att hålla nere hastigheten på betet.

När vattentemperaturen värmer på och fisken blir mer aktiv brukar jag först använda normalutväxlade rullar för att under sommaren gärna fiska med hög utväxling. Med den högre utväxlingen tycker jag det är enklare att fiska betet i det snabbare sommartempot och samtidigt inte behöva veva som en tok.

IMG_0199

Vid jerkbaitfiske är det skönt med mindre rullar som är enkla att greppa kring. Men vid fiske med magnumbeten som denna hemmagjorda träjerkbait använder jag gärna en kraftig rulle som en Toro S.

Särskild utväxling för särskilda tekniker

För vissa tekniker använder jag däremot mer eller mindre alltid en utväxling. T.ex. tycker jag om att använda en högutväxlad rulle vid jerkbaitfiske efter abborre eller gädda. Med en högre utväxling blir det enklare att ta hem slacklinan mellan jerkningarna och ha god beteskontakt. Likaså föredrar jag en högre utväxling i de fall jag släpar hem ett bete över botten som när jag använder kräftimitationer för abborre. Ofta står jag med en 90-graders vinkel mellan spö och lina då jag drar hem betet med spöföring, när det hugger måste jag ofta ta ett snabbt vevtag på veven innan jag kan sträcka upp linan och i denna situation är högutväxlingen användbar.
Som kontrast till detta använder jag gärna lågutväxling när det är kallt ute eller väldigt grumligt vatten. I dessa fall vill jag t.ex. fiska ett långsamt tailbete efter gädda och veva långsamt med täta spinnstop. Med den låga utväxlingen tycker jag att beteskontrollen blir bättre.

Untitled-3

Vid abborrfiske använder jag ofta olika utväxling beroende på vilken teknik jag använder.

Hitta din favorit

Många olika rullar finns som sagt med olika utväxling så oavsett om du har en favorit som en Toro Beast, MGX eller en Classic Ambassadeur så går det ofta att hitta denna modell med flera olika utväxlingsalternativ.

IMG_0991

En klassisk 5600 Rocket är nog min absoluta allroundfavorit bland alla gäddrullar jag prövat. Har man en gammal Ambassadeur går det att dreva om dem ifall man vill byta utväxling.

Facebook Comments
Kategorier : Uncategorized