En dag på kontoret på havet i Afrika.

GT-FISKE I INDISKA OCEANEN   Lediga platser finns längs ner.

Vi fiskar från vår egen båt en Bertram 30 utanför Afrikas kust i Kenya och vi är i den norra delen av landet,  på den mytomspunna ön Lamu.

Lamu är klassat av unesco som skyddat område dvs  som världsarv.

Ni får här en dag på kontoret som jag brukar säga när jag sitter på styrplatsen (kapten) högst upp på båten och tittar ut över de gränslösa vidderna av Indiska oceanen.

DSC_3074.jpgand1

I det indiska havet simmar det många olika sorters fiskar som  vi gillar att utmana på duell. Vi fiskar vanligtvis med spöt i handen för att få känna hugget när en stor fisk tar betet. Vi kör naturligtvis lite trolling men det blir oftast  mellan de heta platserna där vi fiskar livebete,  popper eller speedjigging.

Det har blivit flera häftiga fångster de senaste dagarna  som snabbsimmaren wahoo eller dess nära kompis kingfishen som ofta ses hoppa både 5 och 6 meter rakt upp i luten och landa så mjukt i vattnet  att det inte ens blir ett plask.  Dessa snabbsimmare  wahoo  och kingfish kan när de sitter på kroken fara iväg i 100 km i timmen i ytvattnet.  Då går det fort näsan obegripligt fort.

DSC_3794

 

Här är några tuffa gubbar från Sverige som utmanar de de varma vattnens fiskar.

Så var det här om dagen när vi var ute och fiskade agnfisk och fick ett par små tonfiskar som kallas kawakawa här nere. Dessa små tonfiskar (2 kg) fiskar man med en liten bläckfisk imitation på en liten krok långt bakom båten. De är väldigt försiktiga och tar inte betet vid minsta misstanke om fusk eller lurendrejeri. Där av kör man i 5-6 knop för att betet ska gå förbi så fort att fiskarna inte ska hinna genomskådar bluffen utan bara jaga  av ren huggreflex.  Med en ganska klen utrustning 0,35 fluokarbon gäller det att ta det väldigt lugnt. Annars kommer linan att brista vid minsta misstag av fiskaren.DSC_3355.jpgand1

Om du kanske fått en lax, öring eller gädda hemma i Sverige på några kilo och tycker att den var tuff och snabb. Det är den hemma i våra kalla vatten (+8) men inte när man jämför  med fisk i varma vatten som här med nästan 30 grader i vattnet.  Här går rusningarna med högsta hastighet och är längre än hemma. Om man tar en jämförelse med fisken hemma är fisken här 3-5 gånger starkare och mycket otroligt mycket snabbare.

DSC_3442.jpgand1

 

 Halva fisken är borta utan att du kände när attacken hände.

Så redan att fiska upp de snabba betesfiskarna på några kilo är en tuff och vansinnigt rolig sport.   När man sedan  har lyckats att fånga en  betesfisk gäller det att tackla den så att de stora rovfiskarna kan lockas till hugg. Den 2 kilo stora  fisken tacklas med en lina som sys fast  mellan ögonhålan och pannbenet framför fisken där en stor enkelkrok används. I vårt fall använder vi en Mustad Hoodlum 8/0 med nr 10 827 NP-BN som är helt perfekt  för detta fiske. Det innebär att fisken kan fortsätta simma som vanligt i timmar då den knappt är skadad alls. Bak på tacklet sitter det en Hoodlum 8/0 enkel eller 3-krok. DSC_3104.jpgand1

SG med en kingfish i bra storlek. Vår båt har IGFA rekordet för just kingfish tagen i utanför Lamu.

