Hårda beten för stor abborre

power blade

Hej!

Hoppas att alla som läser detta har en skön sommar och hinner njuta av semester och skolledighet med mycket fiske. Själv har jag hunnit med både lite gäddfiske men framförallt ett par abborrturer de senaste veckorna. Till en början har fisket varit trögt men efter att ha gått tillbaka mot äldre metoder har det lossnat rejält och det har fångats både mängd och storlek!

Är en favortimetod alltid bra?

I abborrfisket har jag jigg som solklar favoritmetod. Inget annat bete än just jigg med vanlig jiggskalle har gett mig så många och stora abborrar genom åren. Att ha en metod som man är väldigt specialiserad i är oftast bra då man verkligen lär sig den grundligt. Vid vissa tillfällen kan det däremot bli till en stor nackdel som ifall man kommer till vatten eller perioder under året när abborren är helt ointresserad av metoden i fråga. Då står man där lika övertygad som vanligt på att man skall fånga dem med sin favoritmetod och sina favoritbeten och försöker vänta ut fisken fastän man egentligen borde experimentera.

Sommarfiske

För mig började sommarfisket segt. Trots att jag såg jagande abborre, stora bytesfisk stim och emellanåt fångade en och annan hyffsad abborre så släppte aldrig fisket riktigt. Till en början misstänkte jag lågtryck, svag vind, kraftig vind, algblomning, regn, torka eller vad som helst annat som kunde påverka abborrens huggvillighet och som gjort fisket trögt även denna dag. För att vara på den säkra sidan körde jag på med det jag kan som allra bäst – jiggfiske och då helst Berkley Pulse Shad i färgen Smelt!

Efter kanske 3-4 abborrpass med segt fiske kände jag att det var dags att pröva något annat. Jag funderade kring vad som kunde trigga abborren till hugg och grävde fram en riktig klassiker ur betesboxen, en Reflex 12g med silversked. Svaret kom snabbt, fast fisk på de fem första kasten varav två riktigt fina strax under kilot. Bytte tillbaks ett par kast till jiggen för att se ifall det kommit igång en rejäl huggperiod men hade likt tidigare inte ett pet på betet. Snabbt tillbaks till Reflexen och huggruschen var igång igen!

Nästkommande fisketur funderade jag över vilka fler beten som hade mycket liv och rörelse i sig och prövade även Berkley Power Blade vilken även denna fungerade utmärkt. Det har helt enkelt verkat som man behöver mycket liv och rörelse för att reta abborrarna till hugg nu i sommarvärmen. Powerbladet är bra då man enkelt kan låta det sjunka ned under invevningen ifall man vill fiska av djupare vatten vilket är svårare med exempelvis spinnaren.

Är du påväg ut på abborrfisket är mitt tips att du har rejäl fart på grejerna och tar med beten som verkligen retar abborren. Här är några av mina hetaste tips just nu som i rätt situation är fantastiskt bra!

Untitled-1

Stor abborre på ingång!

Untitled-2

Reflex spinnare är ett av tidernas bästa abborrbeten. I sommarvarmt vatten sopar Reflexen ofta rent både på stort och smått. Ger dessutom mycket bifångster i allt från asp till öring och gädda.

Power-blade

Berkley Powerblade är ett utmärkt sommarbete för abborren. En fördel med Powerblade är att det sjunker ned snabbt och går att jiggas hem på djupt vatten vilket är krångligare med t.ex. en spinnare eller ett skeddrag.

Facebook Comments
Kategorier : Uncategorized