Rapport 10-Gradarn – Första svenskfångade Fjällbrosmen?

Mötte upp Anders och Fredrik i Tenhult sent torsdag kväll, ja i princip bara packa upp en överfull bil med familjens semesterprylar för att direkt packa ihop mer eller mindre nödvändiga prylar för en djuphavstur. Hjälpte Fredde med lite tackel inpå småtimmarna och några timmar senare ringde klockan och bilen med Anders båt på släp styrdes mot Hunnebostrand där Lars väntade. Han hade kört upp sin båt redan kvällen innan, tanken var att vi skulle fiska från två båtar. Kring lunchtid fredag lämnade vi svenska kusten bakom oss, farandes över ett lite skumpigt hav med sydvästvind snett framifrån. Lite strul med Lars båt gjorde att dem körde ut i sakta mak, men det tog inte så värst mycket längre än för mig och Anders i alla fall. Började fresta blåkäftarna som visade sig vara på plats. Första släppet nappade en 6 hgs, som Anders kontrade via en 8 hgs en stund senare.

Men det är en fisk som nappar senare som överraskar oss ordentligt. Jag får ett halvförsiktigt napp och av tyngden, samt fiskens sätt att uppföra sig,  för tankarna till en mindre lubb. När fisken först kommer i djupet ser det också ut som en liten lubb, men när den väl ligger i ytan är det något som inte stämmer… Med ett hastigt grepp om dess underkäke lyfter  jag kanske in Sveriges första spöfångade fjällbrosme i båten. I vart fall en riktig drömfisk!

Notera särskilt den första fenstrålen på främre ryggfenan som är väsentligt längre än övriga fenan, samt dem skäggtömsliknande bukfenorna som består av tre fenstrålar vardera, varav två är avsevärt längre och når till analfenans bas.

Vi bestämmer oss att ankra för natten i området, med ett ankare och en lina mellan båtarna bara. Anders och Fredde känner sig lite slitna och somnar in ganska snart medan Lars och jag får ta första nattpasset i varsin båt. Vid tretiden frampå morgonen byter vi och jag kryper trött till kojs. I vår båt får Anders några sejar på morgontimarna upp till 7,2 kg och Lars får en blåkäxa på hela 9 hg! Den är smällfet men föder strax efteråt ut några levande ungar så den får simma vidare.

Även i andra båten kommer det upp några sejar upp till ca 6,5 kg under morgonen. Lars, som hoppade över sömnen helt denna natt, ropar på VHFen att klockan är åtta och det är dags att vakna för mig. I tron att jag fått en riktig skönhets sömn skuttar jag glatt upp och vi bestämmer oss för att leta långor och rockor istället. Ett par timmar senare när vi kommit igång ordentligt med fisket kollar jag klockan, som visar några minuter över åtta… Hmm, något som inte stämmer igen! Snabbkoll med Lars som erkänner att det var ett trick för att snabbast möjligt få upp mig ur kojen så vi kunde byta fiskeplats :-)

Lite trögt fiske till en början men vi letar nya fläckar som ser heta ut. Anders får på en lite mindre fisk som inte gör mycket väsen av sig, medan Lars pumpar upp en förmodad rocka ur djupet. Nästan samtidigt kan Lars och Anders sedan lyfta in en vitrocka på 8 kg respektive en klorocka på 1425.

Fisket börjar sedan ta lite mer fart nu och det kommer upp ytterligare en vitrocka, denna gången en fin fisk på 10,5 kg till Anders. Jag får tre långor med topp på 11,1 medans Fredde mödosamt pumpar upp en på 16,2 kg. Mitt i alltihop försöker vi fylla på agnförrådet med färsk makrill och fiskar upp några sejar mellan 6-7 kg under tiden.

 

 

 

 

I slutet av nappruschen pumpar Anders något som känns bra, tyvärr visar det sig vara två lubbar som tillsammans väger drygt 15 kg, istället för en fisk.

Jag är dessutom i en fisk som känns större än något annat jag varit i tidigare under mina turer ut till ”tian”, en fisk som jag inte får upp en meter under de kanske två minuter jag får känna på den innan våra vägar skiljs åt. Fisken släpper helt enkelt, surt! Efter detta åker mitt 20 meter långa hajtackel gjort av 2,0 mm nylon i sjön, betat med totalt fyra makrillar. För säkerhets skull är dessutom de nedersta 10 metrarna plastöverdragna. Tacklet förvaras på ett hoprullat liggunderlag och måste läggas i sjön systematiskt innan det till slut fästs till spöt och firas ner i djupet. Efter en dryg timme fastnar tacklet i botten, och är det något tackel man inte vill bli av med är det detta. Efter en mindre operation och fjärde riktningen kommer det till slut loss.

Efter detta gör vi ett sista försök på blåkäftarna och ganska snart slår jag pers två gånger om med fiskar på 725 respektive 925. Fredde får också sin efterlängtade blåkäft innan det är dags att tänka på hemresan.

Allt som allt en mycket trevlig tur som sent om aftonen avslutas i Hunnebostrand och lite gott tjöt med Benny och Per (Team ABU/ Humminbird) som också vart på 10-Gradarn denna dag och fångat stora fiskar.

När affären har öppet söndag morgon igen väger vi Fjällbrosmen på krönt våg till 1382 gram.

 

 

 

Facebook Comments
Kategorier : Uncategorized