Fin öring från Vättern

DSC_1968and1

Vi startar på morgonen med att välja område och det blir djupkanten rakt utanför hamnen i Gränna där vi brukar fiska. Vi lägger ut våra beten och ser till att allt går som det ska.  När det väl är klart är klockan framme för frukost i båten .  Vi har blandat beten lie av var idag så det sitter löjor på babords djuprigg och plast och plåt på styrbordsriggen samt ett lockställ.

16DEC17_1403_00and3

Här syns det tydligt på den vanliga ekolodsbilden att fina fiskar visar sig på 27 meters djup.  Det bör vara rödingar som jagar runt i det lilla stimmet med betesfisk strax intill. Jag lägger det djupaste blylodet bara någon meter över dem , men inget händer.

16DEC17_1205_00

När fiskarna börjar synas frekvent  högre upp i vattnet lägger vi våra beten lite högre upp.  På den här panoptix bilden ser vi att stackern på sb rigg sitter på 5m. Och den nedre sitter på 9m och under där syns blylodet.   Bb rigg stackar vi på 9m och botten på 15m.

DSC_1945and1

På stackern på sb sida kommer första hugget och det är ett litet ryck  som syns som en skakning i spöt som sedan efterföljs av en rejäl rusning och det är fast fisk. En lax av lagom storlek 70cm kommer in till håven . En bra lyckad start på dagen om än oväntad.  Det var ju  meningen att vi skulle få röding när vi riggade med flera löjor som går både djupt och  i ytan. Men de vitfenade skönheterna vill inte vara med och leka idag.  Vi ser dem på ekolodet som upprepade stora gula bågar men ingen av dem vill äta ännu.

DSC_1966and11

Vi hittar väldigt mycket stora fiskar som simmar runt  de små stimmen av betesfisk som vi ser på lodet men ingen vill hugga just nu.

DSC_1948and1

Vi provar med att sänka djupriggen ner till fisken ibland för att komma närmare med våra beten men inga rödingar vill hugga.

DSC_1968and1

Så är det dags för nästa bastanta hugg och det kommer på samma spö med samma bete som förra gången. Den vita pärlemorfärgade pluggen är tydligen det som fisken vill ha idag.

DSC_1954and1

Det är ännu en bra lax som når 66cm och ger entrevlig stund med spöt i hand.

16DEC17_1202_00

Här har jag bara Panoptix på hela ekolodsskärmen och nu ser man hur en fisk är på väg in mot våra beten från höger sida. Det är den lilla blå pricken på höger sida på 14 m djup.

DSC_1964and11

Det går mot middagstid och det är dags för korvkokning och köksmästarn tar hand om detta . Det är bra med duktig kökspersonal som kan servera middagen värdigt.

DSC_1947

Jag riggar om lite och passar på att ta en bild på Stig när han äter korv.

16DEC17_1403_00and3 16DEC17_1058_01and3

Vi sänker ner den ena riggen till 25 meters djup igen då det område som vi nu ska åka in i tidgare gett fisk när vi fiskat betena djupt. Den fisk som syns som en stor gul båge på 24 meters djup är troligtvis en röding och det är just de vi vill ha nu.

DSC_1957and1

När stackern som går på 21m glider förbi det stora ekot på 23 metrs djup smäller det till rejält och linan rusar ut på bb djupspö. Nu blir det fart på os i båten för nu går det så det ryker bort från båten under några ögonblick. Betet är en Apex i pärlemor som nu sitter i munnen på en ganska tuff fisk.  Det blir en del palaver då den absolut inte vill in till håven. Men vi överlistar den till slut och en öring av bättre vikt får gästa oss i båten.

DSC_1962and11

Det blev en bra dag med hyggligt stora fiskar.   Var så säker vi är snart tillbaka igen.

Bo

 

 

 

 

 

Facebook Comments
Kategorier : Blandat