Gunnar med riktigt stor wahoo

Gunnar berättar .

Sistas fiskedagen i Kenya blev helt perfekt. Vädret är lugnt och ute på Indiska oceanen hugger det fiskar som vida överträffar våra drömmar.

Gunnar wahoo 30 kg-2-2

Med ett lugnt och vackert väder där havet ligger stilla och solen grillar oss redan på morgonen, glider vi ur kanalen från Lamu. Ut med våra trollingbeten bakom båten manar kapten Christer på Peter Pan. Då det är vår sista fiskedag är det dags att spänna bågen lite extra och sikta mot stjärnorna och hoppas att vi når himmelen. När våra beten är ute bakom båten sätter vi oss till ro i skuggan och slappna av en stund.  Värmen är riktigt tuff nu på förmiddagen och att stå hela tiden i solen är tufft  och inget för oss nordbor.

Men det blir inte mycket till paus och väntan innan första fisken går på en djupgående vobbler och det blir full fart på oss båda som fiskar idag. Vi har bara några spön ute men när det hugger på ett bete gäller det ju att få upp de andra linorna fort så det inte trasslar. Första hugget är en fisk som går i ytan och drar ut lina en bit ut från båten. Ett par snabba rusningar och en ytfräsare, får oss på tårna igen. Ytfräsare är när fisken simmar skitfort i sidled strax under ytan så det fräser runt den spända linan när den skär vattenytan. Men det gör att vi förstår att det är en wahoo  eller kingfish för ytfräsaren är deras adelsmärke. Härligt med en bra början. Det är en wahoo i bra storlek som bjuder på en riktigt trevlig kamp. Spöt i full böj och rullen morrar lite illa när linan slits ut från rullen. De snabba fiskarna är verkligen snabba här på ekvatorn med nästan 30 grader varmt vatten finns inget mellanläge utan full fart tills man är slut. Samma sak gäller för oss när det hugger full fart och sedan är man slut.  Första fisken landad och vi är vinnare redan.

Ut med våra beten igen och så in i skuggan för att dricka en slurk vatten så man inte torkar till. En stund går och vi börjar prata om hur resan varit hittlls och det är ju härligt när man kan vara nöjd med allt. Då är det fisk på nästa spö och nu är det fart på rullen igen. Samma resa igen och en ny ytfräsare som far om kring som en yrvaken höna i ytan. Denna är lite större och tar ytterligare lite längre tid att få in till båten.

Sedan går det en stund och fram på dagen efter ytterligare 3 stor wahoo som fögyller våran dag.

Så kommer så det grymma hugget. Det är min tur så jag greppar spöt men kan inte få ut det ur spöhollaren i relingen. Men det får jag hjälp med samtidigt som jag istället tar på mig fightingbältet.  Linan pekar rakt bakåt och är minst sagt spänd när rullen plötsligt skriker till ytterligare en gång och linan rusar ut. Vad är detta så gör ju inte en wahoo i alla fall inga av de vi fått tidigare i dag.  Att få ur spöt ur hållaren var hårt jobb och då borde jag förstått när jag får hjälp med att få spöbutten ner i spöbältet på magen. Att det kommer bli en tuff match just nu, men jag kopplade väl inte ihop det just då. Men när spöt sitter i mina händer och jag plötsligt får all kraften från fisken i mina armar ja då är jag plötsligt inte alls förberedd. Utan dras sakta fram mot relingen där det tar stopp. Lyft spöt och fighta fisken får jag som råd av kapten men det går inte just nu. Att lyfta spöt när det är full press på linan är ju snudd på omöjligt. (Kanske borde gått lite fler gånger på gymmet).  Nu får jag ialla fall in lite lina så nu ska det nog bli bra. Sakta mycket sakta får jag in lina tillbaka på rullen det är ett tungt jobb att matcha den här fisken om man jämför mot de andra vi fått idag. Nu ser vi fisken för fösta gången 20 meter från båten. Det är en wahoo men den uppför sig inte som en wahoo för än just nu när den kör en ytfräsare så det blir vita streck i ytvattnet. Plötsligt när jag tror jag äre en vinnare sätter den iväg åt andra hållet och 50-60 meter lina bara slits ut från rullen. Detta är ju hur kul som hälst. Samma tuffa fighting börjar igen och nu känner jag av att det börjar bli ungt för den gamla elektrikern som håller i spöt. Väl inne vid båten igen simmar fisken i ytan och gör en halvbåge och när vi precis ska nå den med gaffen, slappnar jag av en sekund, gissar jag. Det känner fisken som sätter i väg i fullt spett så det skriker i rullen igen, 50 meter lian är borta på ett ögonblick. Nu inser jag att nu lever jag bara på ambition för min ork är slut för länge sedan.  Men jag ska vinn denna kampen så med mina sista krafter i armar och rygg tar jag tillbaka meter efter meter och nu är fisken tröttare än jag. Äntligen är den nära nog båten att vi får tag om tafsen och kan dra in fisken till båten.  Vinnare men det satt långt inne.

 

Gunnar wahoo 30 kg-1

Den fina wahoo som jag fick var 151 cm lång och vägde  30 kilo. En drömfisk helt klart.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments
Kategorier : Blandat