Fin laxfiskehelg

Sedan i vintras var långhelgen 5-8 maj inbokad för laxfiske i Blekinge. Med ringa möjlighet att justera tiden för denna satsning fick Andreas och jag ställa hoppet till vädergudarna. Jag har mer eller mindre frekvent besökt Blekinges kust för detta ändamål sedan våren -97 om jag minns rätt, och aldrig har jag varit med om  att få fyra dygn på raken med strålande sol, värme och framförallt låga vindar. Helt magiskt bara det. Fina rapporter skvallrade dessutom om att tillgången på lax var god i bukten lagom till vår ankomst.

Hyggligt tidigt torsdag morgon var vi sjösatta i Garpahamnen på Hasslö och stävade mot ett område som vi dels fått tips om, dels fångat en del fisk på tidigare år. Det blev en sån där dag när allt bara stämde, en av de där få dagarna när laxfiske känns enkelt och man lite naivt tror att man förstått sig på vad det handlar om. Vi landade 5 granna laxar och tappade ett par. 15,8 kg i topp till Andreas. I mer eller mindre vindstilla soligt T-shirt väder.

Lax10800

Lax15800Andreas1

Hur skulle detta fortsätta? Fulla av självförtroende gick vi upp i ottan fredag morgon och körde ut på ett om möjligt ännu lugnare hav. Inte helt otippat sattes kursen mot det ganska koncentrerade området som varit så produktivt första dagen. Nu visste vi hur vi skulle göra! I med grejerna och frågan var om jag ens skulle hinna äta min frukost innan det var dags? Men nejdå. Det går en timme, två timmar, det blir både frukost och lunch och timmarna går. Inte ett enda pet. Det är så typiskt laxfiske Och det är kanske det som är tjusningen. Det går fort att komma ner på jorden igen efter en fantastisk dag. Och i sällsynta fall vice versa. Frampå eftermiddagen ger vi oss i området, trollar oss mot andra heta positioner men kammar noll. River och gör en rejäl flytt på säkert 15 Nm. Men inget händer. Vi kommer i hamn strax före kl 22, utan ett enda laxsniff på prylarna.

Laxtrolling

Lördag morgon hittar vi ett kanonfint strömvred ganska långt ut som markerar en väldigt tydlig temperaturskillnad. På första vändan hugger en ilsken 11-kgs och hoppet tänds igen.

Lax11500

Medans vi kör på utan ytterligare hugg har kompisarna kanonfiske närmare kusten med ett koppel fina fiskar mellan mellan 10-14 kg. När rapporten om deras sjunde hugg under förmiddagen trillar in via dålig sms-täckning river vi och gör en flytt. Lagom till ankomst så dör fisket ut komplett för dem. Efter lite nötande lyckas vi få en 9kgs trots allt.

Söndag och sista dagen. Vi bestämmer oss att fiska  närmare utgångshamnen, kring lite gamla egna punkter som gett fisk tidigare och en punkt som gav Olof en 14-kgs lördag kväll och en tappad. Vi skämtar om att vi ska ta den han tappade så han får tillbaka sin sked. Redan första vändan, inte långt från Olofs dubbelhugg, river det iväg ordentligt och Andreas greppar Dipsyspöt. Upp kommer en fin 10,5a. Vi ligger kvar i området, ser flera båtar drilla och håva på nära håll. Till slut river det till på ett ytspö igen men fisken väljer att tacka för sig ganska fort. Hur som helst en kanonhelg. I år valde vi att sova i båten vilket ger mycket fisketid. Inget undanplockande av massa prylar på kvällen eller riggning av båten på morgonen. Vakna, kasta loss, sätta i grejerna och äta frukost till havs. Underbart!

Lax10500Andreas1

Laxarna nappade både högt och lågt. Via lätt blyade skedar på planerboard, dipsy och djuprigg ner mot 40 fot. Betena som levererade var Ismo magnum, Grizzly Large och Toby Magnum 60 gram i allt från den klassiska svenska flaggan till riktigt skrikiga färger.

 

 

 

Facebook Comments
Kategorier : Fiskerapport
Om du gillar detta inlägg kanske du är intresserad av :
  • Inga liknande inlägg funna