Ny spöserie – Fantasista Beast

Hej!

Idag tänkte jag skriva lite om ABUs nya spöserie Fantasista Beast som jag provat till gäddfisket. Jag fick faktiskt tag på denna serie på lån under en kortare period redan i augusti och kunde snabbtesta spöna. Att testa ett spö ordentligt tycker jag är svårt och tar tid. För mig är spön ett redskap som jag måste vänja mig med och lista ut hur, vad och när det skall användas.

Efter att ha haft väldigt många kombinationer av spön, rullar och linor under åren så kan jag säkert säga att ett spö kan upplevas väldigt olika beroende på vilka komponenter som sitter på det. Ifall man sätter fel rulle eller för tjock eller tunn lina kan spöet bli svårkastat, kännas tungt eller helt sakna känsla. Det gäller att prova sig fram med alla nya utrustningar man införskaffar sig så att man får grejer som klaffar bra med varandra. Nu har jag äntligen införskaffat mig två Fantasista Beast spön och lyckats få ihop dem med en kombination av rulle och lina som jag trivs riktigt bra med. Läs nedan så får ni se vilka två kombinationer jag valt och varför.

 

Fantasista Beast

Se Fantasista Beast modellerna här

Fantasista Beast är ABUs nya toppserie bland gäddspöna. Detta är rejäla spön med mycket fina komponenter som Fuji rullfästen och Fuji ringar. Något som skiljer dessa spösn mot mycket annat på den svenska marknaden är spönas triggerfästen vilka är en bredare variant som är lutad bakåt. Till en början kom jag inte underfund alls med hur jag skulle fatta runt spöet men efter ett tag satt spöet som en smäck i handen. Dessutom tycker jag att detta rullfäste är enklare att greppa runt med handskar vilket är ett stort plus då mycket av mitt gäddfiske sker just höst, vinter och vår när det är kyligt ute och man i princip alltid fiskar med handskar på händerna.

Till alla som letar nya gäddspön till våren så kika in denna serie. Mitt vall föll på det tyngre 8’6 spöet och den relativt mjuka och mer progressiva 8′. Jag är hittills väldigt nöjd med spönas prestation och ser med spänning fram mot vårfisket och grova gäddor på Fantasista Beast!

IMG_0979

Jag använder det tunga 8’6 Fantasista med en Toro Beast och 8′ med en Pro Rocket 5601. 8’6 är spolad med SpiderWire 0,35 och Rocket rullen med Fireline TracerBraid 0,30. Jag gillar att ha ett grovt 8’6 spö som jag fiskar stora gummibeten som stora McPike, stora tailbeten och stora vobbler med. Då betena är tunga att ta hem så föredrar jag något lägre utväxling på rullen som Toro Beast har. 8′ är ett relativt mjukt spö med lite långsammare aktion. Detta spö tycker jag passar bra till mindre beten som McMio, McMy och liknande. När gäddorna är stora och krokarna små och tunna vill jag ha ett förlåtande spö för att inte råka dra ut krokarna ur gäddans mun under drillen. Jag tycker även att ett mjukare spö likt detta är att föredra ifall man fiskar gädda på kort distans som i åar eller bland tät vegetation där man gör korta kast och krokar stora fiskar på kort lina. Ett mjukt spö är mer förlåtande i drillen än ett toppigt!

IMG_0991

Av alla rullar man kan använda är faktiskt Rocket min favorit. Jag har en 5600 Rocket och en 6500 Rocket som jag införskaffade i högstadiet/gymnasiet och som jag fortfarande fiskar med. Av alla mina fiskeredskap är det nog dessa som klarat av att hänga med bäst och trots ihärdigt fiskande har dem inte visat några tecken på försämring. Till 2017 fick det däremot även bli en vänstervevad Rocket! Särskilt i år då den hade så häftig färg som helsvart :)

IMG_0998

Fantasista Beast har ett ovanligt triggerfäste som man inte hittar på så många spömodeller. Trots att det kändes ovant i början så tycker jag nu att det är ett riktigt bra rullfäste som ger bättre grepp med handskar på jämfört med det traditionella pistolgreppet.

IMG_1001

Fantasista Beast har en snyggt svart klinga!

Facebook Comments
Kategorier : Uncategorized