Laxtrolling vid Understen äntligen fiske, med gula draget.

 

DSC_2138web2

Äntligen är vi på väg ut till laxarna ute vid Understens fyr och området runt plattan, mm.  Bara att ta sig ut genom kanalen är lite snärjigt så man har propellern i behåll.

DSC_2177web

Full fart ut mot fisken, här innomskärs är det lugnt men skulle förändra sig rejält utom skärs.  Några favoriter sitter på som fruktkorgen till vänster och svensken med svarta prickar.

DSC_2145web2

Djupriggarna är nervevade på rätt djup och laddade med beten som knappast kan misslyckas.

IMG_0483web

Några favoriter till som ska finnas tacklade  är bland alla Ambassadeurer Önnerud till höger på bilden.

 

IMG_0479web

Jag bad min kompis Frasse som gör Frassepluggen och stoppar upp fiskar som en gud att lacka några skedar till mig. Den du ser ovanför nu är en sådan men vad den heter kan jag inte.

IMG_0447web

En liten titt på ekolodet visar att det är lite betesfisk i området 5-10 meter . Man kan lura sig för att ett blylod går just där men det enbart ger inte alla dessa ekon. Så det måste vara betesfisk och ibland får vi spigg på krokarna.

IMG_0475web

Här har just det hänt att draget gått igenom ett spiggstim och en har fastnat på kroken. För inte tror ni väl att den haft storhetsvansinne att jagat draget och fastnat på kroken.

IMG_0485web

Håven ligger på plats nu väntar vi bara på att laxen ska hugga. Men timmarna går och laxen den svälter.

DSC_1070-web

Så hugger det och Svenne står med full böj på spöt en fin lax har tagit den gula skeden utan namn. Det är full fart på fisken och det går lätt 200fot lina innan den ens hinner ta en kortare paus. Sedan fortsätter det en bit till i flygande fläng. Svenne han lyser som en sol och jag får se till att allt markarbete fungera som det ska.  sedan kommer vi till håvningen som är ett kapittel för sig. Om man inte gjort några misstag under drillnigens jobiga fas är det som gjort för att man ska klanta till det vid håvningen och mista fisken.  Men det går bra och fisken glider till slut in i håven utan problem, skönt.

DSC_2125web2

Det draget tog den på och jag ska fråga Frasse vad han kallar det så alla vet i framtiden.

DSC_2126web

En glad och nöjd Svenne med laxen i famnen. En härlig bild och en seger för oss. Ibland blir det bara bra som tur är.

 

Momentet efter när vi startar upp med 2.8 knop igen skriker det till i en rulle på babordssidan och jag tar spöt. Nu är det omöjligt att försöka stoppa fisken som rusar ifrån båten så det tjuter i rullen . Jag skruvar åt bromsen  men det hjälper inte det minsta. Fortsätter med att sätta tummarna på spolen för om möjligt stoppa fisken men den bara går och går. Med båda tummarna på bromsen och mer än 700 fot ute bakom båten finns det ingen chans att vara försiktigt längre. Båda tummarna på spolen gäller nu och så stannar vi nästan båten för att om möjligt få in lite lina istället för att bara förlora. Svenne tycker jag får in för lite lina när det äntligen går att rubba fisken. Jag får in 40 fot och är väldigt glad för att det vänt till vår fördel. Tålamodet är slut hos Svenne som vill ta in fisken fortare och jag låter honom få försöka själv. Han får in in 10 fot och säger att så här ska du göra, då kommer laxens svar och han förlorar 55 fot till laxen på bara några sekunder. Så mycket för den åsikten att jag var för mesig. Kampen fortsätter i 30 minuter lika dant, vi får sakta in lina meter för meter eller som vi nu mäter fot by fot. När vi börjar köra mot fisken och äntligen få in lite lina blir det en rejäl ruskning i spöt och fisken är borta.  Surt.

När vi kollar draget sitter det en liten bit av skinnet kvar på kroken från munnen på laxen. Det var en hård fight och vi tror knappast att den var felkrokad utan den ville helt enkelt inte vara med i båten.  Störst går först som det heter.

_DSC0118web2

Kväll och dags att åka hem i det fina vädret som nu är lugnt och fint.  På vägen hem i 25 knop provar jag att fotografera när det står en häger i en vik men den höga hastigheten gör bilderna lite oskarpa.

_DSC0145web

Hägern i sin vik sittandes på sin favorit sten .

_DSC0151web2

Hägern syns fortfarande som en vit prick inne i viken tv om den stora stenen i vattnet. Men det går lite för fort att fotografera i 25 knop.

I morgon är det nya tag och då ska vi ta en lax till eller fler.

 

Facebook Comments
Kategorier : Blandat