Coldfront tactics

Untitled-c2   

Hej!

Under de 2-3 senaste veckorna anser jag att det varit väldigt svårfiskat på både gädda och abborre i såväl skärgården, Mälaren som mindre insjöar. Generellt tycker jag att sensommaren kan vara en bra tid både för gädda och abborre men vid ostadigt väder och lågt barometertryck anser jag att fisket är som värst!

Mina senaste fisketurer har avverkats i allt från kraftigt regn, hård blåst, stiltje och dimma med pendlande lufttryck. Generellt under året är fiske efter de flesta arter som bäst i mer eller mindre stabila väderförutsättningar och helst med högt eller stigande lufttryck.

Lever man och andas fiske blir passen däremot få ifall man alltid skall vänta in rätt förutsättningar och därför får man lära sig att fiska efter de förutsättningar som är. Här är ett tips kring hur jag resonerar när jag fiskar under tuffa förutsättningar och svårt fiske.

IMG_8827

Pulse shad tillhör ett av mina ”måste”-beten. När jag fiskar en helt ny plats eller då jag går helt bet i fisket använder jag ofta just Pulse shad både för gädda och abborre. Det är inte alltid det bästa betet men det är ett bete som i alla situationer under hela året fånga fisk. Ifall jag inte fångar fisk eller har kontakt på Pulse shad utgår jag ifrån att fisket är riktigt segt.

Stick to your guns

Desto svårare fiske det är, desto simplare väljer jag att fiska. Jag fiskar den absolut största tiden under passet med mina absoluta favoriterbeten med den hemtagning som brukar fungera bäst på de absolut bästa platserna. Eftersom jag vet att fisket är svårt går jag ned i variation och platsval och försöker rikta in mig på de tekniker, metoder och platser som jag kan absolut bäst.

Som komplement till att smala av fisket lägger jag även en mindre del av tiden till rent experimentellt fiske. Under denna tid försöker jag göra något radikalt helt tvärtom. Exempelvis att fiska pelagiskt efter gäddan trots att dem enligt regelboken skall stå grunt kring struktur, eller fiska en abborrjigg efter gädda trots att dem brukar ta 30 cm beten.

Genom att dela upp tiden i att rikta in sig och fiska effektivt på det jag verkligen vet och låta en del av tiden gå till riktig experimentlust brukar jag oftast kunna gå kring segt fiske på ett sätt eller ett annat. Antingen fungerar en gammal bastaktik, eller så lär man sig något nytt. Det svåra är som alltid hur mycket man skall hålla kvar vid gammalt och hur mycket man skall våga experimentera. Risken finns att fisken hugger någon annastans om man fiskar i gamla hjulspår. Risken är dock betydande att man har helt fel bete och teknik när huggruschen verkligen startar om man experimenterar för mycket och för länge.

Lägg upp en bra mosaik av det du kan och att försöka lära nytt. I längden ger det resultat!

Untitled-2

Det är viktigt att skaffa sig favoriter i fisket som man kan luta sig tillbaka på under svåra förhållanden. Det är viktigt att ha ett bete som man kan utan och innan och som man vet hur det fiskar med olika viktning, krokar och tackel.

14044965_10153667237311993_1228888176_o

Igår fiskade jag tävlingen ”I Fehmi Varlis minne” som gick av stapeln vid Mörkö. Fehmi Varli var en fiskare som fångat en av Sveriges största gäddor genom tiderna på 26,57 kg. Tveksamheter kring hur fångsten gick till gjorde emellertid att gäddan inte är ett Svenskt rekord. Under tävlingen hade vi riktigt bra fiske trots att det rådde svåra förhållanden. Vi körde likt jag beskrivit ovan en mix av rent experimentellt fiske tillsammans med de mest klassiska tekniker och platser vi visste.

Untitled-1

På 2 fisk/173 cm lyckades vi knipa förstaplatsen och det åtråvärda vandringspriset som består av ett UTÖ-Lys. Enligt utsago det bete som Fehmi tog gäddan på 26,57 kg på!

Facebook Comments
Kategorier : Uncategorized