En Ranger Z518 Comanche på ingång!

cq5dam.web.2080.2080

Hej!

Nu längtar nog många med mig på att våren äntligen skall göra sitt antågande så att det återigen går att fiska i öppet vatten. Vinterfisket och de annorlunda utmaningar som det ger är fantastiska men för mig går ingenting upp mot de första vårdagarna med fiske i öppet vatten!

Inför denna säsong har jag beställt en ny båt och det blev återigen en bassboat. Nämligen en Ranger Z518 Comanche. Utbudet av bassbåtar har blivit allt bättre under de senaste åren och genom Mojoboats förtjänst går det nu att få tag på flera märken som Tracker, Nitro, Ranger, Stratos, Triton och Legend. I grunden liknar alla märken varandra men det finns märkesspecifika lösningar och detaljer hos varje tillverkare som gör just deras båtar unika.

7

Z518 Comanche, en best!

Still building legends. One at a time

För mig var en bassbåt en dröm under många, många år. Den första bassbåten som jag spanade in under tidigt 2000-tal var dåtidens Ranger Comanche. Ända sedan dess har just Comanche varit min drömmodell och en båt som jag trånat efter i många år.

Det jag verkligen tycker om med just Comanche-serien är dess estetik. Det finns väldigt fina färgsättningar och jag tycker styrpulpet, akterpartiet och kromdetaljerna på modellen ger ett aggressivt och tidsenligt intryck. Som de flesta premium bassbåtar i detta segment har modellen mycket goda funktioner som gediget byggda luckor och bra utformning på stuvutrymmena, helt vattensäkra fack, sköna stolar, fint båtkapell och ett främre kasttdäck belagd med en ergonomisk vadderad matta. Denna mjukare beläggning gör att man outtröttligt kan stå och fiska hela dagen utan att bli trött i rygg eller svank.

Lägg därtill högteknologiska och mycket noggrant framtestade skrov med goda sjö- och fartegenskaper och en vridstyvhet i båten likt ett granitblock så har ni halva förklaringen till varför man bara älskar dessa prestandamodeller som erbjuds från de stora bassbåtstillverkarna.

4

cq5dam.web.2080.2080

Något jag tycker är utmärkande för en Ranger är hur fint hela båten är byggd. Spöfacken har riktigt bra spötuber där ändbuttarna hålls på plats av spögalgar och i mittfacket finns avgränsningar på sidorna för att lägga beten och annan utrustning. Styrpulpeten är bra designad så att man enkelt kan få in ett stort ekolod antingen infällt eller som jag föredrar på bygel.

Z518 Comanche

Hos Ranger finns det tre olika produktlinjer av bassbåtar. Dem kallas Z100/Z500, Z Comanche och Intracoastal. Z100/Z500 är mer instegsmodeller till bassbåtar som skall ligga bättre i pris och vilka inte erbjuds med fullt så många utrustningsalternativ och färgval som de övriga två serierna. Z Comanche och Intracoastal är några av bassbåtsvärldens mest avancerade båtmodeller där man inte sparat på krutet någonstans. Intracoastal är en bassbåt utan textil på kastdäck och sittbrunn som designats för att användas i saltvatten. Z Comanche är i sin tur uppdelade i de vanliga Comanche modellerna och L-modeller vilka har samma skrov men annan pulpet och inredning.

Mitt val föll på en Z518. Jag tycker denna båt verkar lämpa sig bra för det svenska fisket på flera sätt. Dels är den rymlig med sina 239 cm i bredd och 569 cm i längd samtidigt som vikten på 700 kg fortfarande är relativt låg. Så säg med en 150 hk Mercury EFI kommer man ha riktigt goda fartresurser (på upp till kanske 56-57 kn) samtidigt som den kommer vara snål och förmodligen inte ligga på mer än 1 l bränsle per distans på full gas och givetvis mycket mindre vid ekonomisk körning.

Det andra som jag verkligen faller för är stuvutrymmena. Modellen har bra uppbygda spöfack med stabila spögalgar som håller spöna mjukt och säkert i spötuberna under kastdäcket. I både mitt och akterfacken finns dessutom avgränsningar som hjälper till att hålla ordning och kunna sortera upp all utrustning som man bär med sig.

cq5dam.web.2080.20806

cq5dam.web.2080.20805

Förvaring i båten är en av de egenskaper jag värderar som allra mest! Det är otroligt skönt att alltid kunna bära med sig spön, rullar, kläder, solkräm, toalettpapper, stormkök och andra förnödenheter i båten under hela året.

Ännu en bassboat?

Desto mer jag fiskat bassboats desto mer har jag fastnat för det. Då spinnfiske är min favoritfiskemetod finns det ingen annan båttyp som lämpar sig lika bra.

En av anledningen till varför jag klev upp en fot från min gamla Z175 var till stor del av familjeskäl. Bland mina bästa minnen från 2017 så var när vi åkte ut med familjen till Landsort och andra ytterskärgårdsområden för att bada och bara njuta av sommaren. Det var egentligen inget problem att göra det med den tidigare båten men med matsäck, badkläder, släkt, vänner och allt som följde med så var min Z175 något för liten. Med denna Z518 Comanche tror jag däremot att jag kommer hitta en ännu bättre kompromiss för effektivt sportfiske och en riktigt bra familjeplattform för soliga sommardagar!

Tillbehör

Till min Z518 Comanche beställde jag följande tillbehör direkt från fabrik utöver den generösa utrustning som kommer standard med modellen.

  • Deluxe Boat Cover. Trailerbart kapell.
  • Battery Holder for TM Batteries (three). Batterilådor för 36V montage till elmotor.
  • Dual Pro On Board Charger 15 x 3 220 Volt (International). Batteriladdare 3 utgångar totalt 45 A.
  • Hamby’s 6ft Keel Protector / Black. Kölskydd i svart färg, 6 fot.
  • Rigid Light Package (Boat Only). LED-ljus i båtens sittbrunn, livewell och samtliga stuvfack.
  • Remote Livewell Pumpout. Möjlighet att pumpa vatten ur livewell.
  • Infinity AM / FM with MP3 Jack and Bluetooth NEMA 2000 Capable. Stereo med högtalare i båten.
  • Tilt Hydraulic Steering. Tiltbar ratt med hydralisk styrning.

Väl hemma tänker jag montera ekolod från Lowrance, Power Pole, litiumbatterier och batteriladdare från Mastervolt och bränslemotor från Mercury men mer om detta i ett senare inlägg.

Är du intresserad av att titta på häftiga bassbåtar så kika in på www.mojoboats.se samt www.rangerboats.com!

22

En bra detalj med många Ranger-modeller är deras ”coin box”. Ett litet stuvfack mellan sätena där man kan ha mobiltelefon, plånbok, nycklar, tilltugg eller någonting annat som man snabbt vill lägga ur fickan när mans kall fiska eller som bör vara lättåtkomligt.

5

Jag gillar verkligen metalldesignen hos Comanche-serien där man arbetar mycket med rostfritt stål och aluminiumpaneler.

3

Att ha flera verktygshållare runt om i båten underlättar i allt sorts fiske!

cq5dam.web.2080.20802 

Rejäla gummilister med kompressionslås som skjuter luckan tätt mot kragarna runt fackets kanter ser till att inte en droppe tränger in trots den våtaste väderlek.

6

I aktern finns rikligt med utrymme för pumpen till en eller två Power-Poles, en 3D-box, batterier, ankare, batteriladdare och andra tillbehör.

Facebook Comments
Kategorier : Uncategorized