Familjefiske på kusten

Så äntligen kommer rapporten från västkustfisket förra helgen. Som sagt var det i första hand en familjesemester, vi och en annan grannfamilj. Under torsdagen anlände vi ganska sent på eftermiddagen i typiskt tråkigt svenskt sommarväder. Inte många grader över 10, småspik och en ganska elak vind. Barnen var dock sugna att komma ut en stund (ok, jag var också lite sugen trots allt.. ), så några timmars fiske längs klippkanterna blev det. Grannen Markus fick bästa fisken, en fin blågylta på 560 gram.

Under fredagen är det grabben Noel, 8 år, som står för de bästa fiskarna. Förutom ganska många mindre blå-, och berggyltor lyckas han till sin stora glädje, helt på egen hand, fajta upp en stöddig berggylta på knappt 1,3 kg.

Välförtjänt stolt fortsätter han fisket och bara en kort stund senare halar han upp en paddtorsk! Övriga i sällskapet, vi var alla sju personer på båten vid tillfället, förstod till en början inte riktigt vilken liten raritet han lyckats fånga. När jag förklarat hur mycket tid både jag och kompisar lagt på denna lilla art, och hur få vi lyckats fånga strålar han än mer. Vad kul det är att se äkta fiskeglädje hos barn, underbart!

Även lilltösen gillar båtlivet och allt som händer där. Dessutom är det faktiskt riktigt behagligt att ta sig tiden för ett ordentligt strandhugg, sträcka ut benen en god stund och bara njuta och äta gott. Kanske något jag ofta är för snål med i mitt egna fiske, kanske lite för mycket renodlad jakt på fiskarna?

Lördag bjuder sen på riktigt kanonväder, vilket är perfekt för detta fiske då man med fördel ligger nära klipporna. Dagen slutar med fyra berggyltor över 1,2 kg med en fin topp på 1440 gram, samt ett stort antal blå-, och berggyltor i övrigt.

Under lördagskvällen bestämmer vi att sista dagen ska gå i bad och strandlivets tecken, alla är mätta och belåtna med fisket vid det här laget. Vi somnar gott efter en god grillning och  den obligatoriska kortspelsomgången frampå småtimmarna. Dock vaknar jag strax före sex och kikar ut genom fönstret. Hmm… Lite trött kanske, men frukost annonserades inte förrän vid 10-tiden, så helt tyst smyger jag ut ur stugan och tar mig en egen sista morgontur. Det var ju just det här med avvägning mellan njutning och manisk fiskejakt, men denna morgon var bara för fin för att låta bli. Vi hade under de sista dagarna passerat många platser som jag tyckte såg intressanta ut, men inte hunnits med. Så nu tar jag dessa morgontimmar att prova dessa eventuella hotspots. Det visar sig bli ett bra drag, det nappar friskt av mina målarter. Pricken över i-et blir en grov blågylta på finfina 620 gram, vilket innebär nytt personbästa. Nöjd och avslappnad glider jag tillbaks mot hamnen och möter upp till en förträffligt god frukost i morgonsolen. Livet är på topp!

 

Detta är verkligen ett variationsrikt fiske där det nappar en mängd arter. Napp i princip hela tiden passar perfekt för fiske med barnen, kan varmt rekommenderas. Vi fick förutom blå- och berggyltorna torsk, gråsej, bleka, havsöring, paddtorsk, glyskolja, makrill, skrubba, sandskädda, rötsimpa samt snultror under vårt fiske.

 

 

Facebook Comments
Kategorier : Uncategorized