#08abborren – Sveriges häftigaste fisketävling!

08Abborre-Webbild-540

asd

Hej!

Idag är det extra roligt att få skriva på blogen eftersom Team ABU/Mojoboats vann årets upplaga av #08abborren med 206cm/5 fiskar och då jag även fick individuellt pris för största abborre på 47cm!

Just #08abborren är lite speciell mot de flesta andra fisketävlingar då den går av stapeln mitt i Stockholm. Själva tävlingsområdet sträcker sig från Slussen mitt inne vid gamla stan och sedan västerut till en bit utanför Stora Essingen vilket är strax utanför stadskärnan. I mitt lag ingick Adam Orre på Söders Sportfiske och Hugo Lisjö vilka båda vid det här laget är garvade abborrfiskare både vad det gäller platsval och fisketekniker.

IMG_2741

Exakt vilket bete man har är oftast inte det viktigaste vid denna typ av fiske. Personligen föredrar jag en mångsidig jigg som man rör sig bra vid både snabb som långsam hemtagning. En personlig favoritfärg är pärlemor, eller åt silverhållet. Gärna med en röd fläck på buken – som denna vilken jag ritat med en jiggpenna. På bilden är en Berkley Pulse Shad 8cm i färgen Smelt vilken är ett utmärkt val med en 20g skalle!

Innerstaden

Att fiska i innerstaden är speciellt. Både miljön i tävlingsområdet och abborrarnas beteende skiljer sig något mot vad de flesta är vana vid. I regel är de flesta platserna ganska djupa med utfyllda stränder, kajer och sparsam undervattensvegetation. Den speciella miljö som staden ger har gjort att vissa av abborrens favoritbyten som vitfiskar förekommer sparsamt då deras lek- och uppväxtmiljöer är bristfälliga. Istället verkar många stora abborrar kring innerstaden leva ett nomadiskt liv där de följer stim av benlöja och nors. Bytesfiskarna kan dels röra sig mellan innerstadens olika fjärdar och inåt i Mälaren men stundtals sker även stora steg av både abborre och bytesfisk genom strömmen till och från Saltsjön.

Kombinationen av den ganska så karga och djupa stadsmiljön och vandrande bytesfiskar gör att abborrfisket ofta är stekhett eller iskallt. Kommer man på fisken kan det nappa mycket och stort! Vid detta fiske är det ofta svårt att välja taktik. Antingen kan man ligga kvar på en hotspot som en grynna och hoppas på att abborre och nors råkar svepa förbi eller så jagar man aktivt runt tills man hittar fisk.

IMG_0103

Mycket av fisket kring innerstaden handlar om att lokalisera abborrens bytesfisk. Ekolod i all ära, men inget är så effektivt som spana efter måsdyk! När abborren jagar upp ett norsstimm mot ytan tar måsarna chansen och attackerar ovanifrån – var snabb för det kan sluta lika fort som det börjat!

Tournaments are won through practice

Under veckan innan själva tävlingen passade jag på att fiska inte mindre än tre gånger! De två första turerna var svåra med väldigt spridda fångster av abborre lite här och där, både på djupt och grunt vatten. Bytesfisken verkade det inte heller vara någon riktig ordning på i det varma vattnet och när man väl såg en norsboll på ekolodet så försvann den oftast lika snabbt som man hittat den. Under det tredje kortpasset som jag tog under en eftermiddag verkade saker och ting däremot ha ändrat sig mycket. Bytesfisken verkade ha kommit in på plats vilket både ekolod och måsar indikerade – och plötsligt så satt bara de större fiskarna där!

20151115_111224

Smack! En riktig ”bucketmouth” sög i sig jiggen och kunde efter en nervös drillning äntligen landas!

Gametime

På själva tävlingen möttes vi av ganska svåra förutsättningar. Lugnt stilla vatten med ett ganska svagt molntäcke.Totalt deltog nästan 40 lag med över 100 deltagare, varav många som fiskat mycket abborre kring Stockholm och i Mälaren – så motståndet förväntades vara tufft!

Vår taktik var däremot enkel, vi åkte runt på olika hotspots och fiskade tills vi förhoppningsvis och efter träningspassen förmodligen skulle hitta jagande abborre av bättre kaliber! Fisket gick till en början segt…! Inte en fisk i båten efter de fem första platserna! Helt plötsligt ändrades allt när vi driftade en gräskant och i mer eller mindre tät följd kom fiskar på 39, 47, 45, 41 och 34!

Vi fortsatte i samma spår och ägnade dagen att pröva oss fram på allehanda platser som kunde tänkas hålla grov abborre. Vi fick ett par fiskar till, blandat med några gäddor.

Väl i hamn var det nervöst. 206cm är långt och 47cm på topp är stort – men skulle det räcka? Jag har bland annat varit med om själv att fånga fem fiskar över 45cm på 5 kast tidigare… Att det skulle ha hänt idag när fisket varit svårt låter osannolikt men man vet aldrig.

Prisutdelningen tas vid och både plats två och tre ropas upp utan att vi nämnts. Slutligen ropas jag upp på störst abborre (47cm, och även näst störst på 45cm) och i lag vinner vi med 406cm! Lyckan är total och vi kammar hem Ett Lowrance HDS 7 Touch, Veracity spö, Revo MGXtreme och Leech glasögon. Otroligt nöjd över våran insats!

xa

Drömmen – att smacka upp riktiga fetingar på tävling! Fiskarna vägde 1400g samt 1350g.

Utrustning

Fisket i innerstaden är ofta ett ganska tungt fiske med stora jiggar och stort djup. Jag fiskade i princip hela tävlingen och fick alla mina fiskar på:

  • Veritas 2.0 spinn, 7,3 fot (modellen finns inte i Sverige men i Veracity finns motsvarande spö med 30g kastvikt)
  • Revo MGXtreme
  • Fireline Tracerbraid 0,12mm
  • Tafs av Berkley Trilene Flurocarbon 0,45mm
  • Jigg (som liknar nors typ Berkley Pulse Shad i Silver/ljusare färg med 10-30g skalle)

asdas

Dubbelt upp – 1 plats och största fisk! Detta är en dag jag kommer leva på länge!

 

Facebook Comments
Kategorier : Uncategorized