Den främre kroken som nu sitter med ett tunn lina insydd fram på fisken håller den med huvudet i färdriktningen när den släpps ut bakom båten som går väldigt sakta  framåt.   Sedan gäller det bara att vänta på att en stor rovfisk ska hitta betesfisken och attackera den i full fart. Oftast blir det en väldigt kort väntan ibland bara sekunder innan en stor elak rovfisk attackerar betesfisken.  Du ser på bilderna här vad som händer om tex en kingfish för fritt spelrum en sekund. Fisken blir bara demolerad och ingen kamp med spöt blir följden. Men andra gånger tar de lite mer oförsiktigt och då sitter de på kroken. I samma ögonblick som den blir krokad startar en våldsam resa där fisken lätt kan ta 50 m lina i en första rusning. Då gör man best i att hålla fingrarna borta från rullen. Även om fiskarna bara väger 20 kilo så har den krafter att hoppa 7-8 meter rakt upp i luften. Eller köra runt båten med en sträckt lina ett helt varv på bara 10 sekunder. Då blir det ofta en liten kaos en stund . Men det går ju över som tur är. Bilden intill ser ni en kingfish som just tagit en kawakawa och fastnat på våran krok.  Den andra bilden är vad som är kvar av en attack som man inte ens känner i linan. På en tiondelssekund är fisken avkapad bakom huvudet utan att du ens märkt det.  När så fisken är i båten efter en våldsam batalj är den definitivt inte ofarlig.  Munnen är fylld av sylvassa små tänder 10mm långa som skär av allt. Och det är just kingfish eller wahoo som kapat betesfiskarna bakom huvudet som ni ser på bilden. käkarna går omlott som en sax och klipper allt som kommer i dess väg.  En finger kapar den på ett ögonblick troligtvis hela armen också, så stoppa inte in dem där. Så vi byter ämne och pratar fiske igen. DSC_3104.jpgand11

Man kan ha händerna i närheten av munnen men då är det lätt att bli av med fingrarna.

Speedjjigging

Vi har hittat några fantastiska platser att fiska speedjigging på,  då främst efter GT Giant Travelly. Men många andra arter hugger även de på jiggen och sprider fiskelycka.  När man jiggar fäster man de två enkelkrokarna i övre ändan av jiggen. Till detta krävs bra krokar som klarar att  utstå de tuffa fiskarnas hårda rusningar. GTn är ju främst känd för att vara väldigt stark  och det är sant. Troligtvis är Giant Travellyn den starkaste fisken i havet per kilo. Där för är det absolut viktigt att hela tacklet är i toppklass och att inga svagheter finns. Krokarna vi valt till detta fiske är Mustads Big Game  8/0 som har nr 10884 NPBLN.  Dessa krokar har visat sig klara de största travellys vi varit i kontakt med.  (Om du själv ska köpa krok är det bra att veta vilka som klarar påfrestningen. )

DSC_3938.jpgand11

Pilken eller som det kallas internationellt jiggen med krokarna fästade i ovansidan va jiggen.

Korallområde

För bara några dagar sedan  var vi ute och fiskade efter Just GT på ett stort korallområde. Det var speedjigging  från 52 till 85 meters djup. Här var det väldigt gott om travellys  i alla sorter och storlekar. En av gubbarna drar fast krokarna i något stort som tar 15 meter upp från botten när han speedjiggar.

DSC_3814.jpgand1

Kampen har  bara varat i några minuter och Bernt är fortfarande tuff.

Dvs att han vevar så fort han kan 20 meter upp från botten. Stannar där och släpper ner jiggen igen till botten och sedan vevar så fort han kan 20 meter upp igen.  Ett väldigt slitsamt fiske men så spännande.  Plötsligt var det helt stopp i linan 15 meter upp från botten.  Pressa fisken uppmanar vi honom försök få in lina så mycket lina du orkar nu. Men det är redan försent för just då upptäcker fisken att den sitter fast på kroken och då simmar den ner mot botten igen i full fart, trotts en broms på ofattbara 12 kilo. Bernt som håller i jiggingspöt slits fram mot relingen och sitter nu som fast skruvad mot den utan att komma loss. Samtidigt som linan bara rusar ut från rullen.

DSC_3868.jpgand1

Att klara matcha en stor GT från stort djup själv, kräver mer än vad du tror, mycket mer än vi är vana vid hemifrån. Att få lite hjälp är ofta nödvändigt.

