Sista dagens laxfiske vid Understen

IMG_0478web

Kan detta möjligtvis vara en start uppställning med vinnaren från igår till vänster. Nej lite ska nog ändras i alla fall.

DSC_2139web

Utfarten genom kanalen som vanligt lite riskfylld, igår var det en som fixade till sin propeller lite . Inte bra och framför allt dyrt. Vad det gäller startuppställningen med skedar har vi lagt till ”tysken” som sitter i mitten till höger den har gått bra tidigare.

IMG_0519web

En liten föraning om vad vi ska rigga för beten idag förutom dessa finns det ju toby magnum som är bra. Tysken till vänster.

IMG_0439web

Ambassadeur  Alphamar och Toby magnum denna gång i Önnerudskläder.

 

DSC_2156web

Vädret är med oss och vi har nästan blå himmel och ingen vind att tala om.  Nu är alla spön riggade och utlagda så nu kan fisken hugga när den vill.

DSC_2146web

Här är Svennes set upp. Från vänster en bra whf ett ekolod med fler frekvenser, en navigator med många bra positioner samt en ais som både sänder och tar emot.  Som Svenne brukar säga att snål in på ais som bara tar emot är ingen säkerhet det är ju att sända ut din position som gör att du syns för alla andra.  Naturligtvis kan man stänga av den delen om man inte vill synas som på tävling.

_DSC0042web

När det kommer så här stora fartyg vill man gärna synas på ais  en.

_DSC0035web1

Ais en visar det stora skeppet vi passerar rakt framför just nu.

Var vi ska fiska idag det vet vi och nu styr vi kosan dit sakta men säkert. Att passera förbi plattan är ju ingen nackdel om fisken skulle vara där nu.

_DSC0019web

Fyren Understen på vår styrbirdssida.

IMG_0450

Nu är det ett stort stim med betesfisk nu kan inte laxen vara långt borta.

 

_DSC0101web

Det var många båtar ute den här dagen.

_DSC0073web

En Nora 20 ger mig nostalgi då jag byggde en sådan redan 1979. En bra trollingbåt tydligen.

_DSC0054web

Den här båten hade en besättning som  inte kunde några sjövägsregler. Den vägrade att väja när vi möttes och så gick det åt skogen , vi hade kolliderat om vi inte väjt från så mycket det gick.   Men när våra planerboards möttes så hakade de i varandra och så gick linan av och så blev det ett rejält trassel.  Så se upp med den båten ”Böjda spön” om du är och fiskar lax.

DSC_2188web2222

Nu var det äntligen vår tur igen att hitta laxen och ute på ett ytterspö riggat med en Önnerudare tar en fin lax.  Det blir åka av i början och 300 fot lämnar rullen ganska fort. Sedan tar det en stund innan fisken vill in mot båten då den verkar gilla att vara kvar i vattnet mer än att åka båt.  Som tur är så hade jag en starkare ton än laxen och då kunde jag vinna meter för meter in på rullen. Vi fick rensa undan lite då den gick från sida till sida bakom båten, men vi lyckades att hindra den från att trassla i andra linor. Efter en en ganska tuff kamp var det dags för håven och där satt den, snyggt och snällt.

En grymt fin lax blev det i alla fall.

IMG_0439web33IMG_0483web33

Här är prov på två Önnerudare som finns i flera olika konstelationer. Med lite grönt eller inget grönt ,mm.

 

DSC_2190web

En härlig fight var det .

DSC_2202web

Bara minuter efter min lax är landad kontrar Svenne med ännu en lax . Den tar när vi ökar farten på båten för att sträcka alla linor då går det på en fisk på babords djuprigg nere på 13 meter. Det slår till i spöt och så rusar det ut lina som det brukar.  Svenne tar spöt och jag får snabbt köra ut sidospöna vi har i sjön ut så långt det går från båten.  En tuff broms ger några spektakulära hopp över ytan som sätter fart på adrenalinet. Svenne Men vill ha rent i aktern och jag plockar undan de nyss upptagan spöna. Några fler rundor bakom båt och fisken är nära båten men gör en rusning rakt ut och är före planerboarden  men den vänder in tillbaka efter lite hård press.   Nu är den färdig så även denna fisk får se sig besegrad och landar i håven.   En vacker fisk men något mindre än den förra.

DSC_2200web2

Fina fiskar som gav oss trevliga stunder bakom spöt.  Även denna tog på en Önnerud sked.  Två på samma drag på just en plats. IMG_0438web

Det är en Önnerud som är 4 från vänster i den här samlingen.

DSC_2154web

Vad värre är att när vi vänder tillbaka till exakt samma plats hugger det ännu en lax på riggen och även på samma drag en Önnerud , men den hinner jag inte sätta någon press på innan den är borta.  Där tar vårt laxäventyr slut för denna gången. men vi är tillbaka nästa år med nya ideer och ny krafter.  Skitfiske på er alla.

Facebook Comments
Kategorier : Blandat