Småland och små fiskar

Idag var det sista fiskedagen för smålänningarna och den bjöd på flera timmars poppande utan att fisken vill hugga. Vi jagade GTn under tre timmar på morgonen i ett område där den brukar finnas men ingen ville ta. Några mindre var framme och ryckte i poppern men alla stora lyste med sin frånvaro.  Hur vi än poppade eller kastade med stikbait ville inte fisken bita.

Vi byter istället område och kör ut till djupare vatten där det faller från 48 – 85 meter i en brant kant. Här provar vi att speedjigga och det krävs 450 gram för att överhuvudtaget kunna hålla botten. Med en ström på 3,4 knop fungerar det inte att köra mot strömmen med båten då strömmen är 20 meter djup från ytan.  Första nersläppet gör Henrik  och det tar rejält stopp direkt. En stor fisk har tagit jiggen efter 4 meters uppvevning. Nu blir det allt man kan önska sig. Trotts en hårt ställd slirbroms på rullen slits bara linan ut från rullen. Henrik greppar spöt med båda händerna för att hålla emot. 20 meter lina bara försvinner på några sekunder. Sedan stannar det och en kort väntan för att bli en likadan rusning igen. Då får Henrik äntligen tag i fighten och kan börja få in lina.  Det går tungt  väldigt tungt och att ta in lina är ingen barnlek längre. Men linan kommer in sakta på rullen. Då släpper krokfästet och jiggen är tom. Stor besvikelse men sådant inträffar tyvärr.

_DSC2595.jpgDoc133

En stund senare när Rulle släpper ner sker det samma sak och en hygglig fisk tar jiggen men den sitter bara på under 10 sekunder sedan är den loss från kroken. Nya Owner krokar ändå lossnar fisken, otur.  Nytt nersläpp och Rulle  satsar på högsta speed för att lura en GT. Han lyckas och en jagande fisk tar hans jigg. Det blir lite kämpande nere vid botten under några sekunder innan vi märker att fisken är väldigt liten. Så att få upp den är inte som att kämpa med de andra som de just missat.

DSC_3293.jpgDoc133

Alla GT är ju tuffa motståndare för sin storlek, här är en på väg upp från 70 meters djup.  Rulle är trotts all ganska nöjd.

DSC_3307.jpgDoc133

Att hålla upp en GT är få förunnat.

DSC_3309.jpgDoc133

Även de små är tuffa motståndare.  Den här gillade att vara med på foto , ja båda gör sig väl lika bra på foto.

_DSC2590.jpgDoc133

Här är fisken på väg ut från båten strax under ytan.

DSC_3315.jpgDoc133

Värmen är tryckande och alla chanser att svalka sig är tillåtna , nu blev det vattenbad till fötterna. Henrik ser så nöjd ut.

På vägen hem lägger vi ut några stripbait och då nappar det en mindre gulfend tonfisk som är så god att göra sishimi på.

DSC_3320.jpgDoc133

Denna gulfenade tonfisk blir den sista fisken som grabbarna får här i Kenya på Ekvatorn.  Trotts fler hugg landar de inte fler fiskar, otur.

Jag tackar dem båda för en trevlig vecka och de har ju båda fått GT + 40 kg. Hur många lyckas med det ?

 

 

Facebook Comments
Kategorier : Blandat