Han försöker prata med oss men får inte fram ett ord så vi gissar att han har nog med att hålla i spöt som pekar rakt ner i vattnet.  Vi använder Penn TRQ jiggingspön för de klarar det mesta. Rullarna är också PENN som vi vet klarar den stora fisken. PENN Sargus, Battle eller Conflict är grymt bra och prisvärda rullar. Och nu får både Bernt och spöt verkligen jobba hårt. När fisken nått ner till botten på 58 meters djup stannar den ett ögonblick. Bernt tror att matchen mot fisken är över nu och tar inte i för alla krafter som han borde. Det märker fisken genast och drar iväg ytterligare 15-20 meter lina från rullen. Öka pressen uppmanar vi du måste försöka ta in lina och nu tar han i för allt han kan. Pumpa upp och försök få in lina.  Ger man en stor GT som vi förstår att det är,  den minsta chans att vila blir den bara piggare medans du själv blir allt tröttare. Minuterna går och Bernt blir allt tröttare av den tunga pressen mot fisken. Tyvärr värkar inte fisken ha samma problem alls. Den sommar omkring nere vid botten trotts 12 kg broms på rullen. Och den är väldigt nära kanten där det faller ner från 58 till 90 meter. Den får inte gå över kanten och dra ner ända till botten för då blir det grymt tung för Bernt.

DSC_3875.jpgand1

En GT modell större på väg in i båten.

När det gått 15 minuter är våran vän Bernt som håller spöt så trött att vi ger honom assistans med  balans och lite styrka. Som ni ser på bilden står Bongo bakom och hjälper till vilken underlättar väldigt mycket när man börjar bli trött och ryggen värker hela tiden. Det enda man vet säkert då är att man kommer ha en väldig träningsvärk i hela kroppen i morgon när man vaknar.  Med hjälp bakom ryggen går det lite bättre och sakta, väldigt sakta, klarar nu Bernt  att pressa den stora GTn upp mot båten. Det är en mint sagt ojämn match som utkämpas där Bernt är den som verkar tröttast. Långt nere i vattnet syns nu en liten prick som växer och blir allt större på sin väg upp mot ytan.  Men varje spölyft går väldigt tungt så det är en kamp mellan att plåga sig när ryggen eller för den delen hela kroppen värker och man ändå måste ta i allt man kan för att få upp fisken de sista metrarna till ytan. Så kommer den långa tafsen som sitter närmast jiggen äntligen upp till spötoppen och vi kan hjälpa till att dra in fisken till båten.  Bernt som nu är helt slut , ramlar ihop i ett hörn när den stora fisken lyfts ombord.  Den slår i durken med en svag duns. Krokarna sitter perfect i mungipans tjocka brosk och hade aldrig lossnat. In med en saltvatten -spolslang i munnen på fisken  så den  klarar att vara på land ett par minuter för mätning och fotografering. Sedan sätts den tillbaks i havet igen och kan simma vidare.

DSC_3889.jpgand1

Den här fisken gick inte att rädda , den dog tyvärr så den blev mat åt lokalbefolkningen.

Det tar en liten stund innan fiskaren hämtat sig så han kan få lite hjälp att hålla fisken för fotografering. det blir några snabba bilder och sedan i med fisken i vattnet igen. Normalt överlever alla stora GT men just denna har fått för mycket syra i kroppen och vi försöker ge den all hjälp den behöver men den vill ändå inte vara med. Otur men det ger mat åt lokalbefolkningen. Vi fortsätter en stund till att fiska och det fortsätter snart med fler bataljer med nya GT som ger minnesvärda stunder.

DSC_3277.jpgand1

Vi får naturligtvis många andra arter när vi speedjiggar och det kan vara fiskar i alla färger och former. Jag tog med några här som alla har sin egen historia att berätta. Men det får komma vid ett annat tillfälle.  Vår mest spännande fiske är popperfisket  och det ska jag skriva mer om senare.

DSC_3974.jpgand1

Vill du åka med har vi nu i vår några platser kvar 3-13 mars och 15-25 mars  2018

Mer info på

http://havsfiske.net/res-till-kenya.html

Ring mig för mer info  Bo Hall  070-2244701

mail  havsfiske@havsfiske.net

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments
Kategorier : Blandat