Att prova sig fram

Ett problem med att försöka fånga en alldeles för stor fisk från en kajak är att det finns väldigt dåligt med information om hur det går till. Givetvis är det där någonstans som det intressanta ligger då man tvingas prova sina egna teorier i ett skarpt läge. Skiter det sig så får man ju helt enkelt skylla sig själv. Jag har provat mig fram till en del kanske uppenbara saker som exempelvis att det vore galenskap att ens försöka ha spöbutten mot kroppen. En fisk med en potentiell vikt över ett ton och ett styvt spö är en dålig kombination om trycket från fiskens rusningar fortplantas direkt in i magen på den som fiskar. Jag har löst detta problemet genom att såga sönder ett fajtingbälte och montera det fast i kajaken.

Spöet kommer alltså att placeras i den ledade kulan under drillningen. Det svåraste momentet som det verkar just nu är att jag hela tiden måste positioners kajakens front rakt över håkäringen för att använda kajakens största flytkraft mot fisken, eller hajen för att vara helt korrekt. Skulle jag börja dra och slita i spöet med fisken till sidan om kajaken så skulle jag åka i direkt. Och, eftersom jag sitter fast i utrustningen via en fajtingsele så finns det ingen nödutlösare att ta till. Planen är alltså att inte trilla i…

Maxpress

För att ens vara säker på att det faktiskt går att lägga det trycket som det kommer att krävas för att få upp en håkäring har jag provdragit min utrustning. Jag kommer köra en klassisk rulle för Big-Game, nämligen en Penn International och det är inte den delen som oroat mig. Jag vet inte hur mycket tryck man kan lägga på en fisk från en kajak. Där ligger problemet. För att testa att det teoretiskt är möjligt har jag och min extremt pedantiska vän Claes Decker sänkt ned betongklumpar på botten av en sjö. Min huvudlina har löpt genom en trissa i betongklumpen och sedan upp på land där Claes knutit den till en fjädervåg. På det sättet kommer tyngden rakt underifrån kajaken som vid en faktisk situation på havet. Vi hade vid tillfället en lite för klen lina men jag lyckades ändå dra vågen till 17kg+ i bromsstyrka innan linan brast och då fanns det mer att ge.

Teoretiskt sett skall det alltså gå att bända upp ett av de där urtidsmonstren men det finns givetvis vissa aspekter jag inte löst ännu.

Men, det vi sysslar med just nu är att släppa ner olika betongklumpar på botten och drilla up dem från kajaken. För tillfället är min favorit ett lock till en bajsbrunn jag hittade vid ett hus i närheten av sjön. Det kanske luktade lite men det var perfekt tyngd för att bända lite i utrustningen.

 

Facebook Comments
Kategorier : Uncategorized
Om du gillar detta inlägg kanske du är intresserad av :