Spinnerbaits, näckrosor och vansinniga gäddor

Även om vårfisket är det man som gäddfiskare ser fram emot under hela året så är det ändå på något sätt skönt när det är över. Förleksfisket för mig innebär alltid en viss stress. Man vill så mycket och chanserna är stora att man faktiskt inte ens hinner men hälften av vad man hoppats på. För min egen del gick vårfisket helt okej med tanke på tiden jag lade ner. Jag fick vara med om några minnesvärda fisken men mitt i vårfisket stack jag med Claes ”Svartzonker ” Claesson till Norge för att fiska skrei och därför kom vårfisket av sig en del. Men, ett par ”tior” har det blivit ändå. Den senaste fick jag på ett tailbete när jag spinnfiskade stående i min kajak. Drillningen var allt annat än vacker, det skall jag erkänna. Jag är inte någon ninja med superbalans direkt och en arg gädda kan få en kajak att snurra rätt bra. Som tur var så satt fisken bra korkad och jag trillade inte i heller för den delen.

Men, nu är förleksfisket definitivt över och en annan säsong som jag nästan ser fram emot lika mycket som vårfisket är på gång. Just nu när näckrosorna är på väg mot vattenytan går det att uppleva ett helt otroligt gäddfiske. Jag snackar om spinnerbaitsfisket.

För mig tog det lång tid att prova på spinnerbaitsfisket. Jag trodde det var en myt. Helt ärligt så trodde jag att de konstiga galgarna mest var ett försök från handlarna att sälja beten. På sin höjd trodde jag att de kanske funkade på musky men definitivt inte på gädda. Sedan provade jag ett och så var jag såld.

För min del har spinnerbaits inneburit en extra gäddsäsong och numera väntar jag med spänning på att vegetationen skall börja ta fart i sjöarna. Det är egentligen logiskt. Om du fiskar en grund sjö eller del av sjö/skärgård när det knappt är någon vind och mycket sol så har gäddorna inte många andra ställen att stå förutom i växtligheten. Med ett spinnerbait fiskar man rakt igenom ett näckrosbälte utan att fastna. Det är bara att kasta rakt in i vegetationen, rikta spöet mot betet och veva hem utan att rycka i spöet. Du kommer känna hur betet vibrerar och hakar tag i växterna för att sedan plötsligt känna hur någonting försöker slita spöet ur händerna på dig.

 

Nu väntar jag på lite nya spinnerbaits jag skall prova under året. När jag fiskat in mig lite på dem kommer det nog lite information.

Ut och bänd!

 

Facebook Comments
Kategorier : Blandat, fiskerapport