Morgonfiske i grunda vikar

Det är ju inte direkt någon hemlighet att fisket vid gryning kan vara väldigt bra. Jag brukar dock oftast välja sängen före fisket. Men det har mest med jobbet att göra faktiskt. Men idag ville jag ut igen. Mycket tack vare förra morgonpassets resultat. Jag hade en tanke att ta en västlig vik att fiska då solen just hade gått upp. Så här års gillar jag att fiska mer skuggiga platser av naturliga skäl då öringen är ganska så skygg.

Jag påbörjade mitt fiske vid 07:30. Nu är det inte jättetidigt men ändå tillräckligt tidigt för att man ska få vara allena ute på kusten. Det var några båtar utanför platsen, det var med största sannolikhet makrillfiskare men det var också de enda som sågs till. Dagen hade ju bara vaknat upp.

Viken jag hade valt var dock lite väl grumlig idag tyckte jag, så jag fortsatte promenaden en bit längre ut för att prova en udde där vattnet oftast är lite klarare. Udden ligger i anslutning till viken och ca 20 meter ut från spetsen ligger ett stort grundflak. Här brukar jag allt som oftast få kontakt med fisk. Gärna på väst/sydväst då det ofta blir ganska turbulent över grundet. Det är som jag skrev i förra inlägget optimalt för en jagande öring. Tyvärr hade jag bara en kontakt på udden och tänkte att jag nog borde förflytta mig. Jag vet att andra sidan av viken fiskar bra, men det brukar alltid vara relativt igenvuxet den här tiden av året. Men det är alltid värt ett försök. Jag menar, är man ändå där så kan det ju inte skada att prova alla små spots.

Jag hann inte mer än att komma till stranden på väg till andra sidan förrän en fisk visade sig på ca 40-45 cm djupt vatten. Jag såg också småfisk som flydde i ytan, men av vaket att döma så var det ingen stor fisk. Drog ut lina så jag nådde lagom långt ut. Lade ut ett kast med apetrollet på tafsen och började ta hem. Ett, två tre hemtag och det smäller till. Jag väntar en halv sekund innan jag gör mothugget och känner att fisken är på. Den hoppar upp ur vattnet nästan med en gång och börjar dra åt alla håll och kanter. Fisken ser bra ut och den känns stabil. Jag väljer att drilla den för hand och den visare sig flera gånger under kampen. Lyckas ganska snart få upp den på stranden och ser att det är en blankfisk. Det är en grann hona som mäter 55 cm. Lycka! Åter ett tidigt pass som ger resultat. Det är också roligt att få fisk på Apetrollet igen, då jag inte fiskat den riktigt på ett tag. Det är en fantastisk fluga.

Jag bestämmer mig för att ta med mig fisken hem, men passet har mer eller mindre bara börjat så jag väljer att fiska vidare en liten stund. Har ett par riktigt bra hugg några minuter senare men det är tyvärr allt som händer. Det gör ju inte så mycket för jag hade lyckats att träffa rätt strax innan.

Jag rekommenderar dig att ta dig ut tidigt på morgonen. De fiskar som är inne i vikarna håller sig kvar en bit in på morgonen. Det är häftigt att fånga fisk på samma sätt som man gör på våren. Chansen att du är ensam är utöver det bra fisket ganska stor. Om man nu gillar det, vilket jag gör.

Tills nästa gång och morgonpass

Jens

Spöet för dagen var Hardy Wraith 10' klass 7

Spöet för dagen var Hardy Wraith 10′ klass 7

IMG_4832

 

Facebook Comments
Kategorier : Apetrollet, Hardy Wraith, Havsöringsfiske, Hodgeman