Röspättorna fick en chans idag.

Det är dagen efter resan till Storskaltaren och vi är lite slitna. Det var mycket hoppande och slag på vägen ut igår och det känner åtminstone jag av idag. Men det visar att de andra också tyckte det var en tuff resa ut igår. För att alla ska få chansen till återhämtning ska vi vara i närområdet utanför campen idag. Plattfiskmete står på menyn.

_DSC0624and1

Vi startar rakt utanför hamnen vid den gröna pinnen, som du ser i bakgrunden.  Det finns en och annan sandskädda och de är så stora att man nästan undrar om det verkligen är sandskäddor. En normalfisk här är betydligt större än den största man någonsin får hemma i Sverige och Öresund. När det nappar så känner man det verkligen istället för det lilla försiktiga pillandet som det brukar vara. Här blir det som att slå till med en pinne på linan när det hugger, härligt.

IMG_1264and1

Jag byter till en Cardinal Sorön stx haspelrulle på mitt squadron spö det blir en bra combo.   Jag lämnade mina pillemetespön hemma för att fokusera på resespön  som är 5 delade och det fungerar bra.

 

IMG_1382and1

Vi får den ena fina sandskäddan efter den andra. Lägg märke till att jag använder en GULP -mask som nu sitter i munnen på fisken. Den är 15cm lång och rejält tjock som mitt lillfinger. Men de stora sandskäddorna har inga som helst problem att suga is sig den stora masken. Jag märker att det selekterar ut så det bara hugger stora fiskar dessutom. Bra nu när det finns så stor fisk.

IMG_1386and1

Jag ställer in ekolodet så att jag direkt ser när det blir sandbotten så jag inte faller ut mot för hård botten där inga plattfiskar trivs. Det tomma vita under bottenekot och sedan en ny botten hårdhet igen visar att det är sandbotten. När vi metat en stund kommer Campens stora stjärnor ut och gästar oss i guidebåten. Ralph Bengtsson, Claes Pålsson och Alexander ska även de meta lite plattfisk.

_DSC0627and1

Klaes är på g och pratar om att fiska här en stund och sedan dra till en annan vik och prova. De startar lite djupare än vi och får genast några fina rödspottor. Efter en stund har vi fått nog och så beslutar vi att åka till nästa vik. Detta blir spännande då det i den viken vid flera tidigare tillfällen visat sig finnas riktigt stora rödspättor. När vi ger oss av i full galopp är det tur att det är så lugnt väder. Inget hoppande eller slagande i båten, skönt.

_DSC0681and1

Full fart iväg söder ut mot nya mål. Vädret är ju kanonfint då det blåser 6 m/s från nord ost och vi har lite skydd av de stora bergen.

_DSC0630and1

Den andra båten har lite mer bråttom än vi så de försvinner iväg en bit före oss.  Vi njuter av den storslagna naturen och de höga bergen nu när vi kan.

_DSC0667and1

Grymt stora klippor som ger oss ett perspektiv av hur små vi verkligen är.  En liten bit till så är vi framme vid rödspättornas egen vik, enligt Ralph.

_DSC0641and1

Campkungarna är genast igång och metar men inget händer. Det är i denna viken helt stilla och det blir väldigt fort riktigt varmt trotts att det är i september. Plattfiskarna lyser med sin frånvaro och det enda som kommer upp är en liten hälleflundra som tar när vi ökar farten lite för att flytta ett stycke. Efter en halvtimma ger vi upp och byter till nästa vik.

_DSC0659and1

Vi kör in och lägger oss på 18 meters djup rakt utanför en liten sandstrand. Vi känner lite fisk och till slut så får Frasse en rödspätta som inte kan motstå agnet.

_DSC0656and3

En fin rödspätta som talar om att vi nog ska åka hit fler gånger och prova för kommer man rätt kan det bli jackpott här.  Tyvärr så blir det inga mer spättor, några sandskäddor är allt. När det gått ett par timmar inser vi att det inte ska bli någon huggsexa här och vi styr kosan mot hemmahamnen på Sörvaer igen.

IMG_1399and1

Nya försök och nu ska vi prova om det går att få fler stora rödspottor.

IMG_1375and3

Det blir några rödspottor men det är inga riktigt så stora som vi önskat.   Här ser ni hur de 5 små benknölarna som finns på huvudet och som kännetecknar en rödspätta. De syns tydligt bakom ögonen. Dessutom så sitter min gulpmask som är en Arencola dvs sandorms-imitation i munnen på fisken.

_DSC0619and1

Nu blandar även de stora sandskäddorna sig i fisket och jag får fler över 800 gram. Gulpen är lika populär nu igen. Rekor som de andra kör med är ett grymt br agn men jag vill prova min a gulpar och de tar riktigt stora fiskar nu.

IMG_1269and3

Tyvärr så är de lite för glupska och mina gulpmaskar blir avslitna gång på gång. Men de kan inte låta bli dem utan tar stenhårt. Vilket kul fiske vi har. Att samla på oss några fina fiska till kvällsmat var inget problem det räckte ju med två fiskar idag.

IMG_1319and3

Vad sägs om den här grymma skäddan långt förbi 900gr och ett nytt pb för mig. Nästan så man inte tror det är sant men det är det. Och nu har jag börjat få ont i armen, efter var gång jag tror jag drömmer och kollar med att nypa mig själv i armen  tills det gör ont men det är sanning vi har ett så här bra fiske.

IMG_1266and1

Emellanåt för att vi inte ska tro det är för bra kommer det in stim med småsej som kastar sig över våra tackel och så får vi småsej på var krok , satans marodörer.

img_1444.jpg

I slutet av vårt fiskepass träffar jag på den rätt spotten på botten och då kommer det riktigt stora rödspottor som denna som är snudd på 2 kilo. Det blir en del stora spättor och alla finns på en liten fläck som bara är några kvadratmeter stor.

_DSC0687and1

Grabbarna fick stoltsera med några fina plattfiskar var , snacka om att bli fartblind av all stor fisk. TIll vänster Frasse i mitten Leif och till höger Otto, alla med nya pb på allt.

Lugn Söröya vi kommer tillbaka i framtiden.

Facebook Comments
Kategorier : Blandat