Ekolodsgivarens placering på båten

EKOLODSBOKEN

Då jag håller på med ekolod för det mesta och kommer i kontakt med många som inte får sitt ekolod att fungera bra när de kör lite fortare tänkte jag ge ett exempel på hur det inte ska vara.  Jag var i Vättern och fiskade och då sjösatte vi i Gränna hamn. När vi tog upp kom där en annan trollingbåt som också avslutade sitt fiske och tog upp båten samtidigt som vi. Vi pratades vid lite och jag tittade på hans ekolodsgivare som satt i aktern på båten och undrade om den fungerade bra.  Svaret var enkelt i trollingfart ja,  lite fortare nej, då försvann bilden helt.  Bilderna är tagna på kvällen och uppljusade därav den dåliga kvalitén.

IMG_9122and1

In till hamnen i Gränna  för upptagning på trailern. Båtmodellen  är en Linder 445 en vanlig aluminiumbåt med lagom v-botten.

IMG_E9119and3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dags att veva upp båten på trailern.

IMG_9125and3

Jag frågar hur ekolodet fungerar och får svaret bra i trollingfart dvs 2-3 knop. Fortare så slutar det visa bild och allt blir suddigt.  Givaren är en Airmar p66 som är en grymt bra givare och normalt väldigt förlåtande för bristfälliga monteringar. Men här har inte ens den klarat att ge en bra bild.

IMG_9126and3

När jag tittar närmare på givaren ser jag att den är justerbar i höjdled och borde ändå fungera bra i lite fart. Men när jag gör en närmare koll ser jag hur fel det blivit.

IMG_9127and3

Här syns det hur givaren blivit placerad rakt bakom en förstärkningslist i botten av båten. Detta innebär att det vatten som steglisten i botten styr rakt bak kommer att hamna bakom listen och rakt på givaren vilket innebär att den störs ut helt och hållet. Att försöka köra lite fortare och få en bra ekolodsbild när det ser ut som på bilden är helt omöjligt. Jag bad ägaren till båten att flytta givar så den hamnar mitt emellan de båda aluminiumlisterna som är i botten. Där är det störst chans att ekolodsgivaren ska klara sig ostörd.

Med tunn aluminium är det stor risk att man får problem med de gamla skruvhålen som måste tätas noga.

Vet man inte hur ekolodsgivaren störs ut av turbulensen under båten blir det svårt att montera givaren rätt. Det handlar bara om utbildning och den behöver vi alla för att bli bättre. Oavsett vem som monterat givaren så är det lätt att flytta den en dm i sidled och få en bra bild.

Detta är det vanligaste problemet för de som inte får en bra bild i högre farter. Givaren är felplacerad och något stör ut den som sitter framför givaren i långskepps linjen.

Jag har försökt att förklara hur en givare ska sitt på båten i EKOLODSBOKEN  som dessutom förklarar hur ett ekolod fungerar så man slipper gissa sig till hur det är och att saker blir fel.

Ekolodsboken kan du beställa på  www.havsfiske.net     http://www.havsfiske.net/ekolodsboken.html

 

mvh  Bo

 

 

 

Facebook Comments
Kategorier : Blandat