McPike – Det mest mångsidiga betet av alla

IMG_7972

Hej!

Idag tänkte jag skriva lite om det gäddbete från ABU som jag haft mest framgång med de senaste åren vilket är McPike! Det finns i synnerhet en sak som jag verkligen uppskattar med betet och det är mångsidigheten. Med en McPike kan man fiska djupt, grunt, snabbt, långsamt eller offsetriggat i gräs. Egentligen skulle man klara sig igenom ett helt års fiske med endast detta bete ifall man så ville. McPike finns dessutom i många färger och flera storlekar. Skillnaderna mellan modellerna är mer än bara storleken och alla modeller har någon specialisering som dem är extra bra för.

Jag har medvetet försökt lära mig att fiska McPike på så många sätt som möjligt. Lär man sig ett så mångsidigt bete som en McPike grundligt har man det perfekta betet att falla tillbaks på t.ex. när man testar nya vatten eller när fisket är trögt. I dessa situationer kan det vara skönt att slippa tänka på ifall man har rätt bete på tafsen och istället enbart fokusera sig på att fånga och lokalisera fisken. En McPike behöver inte alltid vara bäst men jag har nog inte varit med om en endaste situation när gäddorna inte tar betet – det är helt enkelt aldrig ett felaktigt val.

En glädjande nyhet är att nu kommer det att komma sju nya heta färger inför höstfisket! De tidigare färgerna som har funnits har fiskat riktigt bra men med denna komplettering ser jag färgkartan så gott som komplett. Än så länge har jag bara provat färgerna vid något enstaka tillfälle men den rosa är fantastisk för grumligt vatten och den gröna/norsfärgade för soligt väder. Vilken blir din favorit?

20689792_10154696566757190_224248210458605574_o

Mina favoritsituationer för McPike

18 cm – liten McPike

Liten McPike är mitt favoritbete i tätt gräs. Oftast använder jag den lilla McPiken tillsammans med en offsetkrok i storlek 10/0. För att underlätta krokning brukar jag skära en skåra i magen på betet vilken gör att kroken lättare glider upp ur jiggen när man gör ett mothugg. Den lilla McPiken fiskar lika bra hela året men jag fiskar den främst vid efterleksfiske i stubbvass eller vegetationsbälten sommartid.

Untitled-1

Skär ett snitt i betets buk med en kniv så att kroken lättare penetrerar jiggkroppen vid mothugg.

21cm – mellan McPike

Mellanmodellen är min stora favorit för riktigt grundvattensfiske. Denna modell har en stor paddel i förhållande till kroppen vilket gör att betet lyfter upp sig självt ur vattnet när man vevar hem det sakta så att det går att fiska betet riktigt grunt. Ofta fiskar jag mellanmodellen med shallowskruv och endast en stor stingerkrok på magen.  Ibland som på bilden gör jag ett fast tackel i kroppen som jag fiskar med en större stingerkrok på magen. Orsaken till att jag oftast använder endast en krok är för att det är smidigt att kroka av gäddorna då samt att betet går väldigt grunt ifall man inte tynger ned det för mycket. Detta är ett av mina stora favoritbeten när jag fiskar braxengäddor på grunt och grumligt vatten i innerskärgårdarna på hösten.

20170805_144503

25 cm – stor McPike

Stor McPike har visat sig vara en riktig storgäddmagnet. Jag föredrar att fiska den stora McPiken med shallowskruv och tvåkrokstackel eller lättare jiggskallar och dubbla stingerkrokar. Detta är egentligen en riktig favorit året om. Det är aldrig fel att fiska stora beten när man skall fånga stor gädda.

bete 1

För en stor gädda är till och med en 25 cm McPike ett litet byte.

dak demon goddess 1

En av mina största gäddor på hela 13,9 kg fångades på en 25 cm McPike i färgen T!

IMG_9434

I grumligt vatten fiskar ofta de grälla färgerna av McPike bäst. ”Lysröret” är en klar favorit som landat många fina gäddor genom åren.

 

Facebook Comments
Kategorier : Uncategorized