Misslyckat blev lyckat ändå.

Idag skulle jag ut och fiska abborre så även om det var regnskurar av tuffaste sort ibland var det dags att prova.  Den första timmen på morgonen gick åt till att rädda dagen kan jag lova. Det börjar med att jag som vanligt  kopplar på båttrailern  på bilen  laddar in det som ska med och så bär det iväg.  Jag har inte kört mer än några kilometer innan det börjar att skramla rejält från trailern. Bara att snabbt hitta en parkeringslucka i sidan av den 70  väg jag kör på. När jag går ut har jag ingen aning om vad som hänt men det blir jag snart varse.

IMG_1061

Stödhjulet som ska hålla upp trailern när den inte sitter på bilen har gått sönder. Veven på överändan har hel enkelt lossat ur sitt fäste och den sitter med en sprint som måste ha gått av eller hoppat ur. Det innebär att stödbenet nu kan gänga sig ur av sig självt och har fallit ner och går nu i asfalten. Det var ett väldigt varmt stödhjul jag fick tag i och kunde skruva bort. Här syns det inget stödhjul alls  men det kom på ett senare på kvällen igen.   Nu kunde jag fortsätta min resa bort till sjön för att försöka fånga några  abborrar.  Jag backar ner trailern lagom i vattnet och så greppar jag fjärren till vinschen. Sakta går båten ut i vattnet ända tills den nästan är helt ner i på ytan då blir det ett stopp och sedan går det med full fart den sista biten.  Som tur är så håller jag mitt snöre jag har fram i båten under foten som jag brukar  så jag får stopp på båten innan den far rakt ut i sjön.  Den tjocka wiren som går från vinschen  har släppt i sitt inre läge på axelen och är lös. Hur fan ska jag få den på plats för att ta upp båten igen. det går ju inte att knyta en så tjock wire.

IMG_1060

Lösningen blir att hämta några strips och så lägger jag wiren om lott några gånger på polaxeln och drar åt så gott det går.  Det greppar till slut och jag kan dra in några varv wire på trumman så långt som det kommer behövas när båten ska på om några timmar igen.  Då får jag veta om min minst sagt provisoriska lagning klarar  detta.   Äntligen är båten i sjön. Jag kört upp ekipaget och parkerar och kan nu ge mig ut på fiske.

Väl ute på min abborrgrynna går mitt abborrfiske fullständigt åt skogen, abborrarna är där men vill inte bita. En timma går och jag blir allt mer frustrerad. Så kommer regnovädret och drar fram och vilket oväder dessutom.  Jag bara lämnar spöt och går in och sätter mig  i ruffen för att inte bli dyngblöt. Tur jag har en båt med tak.

IMG_1058and tel

Abborrfisket fortsätter men går väldigt trögt jag får ihop 4 stycken  på någon timma och inser att detta är en bottendag.   När det klarnar upp mellan skurarna  går jag över till gösfiske istället. Jag ser gösarna men de är väldigt tröga , de går upp och tittar på jiggen för att sedan avvika.  Jag går upp i storlek men ingen respons  men när jag går ner i storlek till en jigg på 7 cm då blir det plötsligt fart en stund. Första gösen är en fisk på styva 3 kilo  som plötsligt som vädret ute, kastar sig över jiggen som en blixt från klar himmel. Jag är inte alls med och det blir en karusell runt motorn som jag klarar med ren tur.  In i håven och där ligger den dagens första gös.

IMG_1049

När den ligger i håven ser jag ännu en gös rakt under båten och då flyger fan i mig och jag tar och släpper i jiggen igen. Den här fisken står som den första på 6 meters djup  men den möter jiggen på 3 meter och tar den i en tugga. Pang, ingen tvekan där kan man säga. En kort rusning och så har jag två fiskar i ytan. Det är två identiska fiskar så den går fort tillbaka igen.   Ibland så hugger inte en enda fisk och du slåss de om jiggen istället.

