Ny +40 till smålänningarna. Men vilken jä—- dag.

Nu var det dags igen.  Och denna gången var det Henrik som fick chansen.

Vi startade på morgonen med att köra ut till ett av korallreven för att poppa. Första omgångarna med poppande går som tåget. Det är   väldigt spännande  för vi ser att det är mängder av småfisk i ytan och på ekolodet. Nu borde väl i alla fall fisken vara på gång.

_DSC2332.jpgDoc133

Grabbarna poppar så det glöder om spöna. Stora starka popp som borde locka upp varenda GT till ytan, men inget händer. Så från en klar himmel kommer första hugget. Ja, ja , ja vet, det är 36 grader varmt och klar blå himmel hos oss.  Det var ju bara ett uttryck.  Nå väl första GTn kastar sig över Henriks popper så snabbt att han inte har en chans att kroka den. Det blir bara ett rejält ryck i spöt med full broms en sekund innan fisken nästa ögonblick är borta. Men va f-n blir kommentaren, den bara stack.  Så är det, kasta nu på nytt så vi får tag i den där fisken.  Nästa kast händer inget och Henrik har glömt allt, så i tredje kastet är det färdigt igen och samma sak händer en gång till men nu är GTn som galen och jagar poppern nästan ända in till spötoppen. Den far omkring som en galning bara 3 dm under ytan utan att klara få till ett rejält hugg.  Kasta igen uppmanar vi Henrik som snabbt som ögat kastar ut igen.  Den kommer tillbaks och på lång lina blir det bara ett stort plask och kort spöböj med bom stopp, innan fisken är borta igen. Ni vet vad han säger . Men vad f-n, ja just det.

Grabbarna byter och Lars och Bongo fiskar. Lars kastar och i hans andra kast går det upp en grymt fin GT och tar poppern med sådan kraft att vattnet sprutar. Ja skriker Lars, jag har en. Den stumt spända linan ställer spöt i grym båge tills linan slackar och fisken är borta.  Jä–ar ,  f-n , och några andra inte rumsrena ord till hinner han snabbt säga, vilka jag inte tänker skriva. Vad är det som  hände nu undrar Lars. Tredje Gtn som jävlas med oss.  Sluta fundera, fiska istället de är ju här nu.  Nytt kast och förhoppningarna stiger igen , men nu är vi för långt från det område där fisken hugger och jag får vända tillbaka båten igen.

Väl framme börjat Henrik poppa igen och omgående är det fisk framme och sliter i hans popper som just fått nya Owner ST 66-or. Men det hjälper inte för även denna GT sliter åt sig poppern men lyckas på något sätt ändå försvinna från krokarna. Och vad skriker han då? ja just det,  Men va f-n.  Sedan går det flera minuter utan påhälsning och tempot går ner. Då blir det Bongo som får nästa hugg ett rejält påslag som bromsar upp utrustningen rejält. Yes säger Bongo och trycker ifrån allt han kan, nu ska den upp. Då lossnar kroken och fisken är borta. Engelska svordomar skriver jag inte heller.  Så här fortsätter det ytterligare en stund innan fisket dör ut. Då har vi haft 10 GT framme och nappat och inte fått en enda in till båten. det måste vara ett rekord, Jag vill inte erkänna det men ett botten rekord för oss.  Nu tar vi tvärt av och riggar lite trollingprylar och åker till nästa rev.

 

 

 

_DSC1686.jpgDoc12

En stunds trolling ute på¨öppet hav där den ena fågelflocken efter den andra får påhälsning av våra beten men ingen fisk vill hugga.

_DSC2335.jpgDoc133

Måsarna dyker och fisken har jagat upp sardinerna i ytan. Jakten är i full gång.

_DSC1708.jpgDoc12

Här har vi kommit fram till den underbart vackra ön Kenyika. Här börjar vi kasta popper för här brukar det finnas en och annan stor fisk intill de branta kanterna.

_DSC1717.jpgDoc133

Vågorna går lagom höga mot berget så det rör om lite utanför i vattnet. Det ger större fiskar chansen att smyga på maten underifrån.

Vi kastar in mot land alt efter om vi driver längs med ön.

_DSC2327.jpgDoc133

Rulle som är en bra kastare kommer ända in till stranden på ön var gång.  Nu ska det väl ändå ändra sig så vi får den där stor fisken att hugga rejält.   Om jag ska vara lite rolig så använder Rulle en Penn-Slammer 3 rulle, som är grymt bra att kasta med.

_DSC2331.jpgDoc133

Fina popp och nu ska väl ändå det hända.  Då smäller det till och Rulles popper försvinner i en stor virvel från en stor brun-grå fisk och fullt ställ på spöt. Nu är den fast riktigt och matchen kan börja.

