Rapport vårfiske!

Efter ett års förberedelser och lång väntan så var det äntligen dags! Bilen och båten var packade till max med fiskegrejer och kläder för en lång satsning efter de stora romstinna gäddorna. Som ni kanske vet så brukar jag köra en  satsning varje år.  Satsning för mig betyder inte 3 dagar, utan snarare 3-4 veckor. En del hävdar att det inte går fiska bra så många dagar irad, men jag har gjort det flera gånger och kommer göra det igen och kan säga att det går visst! Men det krävs mycket planering, ett bra tålamod, ett mål att sträva efter och inte ge upp utan hålla sig till planen och kämpa på… Vilodagar får man ta då det inte går fiska, på 4 veckor kan man vara säker på att vädret hjälper dig att stanna iland då och då…

Som jag skrivit flertalet gånger innan så passar inte denna typ av fiske de allra flesta. Det är otroligt svårfiskat under långa perioder. Få hugg, kallt, blåsigt osv osv! Men tror man på det man gör och krigar på så brukar det löna sig i slutändan.

Precis som väntat så börjar det motigt! Isen lägger sig på nätterna och några dagar gick den inte ens upp under dagen. Då blir man ännu mer begränsad i sitt fiske och får välja platser där det går fiska istället för där man vill vara.

Efter några dagar  så kom äntligen en dag med bra förutsättningar. Svaga vindar och växlande molnighet! När denna dagen väl kommer så gäller det att vara het. Är man ofokuserad så ökar chansen att misslyckas när det efterlängtade hugget kommer. Jag valde ett område  som jag körde ett par dagar innan. Vid det tillfället fick jag några hyggliga gäddor mellan 7-9 kg och såg fisk på lodet. Den heta morgonstunden bara rann iväg, inte ett hugg hade jag! Förmiddagen passerade också förbi utan att en enda gädda hade landats. 15.00 kom första hugget, innersta paravanen sackar efter och jag greppar spöt i samma sekund och krokar fisken.

Märker direkt att det är en fin fisk, den går djupt och de karaktäristiska djupa gungen i spöet kommer med jämna mellanrum, härligt! Efter en ganska odramatisk fight bryter gäddan ytan några meter bakom båten och en tjock och fin fisk glider smidigt in i håven. Under tiden jag drillade högg det på ytterligare ett spö, den missade jag. Och när jag lyfter fisken för vägning hugger det på det enda spöet som är kvar på den sidan, men den missar jag också.

Gäddan var i fin kondition, 112 cm och 12.4 kg! Ett par snabba bilder och tillbaka ner i vattnet.

Detta var första hugget på två dagar, och på 5-7 minuter har jag ytterligare två som jag bränner. Med dessa mått mätt så är det ganska bra! Jag snurrar på i samma område dagen ut och får ytterligare 4-5 gäddor varav ett dubbelhugg. Inga fler stora, men ett par stycken på 8-9 kg.

Som sagt, ge inte upp och tro på det du gör!

image

 

 

Tidig morgon i första ljuset, svinkallt och is så långt man ser. Bara att plocka fram thermosen och vänta….

 

image

 

Fin form!

 

image

 

En bra bit ifrån drömfisken, men fin påvägen! 12.44-112cm.

 

 

 

Facebook Comments
Kategorier : Fiskerapport