Esox Mania, featuring Håkan Franson and Adam Orre!

Hallå igen!
Igår genomförde jag det första träningspasset inför Pike Open. Min vapendragare denna dag var ingen mindre än Adam ”mustaschen” Orre som jobbar på Söders Sportfiske i huvudstaden. Adam var grymt sugen på att få ge sig i kast med gröna krokodiler, det syntes i hans ögon när vi möttes vid rampen i det gråa morgonljuset. Vi stävade ut och möttes nästan omedelbart av ett strilande regn. Ingen höjdare, men vad gör man när fiskesuget är svårt. Bara att bita ihop och ”grinda”(nöta) på. Första stoppet resulterade i några mindre gäddor men jag hade ett monsterhugg som jag dessvärre brände. Direkt efter nerslag tog jag några vevtag innan det kändes som någon släppte en stock på linan, helt stumt, sen ingenting! Jag grämde mig svårt men det är bara att släppa förtreten och fortsätta. Vi nötte på i området ett bra tag, men endast en fin följare var allt av liv som behagade visa sig.

Jag hade dock andra områden i bakfickan så vi gjorde en förflyttning som skulle visa sig vara en lyckträff. I början kände vi ingenting men efter att ha satt på en av Classes magiska skapelser, Mcrubber så tog det hus i helvete. Vi fick omgående en fin följare sen brakade det igång på allvar. Jag tog fyra gäddor av mycket fin storlek på fyra kast. Jag var totalt inne i boxen, totalfokuserad. Största gäddan i sviten vägde 8,6 och var 108 cm.

Adam som fått titta på insåg att det var dags att kopiera konceptet. Han fixade omgående i ordning en likadan och hivade ut skapelsen i gäddträsket. Några vevtag, booom!!! Efter vild kamp kommer en fin best inglidande mot båtsidan. Jubel utbryter när gäddan ligger i håvgarnet. Den är fin, utlekt men med fin rygg. Liggande på mattan mäts den till 112 cm och vikten fastställs till 10,2 kg. Adam är i extas över sin första skärgårdstia och vi bara garvar åt det fantastiska fisket.

Sen fortsätter vi fäkta med våra Svartzonkerspön till ackompanjemang av det strilande regnet. Huggruscherna kommer i skurar, ingenting, ingenting…Sen pang, pang, pang!!! Andelen grov fisk är häpnadsväckande, påminner om fornstora dar på 80-talet. Jag får ett riktigt fint slackhugg som resulterar i spöböj de luxe. Gäddan tjurar men kommer sen in mot båten. På tio meters håll går hon sen upp och visar sitt väldiga braxgap, herregud en plussare till tänker jag innan gäddan ruskar på huvudet och kastar ut godisbiten som tydligen inte smakar gott. Förbannat!

Man ska inte gråta över spilld mjölk, men det kändes jobbigt, det måste jag erkänna. Vi fortsätter dock fisket och får fler fina gäddor. Adam landar en till åttakilos och ytterligare sjuor landas och returneras. Helt sanslöst fiske. Vi står på en kant och svingar och ler, trots att vädret är en katastrof. I en inspinning står jag och tittar när en förskrämd gummiskapelse kommer simmandes. Att den var förskrämd förstår man när man ser vad som uppenbarar sig bakom. Vilken best! Väl över 120 cm och ryggbred som Magnus Samuelsson står hon ett ögonblick under båten och hånler åt betet. Därefter simmar hon långsamt ur blickfånget och lämnar två fågelholkar som åskådare. Sen fäktas det loss med en ofattbar ihärdighet trots många timmars hivande innan. Vi får några till innan fisket dör ut innan skymningen. Vilken dag! Vi summerar in ett trettiotal mycket fina gäddor. Totallängden på dom fem största var 520 cm. Vi inser både Adam och jag att detta var en dag att minnas. Jag är i skrivandets stund fortfarande tagen av detta makalösa fiske, och ser framemot att få komma ut och svinga igen. Och tack kära Claes ”svartzonker” Claesson för dina fantastiska beten och grymt sköna spön, allt levererar storstilat!

Mvh Håkan Franson

Facebook Comments
Kategorier : Blandat