151cm hälleflundra

 

_DSC0695And1

Dag tre ville vi se hur det  nära land fisket  fungerade efter torsk och hälleflundra.

Helle söröya 44

Här är en karta över hur bottnarna ser ut utanför Söröya. Efter att jag pratat med de som är duktiga på att fiska hälleflundra var det klart att leta efter sandbottnar som ligger i rännor. Så när man tittar på ett sjökort är det många potentiella platser att prova på.

De första timmarna fiskade vi norr om öspetsen fuglen du ser på bilden. Det var några torskar som nappade samt en hög med små lubbar men inget mer. Timmarna går och vi beslutar att göra några prov lite djupare längre ut från land..

Namnlös Helle karta

Så här kan det se ut på sjökortet när man menar en ränna mellan två grund. För att förstå hur det egentligen ser ut tar jag nästa bild till hjälp.

_DSC0677and1

Bå den här bilden kan man förstå hur det ser ut på botten och att de smala rännorna som finns på botten faktiskt är det en da stället som en stor hälleflundra kan ligga platt på botten. Är det dessutom sand eller grus blir det ju jackpott enligt de som vet.  Att få hjälpen av Klaes Pålsson och Ralph är guld värt för oss som är nya här. Nu är det upp till oss att välja rätt område att fiska i. Jag tittar på sjökortet och ger de andra i båten några förslag på fiskbara rännor. Som tur är så håller de med och säger vi provar.

IMG_1407and1

På väg ut kör vi över många bottnar som ser ut så här men de lockar inte då jag vill lite djupare.

IMG_1505and1

De andra i båten kör med jiggar eller hell sej.

_DSC0760and3

Hur stor fisk man kör med är eget val med lite mindre sej kan man få fler fiskar.

IMG_1414and1

Vi glider över några sådana här sej stim innan vi kommer ner i en av alla rännor som går längs botten. Just den vi fiskar av nu är det 60 meter djupt i mitten där det är sandbotten.

IMG_1412And1

Jag har valt att agna med en hel stor död sej med ett två kroks tackel. Det kanske är överkurs men jag tror på detta.

De andra är långt före mig i fisket och har alltid sina grejor nere vid botten långt före mig då jag vill ha koll på hur båten driver innan jag släpper ratten och släpper ner till botten med agnet.

När jag ser att vi med backen i driftar svagt med 0,3 knop släpper jag i.  Det är jämnbotten nere i rännan på 61 meter och jag känner att sänket inte träffar berg utan sand. Jag lyfter sänket som vanligt ett par meter över botten för att få betesfisken att simma lite naturligare om den nu kan göra det när den är död.   Så fastnar jag i botten trotts att jag vevat upp minst 4 meter. Det är bom fast under ett par sekunder innan första rörelsen kommer. Det är inte botten det är fisk.  Stor fisk!

_DSC0700and1

Jag använder en för mig ny utrustning som vanligt helt igen om med Penn.  Rullen är en Squall 20 med räkneverk så jag ska ha kolla på var betet befinner sig. Och nu befinner det sig förhoppningsvis i munnen på en stor fisk. När jag stramar upp linan och ska göra ett mothugg inser jag att det inte är aktuellt. Mitt Penn Regiment 30 lbs spö ställer sig i en grym båge och det är bara att sätta emot nu direkt.

_DSC0726and1

Nu får fisken för sig att inte längre vara kvar utan vill flytta sig och det gör den med besked. Jag tittar på rullens räkneverk för att få lite kolla hur fisken rör sig och det går ut 10 – 20 -30 – 40 -nästan 50 meter linan innan den stannar och då har jag vridit år bromsen på rullen rejält i slutet. Jag får nu istället in lina i lagom takt och jag förstår att detta måste vara en hälleflundra i bra storlek.  Under tiden fighten pågår får de andra ta upp sina tackel så inget kan gå fel. Det är en ganska tuff fisk att fighta så efter en ganska lång stund ser vi äntligen fisken i ytan det är en hälleflundra och stor är den.

_DSC0732and1

Det är en härlig syn att se en så stor flundra komma upp till ytan och visa sig. För det är just det som denna fisk gör visar sig. För när vi försöker att få in en gaff i munnen på den har den stängt som hos tandläkaren så det blir ingen gaff in där och istället blir det ett plask i ytan som nästan dränker oss och så ger det full fart ner till botten i rasande fart. Snett ner mot botten bort från båten och det går ut 71 meter lina från rullen trotts bara 60 till botten.  Nu börjar samma resa upp till ytan en gång till.

_DSC0712and1

Nu är den uppe för andra gången från botten och tittar på oss strax under ytan.

_DSC0738and1

Ett tafatt försök att få fisken att öppna munnen gör den lite irriterad och så får den ner mot botten igen i full fart så att linan bara rusar ut från rullen.  Jag får stopp på fisken när det gått ut 64 meter lina den är på botten igen.   Men nu är den betydligt tröttare än jag  så jag vinner in lina fortare denna gång.  Efter ytterligare 10 minuter ligger så fisken i ytan igen och nu ser vi att den andra kroken som satt i stjärten på den stora sejen jag agnade med sitter så långt ner i magen att den inte syns . Det blir helt enkelt så att vi får ta in denna fisk och gör a mat av den för den kommer aldrig att klara sig om vi släpper den.

_DSC0752and1

Här har den kommit upp i båten och jag får hjälp av Frasse att hålla stjärten en stund.

_DSC0795and33

Ganska grym fisk , eller hur!   151cm. Enligt listan 50,5 kg.

 

 

 

 

 

Facebook Comments
Kategorier : Blandat