_DSC2347.jpgDoc133

Äntligen säger Rulle, nu sitter den bom fast på poppern. Det går runt i vida svängar in mot ön men inte som en GT i fighten, så jag gissar på en stor grouper.  Det blir en stunds full press för att över huvud taget få in någon lina på rullen.  Många minuter går och fisken blir allt tröttare så när den kommer närmare båten kommer den nästan rakt underifrån. Leadern kommer fram och jag stänger av motorn. Bara att dra upp fisken sista metrarna och in i båten. Då drar fiske med full kraft rakt under båten in med linan mellan motorerna och så är den borta. Det här är inte samt. vi förlorar den här också. De andra fiskarna under morgonen har alla lossnat utan att vi fått någon större chans att matcha dem. Nu satt fisken fast på kroken tills den var någon meter rakt under båten och det bara var att ta tag i leadern trotts detta förlorar vi fisken ändå.  Vad är det för en dag idag. Nu går det för långt . Ska allt gå emot oss idag.

När vi poppat en liten stund till ger vi upp och jag kör iväg till nästa ögrupp som heter Teneevi.

_DSC2350.jpgDoc133

Öarna ligger i en lång rad som ett pärlband. Den nordligaste ön är bebodd men de andra är det inte. Bakom ön in mot fastlandet ligger en stor sandstrand som är riktigt vacker. Tyvärr är den privatägd sedan några år tillbaka.  vi börjar fiska utanför den södra ön.

_DSC2355.jpgDoc133

Här syns den underbara sandstranden mellan öarna.   Vi poppar så det skvätter i ytan men fisken ignorerar våra beten.

_DSC2367.jpgDoc133

Revet fortsätter långt långt söder om sista ön så dit flyttar jag båten efter en timma. Med ett djup på bara 5 meter under kölen börjar vi kasta in mot det under vattnet liggande korallrevet. Vi provar med popper i alla färger och stickbait lika så.

_DSC2333.jpgDoc133

Både stickbait och popper går friskt just nu.

_DSC2363.jpgDoc133

Nu djä–ar skriker Henrik , nu sitter den där. Och det gör den verkligen .

Han har just nu på ett stikbait som bör ha landat inne på mindre än 3 meters djup där fisken högg.   Nu börjar en grym resa för Henrik som inte fattar att en stor GT just tagit betet och inte vill släppa det. Har hänger baklänges i spöt för att försöka få fisken ut från revet. Men den går bara runt mellan korallerna på lång lina, och jag kan inte ta mig dit in med båten heller. Jag backar ut på djupare vatten samtidigt som den värdig motståndaren sakta men säkert kommer med meter för meter ut på djupare  vatten.  det är inte så att vi drar ut den från revets grunda område. nej det klarar vi inte men den vill på något sätt faktiskt själv söka sig ut på djupare vatten. Vilket är en stor tur för oss.

DSC_3149.jpgDoc133

Henriks ansiktsuttryck säger väl ungefär hur tungt han tycker att det är just nu.  Att vara tvungen att hålla med båda armarna raka i spöt för att orka är inget han någonsin behövt göra tidigare. Det behövs nu , som ni ser . Det går inte svarar Henrik. Jo försök. Men att få in lina nu är inte enkelt snarare omöjligt.  Till slut får vi ut fisken utan för korallerna och kampen blir lite jämnare. den tunga pressen från bromsen på Penn-Conflict rullen håller på att ta kål på fisken som börjar tröttna. Problemet är att fiskaren lider av samma sak han håller också på att krokna. I takt med att minuterna rinner iväg och fisken kommer närmare båten tuffar Henrik till sig och ser sin chans att vinna slaget.  Så simmar den stora GTn 5 meter ner i vattnet helt parallellt  vid sidan av båten. Den vill inte ge med sig. Men tiden talar för oss  och så ger den upp och kommer sakta med upp till ytan långt bakom båten. En redig koloss ligger i ytan bakom båten.

DSC_3155.jpgDoc133

Bilden blev inte bra och är den enda vi har på fisken. För när vi ska lyfta in den i båten går leadern av i samma ögonblick som den inte ska och  fisken är borta. Leadern har kommit in i munnen och då finns det inget som håller. Fisken ligger någon meter från båten men helt fri innan den sakta glider ner i djupet igen. Retligt , ja , men kampen fick Henrik och allt som hörde till den, så han är nöjd. Den räknas som fångad när man tagit i leadern så det är ok.  Vikten fick vi inte men den var inte under 40 kg frågan är bara hur mycket över 40 den var.   Grattis Henrik till en grym GT.    Det hände mer den här dagen men det får räcka med , ”Pay back time” nu.   Skitfiske på er alla där ute.

Henrik Larsson fiskade med en Penn-Conflict rulle 8000 på ett Penn Regiment Popper-spin spö 50-100 gram. En grym utrustning som tämjer det mesta inklusive fiskaren.

Mats Rulle Rundqvist.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments
Kategorier : Blandat