24AUG18_1007_00

De stora gula ekon som är mitt i bilden är två fina gösar.

IMG_1056and tel

En tänkte jag ta men hem till dagens middag så jag spar den som är i håven.  När jag tömt håven och ska lägga den intill mig är det dags igen ännu en gös har kommit fram under båten.  Ner med jiggen och så några sekunders väntan sedan attackerar den med en smäll. Den är lite större och hälsar på vid båtkanten innan den får sin frihet.

IMG_1054fix3

Ibland blir det en stund där allt klaffar och fisken hugger och man får upp den  efter en trevlig fight.  Nu är det en sådan stund, så jag bara stortrivs just nu.  Nästa gös jag hittar är i samma storlek och den tar också efter några sekunders presentation av jiggen.  Men den lossnar när den kommer till ytan så det blev en snabb c&r på den.  Fortsätter ut på lite djupare vatten för hittills har det varit huggrushen  inne på 10 meters djup.. Längre ut är det fler gösar uppe på ca 6 meter under ytan men nu är det 15 till botten. Hugg igen och ännu en ny gös till ytan. Då ser jag ett grymt stort eko som säger äntligen en stor gös.  Ner med jiggen och den stiger plötsligt från 6 meters djup upp till jiggen som bara hunnit ner till 4  och tar i full fart. Det blir en djupdykning tillbaka lite fortare än jag anat. Det går ryckigt runt under båten med tunga gung. Så släpper krokfästet och den är borta. Otur.

DSC_1886and11

 

Nu ser jag åter en skaplig gös som står på 6 meters djup.  Ner med jiggen och den stiger sakta så sakta att jag tror den fastnat i något. Att ligga på backen med motorn mot vinden är ju inte optimalt men det fungerar. Så ställer den sig och blir ett med jiggen och så blir det som det brukar den simmar bort. Men så vänder den snabbt tillbaka och tar jiggen så jag blir överraskad.

DSC_2809and11

24AUG18_1236_00

Abborrarna försökte gömma sig en bit ut på styrbords sida men de syns tydligt på skannern.

24AUG18_1233_00

 

Ibland är det bara att inte abborrarna hugger får då blir det gös istället. Då ser jag ännu en gös, nej det är tre då är det nog abborrar istället. Den lilla 7cm jiggen attackeras plötsligt av en randig riddare och dagens första fina abborre är inne vid båten. Inte riktigt halvkilot men bra nära.  Ner med jiggen igen då de andra står kvar och en till hugger innan resten av dem försvinner iväg.  Ja då blev det ju lite abborrfiske ändå.

DSC_2807and1

Den här storleken var det  flera av som var hungriga idag. Trevligt  med fina fiskar. .

Jag tycker att det är dags att dra hemåt  men en rejäl störtskur piskar ytan en stund och jag får ställa elmotorn på ankring så fören hamnar mot den iskalla vinden i åskbyn.  Själv kryper jag in i ruffen och tar en fika under tiden det regna av sig.    När jag ska åka hemåt ser jag en liten båt en bit bort från mig där de ror i motvinden och det går inte fort. Det ser riktigt jobbigt ut då det blåser minst 5 m/s just nu i regnbyarna.  Jag åker bort och frågar  om det är något fel och då är det ett äldre par som varit ute och fiskat men motorn har gått sönder.   Jag lägger över en lång lina till den andra båten och ser till att de själva får komma in i min båt och vila sig medans jag sakta får bogsera den in  till hamnen vilket kommer ta närmare en timma.

 

IMG_1059and tel

Här sitter det två trötta fiskare som gillar  att åka i min båt och slippa ro själva. Det hade tagit lång tid i den motvinden.

Nu återstår bara att väcka morgonens problem till liv igen. Kommer min provisoriska lagning av wiren på winschen att hålla att dra upp båten med eller ska det bli mer problem.

Men turen är på min sida och allt går bra.

Tack för idag  och skitfiske.

 

 

Facebook Comments
Kategorier : Blandat