Norska Söröya hade grymt fiske. Första dagen.

Storskaltaren första dagen.

_DSC0550and3

 

Resan upp gjorde jag med flyg från Landvetter Göteborg.

Det var en trevlig tripp som tog 8 timmar med några stopp och mellanlandningar i Norge. Först var det till Oslo sedan vidare till Tromsö och en kort landning i Hammerfest  och slutdestinationen Hasvik. På sista stoppet möttes jag av min fiskekompisar denna veckan.

IMG_E1220

Med wideöes propellerplan blir det både lugnt och stilla i luften. Men man känner att det går norr ut.

IMG_1238TEL

Med 3 mellanlandningar blir det en del upp och ner.

IMG_1201Tel2

När man sedan kommer norr ut med en stor kärra blir landskapet kargt och bergigt nu närmar vi oss storfiskens rike.

IMG_1229andTel

När man ser en sådan här vik med en älv som mynnar ut i havet  och ett stort sanddelta blir man sugen på att fiska plattfisk. Det finns också inom räckhåll för oss när vi ska fiska den närmaste veckan på Söröya.

IMG_1241Tel3

Sista lilla biten åker vi med buss upp till Sörvaer gestehus där  Ralph tar emot oss.  Till vänster Leif i mitten Otto och till höger Frasse eller Kenneth Fransson som han heter som är en känd fiskkonservator och finns på Frassesfiskar.se.

_DSC0643and1

En bild på Ralph som den fiskare han är.   Nu är vi ju framme i Sörvaer.

IMG_1244Tel3

Tidig morgon i köket med havregrynsgröt till frukost.  Torsdag första fiskedagen.

STORSKALTAREN

Nu börjar vi med fisket som går igång med en rivstart rakt ut till storskaltaren. Det blåser en del som ska lägga sig fram på dagen så det blir både obekvämt och hoppigt på vägen ut i 90 minuter innan vi är framme och till rygga lagt alla de 30 distansen till Skaltaren.  Det var så mycket hopp och skutt att flera av gubbarna på båtarna tar skada av resan ut. Vi känner väl alla av den obekväma färden efter åt.

Stor skaltaren 133

Storskaltaren området är verkligen stort och själva grundet är 8 nm långt. ca 15 km långt. Vi fiskar i det nordvästra hörnet under dagen. Där det ganska mitt i bilden en bit upp på grundet står 40,6 m där är det grundaste strax söder ut.

Stor skaltaren 144

Detta är området vi fiskade i.  Uppe i mitten där det står 10,2 m  och sedan söder ut i hela området.

Jag letar efter rännor där det kan finnas chans att hälleflundrorna kan ligga på botten och göra sig klara för jakt på våra jiggar.

Stor skaltaren 155

Här ser ni rännan som går söder om 14 metaren där börjar vi fiska.

_DSC0571and1

Efter bara en liten stund står Leif som är helt nybörjare på havsfiske med spöt i grym båge och fisken far upp och ner i stora svängar. Det signalerar kveite lång väg och efter att ha fått sig en resa med upp och ner till botten som är på 23 meter flera gånger kommer det upp en stor plattfisk till ytan. Vilt jubel en hälleflundra direkt.

_DSC0532and3

VI ser att den är stor nog för att lyftas in i båten och då är den snart inne. Leif vet inte till sig av glädje och försöker säga en massa men får egentligen inget sagt.

IMG_E1252Tel

Här kan men se att det var en helt ok fisk som senare blir vägd till 13 kilo vilken start för oss och Leif. Efter bara en knapp timmes fiske har vi första hällen i båten.  Nu hittar jag ett stort stim med sej som står på en liten svag ås och där jagar det stor fisk in i sejstimmet. Det smäller i våra grejor vid många tillfällen och den ena tuffa fighten efter den andra tar vid. Först ut är Otto som får en fin torsk som tar hans jigg nere vid botten och sedan inte vill släppa den.

_DSC0555and3

Otto med sin 16 kilos torsk. Den var tuff och rolig som motståndare.

Vi fortsätter och jag gör en ny drift över det heta området och nu är det fler som jagar i djupet. 20 meter ner strax över botten får jag ett rejält hugg och så börjar en trevlig stund bakom spöt. Mina nya Penn grejor  fungerar perfekt och tröttar ut fisken utan problem.

_DSC0574and1

Full fart på mitt 5 delade Resespö som heter  Penn Squadron 2 Travel Boat i klass 20. Jag var först lite tveksam till ett 5 delat spö men det fick jag genast ändra då det fungerade utmärkt att matcha stor fisk på.  Jag satte min Penn Fathom Level Drag 2 speed på det spöt för att få det lätt och följsamt och det blev en riktig fullträff. Så gott det var att fiska och matcha fisk på.

_DSC0548and1

Här en fin torsk + 16 kg som inte var några som helst problem att besegra. Det var naturligtvis ganska tufft men det ska det ju vara när man får fiskar över 15 kilo.  Penn Squadron spöt jobbade perfekt.  Jiggen den tog på var en Svart Zonker Mc Beast i lys salt and pepper.

IMG_1505and1

Den nedre gav stor torsk första dagen.

IMG_1256tel

Nu var det Frasses tur att kroka en fin torsk som även den passerade förbi 12 kg på vågen, nu har alla i båten redan fått fisk över 12 kilo. Ett sådant grymt fisk vi börjar med .

_DSC0580and1

Nu är det färdigt igen och ännu en stor fisk har fallit för min jigg och nu börjar en dragkamp igen. Denna gång är kampen lite annorlunda och jag kan inte lista ut vad det är för fisk  på dess krångliga väg upp från botten. Det brukar gå att gissa men denna blir inte rätt.

_DSC0582and1

Upp till ytan kommer det en stor långa som lätt passerar 14 kilo och som vispar runt som en karusell i ytan. Kolla in jiggen.

IMG_1504and1

En Svart Zonker Mc Pike i blått var en grymt bra jigg. Dessa har man ju hemma till gäddfisket och de fungerar kanonbra till torsk och annat.

Det blir naturligt vis massor av mer fisk men det får jag skriva om en annan gång. Vi fiskar till 16.00 sedan drar vi hem igen för kvällsmat och fiskrensning.

 

 

 

 

Facebook Comments
Kategorier : Blandat