G – G – G – GIANT PIKE !

dak demon goddess 1

Hej.

Under det senaste gäddpasset hände det som jag väntat på under hela våren. Äntligen small jättegäddan på!

Tillsammans med Rasmus bestämde vi oss för att köra en tvådagarstur innan förleksfisket skulle vara över. Dagen började bra och redan efter ett par kast hade jag en stöt på min 25cm McPike tånglake. Gäddan petade på betet 3 kast i rad innan jag fick den att ta ordentligt och kunde landa en fin gädda på runt 7 kilo. Just med McPike har jag haft lite ”otur” under de senaste två årens fiske. Jag har dragit mängder med fisk på 7-8 kg men inga riktiga jättar vilket Rasmus genast påtalade.

– Den är bra på att fånga fisk. Men den verkar inte attrahera de allra största.

Jag svarade snabbt att ifall man drar metersfiskar i parti och minut så är det mer en tidsfråga tills det kommer en riktigt stor. Dessutom har jag faktiskt inte använt just denna modell när fisket varit som allra bäst, men idag kändes förutsättningarna rätt och vänta skall du få se!

Dagen flöt på bra i klassiskt förleksmanér. Vi fiskade av grunda vikar och branter. Gäddorna var på hugget och allt medan dagen led lyckades vi fånga ett gäng fina gäddor kring metern. Tillslut var vi inne på den sista timmens fiske och stod i valet och kvalet av att byta område helt eller att gå tillbaks och fiska platser vi besökt tidigare under dagen. Just under förleksfisket är det viktigt att man bygger upp en känsla för hur, var och när fisken rör sig mot lekområdena på den plats man fiskar. I jobbet där vi regelbundet genomför provfisken upp till gäddvåtmarker söker sig den absoluta merparten av fisk endast upp till lekplatserna nattetid. I sjö, älv, eller skärgård kan migrationsbeteendet se annorlunda ut och på vissa områden har jag märkt att mycket fisk söker sig in i vikarna redan i solens sista strålar.

Vi tog beslutet att fiska en favoritvik som vi redan besökt under dagen som sista plats. Kanske skulle solens sista strålar få gäddorna att röra sig in i viken redan under kvällen för att följande förmiddag leka i den grunda stubbvassen?

Svar på tal kom snabbt. En 8+ gädda på första kastet. Kastet därpå tog Rasmus en gädda på 11,1kg. Jag kastade igen och hade följe på en fisk kring 9kg. Drog 2-3 snabba kast där gäddan återigen följde men bestämde mig för att låta den va och fiska vidare i viken ifall det simmat in något större.

Strax därpå tickade det i linan. Ett snabbt mothugg följdes av en följsam fisk som lojt skakade på huvudet och villigt lät sig föras mot båten. Med endast ett par meters lina tog det tvärstopp. Den följsamma gäddan förvandlades plötsligt till en ubåt vilken blytungt höll djupet utan ett tecken på att ge sig.

– Denna är riktigt stor. Strunta i att veva in ditt bete och fäll ut håvskaftet maximalt, denna måste vi skopa såfort vi ser den för detta är en gigant! ropade jag skälvande.

Jag vet inte om det dröjde sekunder eller minuter men plötsligt bryter ett grodyngel ytan samtidigt som Rasmus skopar in gäddan i håven. Vi bärgar ubåten och konstaterar min 4:e största spinnfiskegädda som väger in på 13,9 kg!

Gäddan fångades på mitt favoritbete McPike 25 cm i tånglakefärg fiskad med jiggskalle. Utrustningen jag använde var en Toro Beast rulle, Fantasista Beast spö (8’6 225g) och röd Spiderwire smooth 8 0,35 mm lina och Abu Garcia Svartzonker stingers i storlek 3/0. (se länkar)

got ya again 1

Grodyngel håvat!

bete 1

Pang på rödbetan! Är det verkligen en McPike 25 i den strupen? Ser mer ut som lilla storleken :) Trots djup krokning var fisken inte illa krokad och blödde ej.

dak demon goddess 1

13,9 kg och min fjärde största spinnfångade gädda!

rasmus 1

Rasmus Ljungqvist med 11,1 kg gädda!

Facebook Comments
Kategorier : Uncategorized