Fröja dag tre, Kummel och Helleflundra.

_DSC9782

Morgonen är lugn och så skulle nästan hela dagen förbli.

IMG_8228

Båten till vänster ska vi ha idag och det visade sig vara en riktigt bra båt.

DSC_1085

Båten är utrustad med en Garmins Ecomap 7 dv så nu kan vi se fram mot en bra dag på sjön.  Ecomap-en är så lättskött så alla kan ställa in den optimalt.

Med rätt fart på båten och rätt BFM blir bilderna kanonfina.

Sjökort 111

Fyren som ligger längst ner till väster på kortet passerar vi på insidan i den lilla rännan. Just där stannar vi för att fiska makrill till agn.

DSC_1073and1

Här ser ni hur vi lagt båten väster om sildeholman där ofta makrillen håller till.

Om ni tittar längst upp på den förra sjökortsbilden ser ni 3 fyrar som stjärnor strax söder om dessa fyrar,  startar vi vårt fiske.

Sjökort222

Här har jag förstorat upp lite till. Ringen som det står 75 m i långt till höger på bilden, under den gula fyrsektormarkeringen. Där tar vi första stoppet, och när vi kommer fram får vi oss ett skådespel vi sent ska glömma. I ytan jagar det stora tonfiskar  i ett område på 100kvm runt och runt så det blir stora flodvågor i ytan. Fiskarna är som minst  75- 100 kg och sedan betydligt större och då menar jag betydligt större (300kg). Jag har sett detta när vi fiskat på ekvatorn och det är exakt samma sak här och nu. Jag skriker åt de andra i båten att titta nu för detta är unikt, och absolut inte vanligt i våra vatten. Det varar i några minuter sedan är det borta och tyst. Vi står bara stilla kvar och drömmer oss bort i fjärran fisken.  Tyvärr tog jag ingen bild på detta.

Vi fiskar en stund ute på 75 m men det blir bara gråsejar som kastar sig över våra tackel hur vi än gör. Vi flyttar oss närmare ön Kya men det är samma sak där.  Vi kör då in mellan öarna för att fiska lite plattfisk och annat i rännorna mellan öarna.

DSC_1086and3

På plottern kan du se att vi ligger mellan öarna och att vi har en fyr lite NV om oss på den lilla ön. Här börjar vi meta med mindre agn för att få plattfiskar, rocka eller kanske en hälleflundra,. Vi får så vad det blir. Som ni ser på ekolodsbilden simmar det en del fisk i vattnet under båten.

DSC_1083and3

Knotarna visar sig snart vara hemma och de är i bra storlek halvkilot är snart passerat. Det nappar så fort vi träffar rätt.

DSC_1098and3

Knotarna ger sig inte utan kastar sig över våra agn, även om det inte var till just dem vi satt på agnen.

DSC_1075and3

Inne på grunt vatten ser jag att det är ännu fler fiskar som jagar omkring och även stora sillstim som vi driver sakta över. Med motorn på back mot vind och ström går driften ganska sakta.

DSC_1093and1

Så ja nu har vi hittat stället där sandskäddorna finns och de kommer i strid ström , om jag bara klarar lägga båten helt rätt.

DSC_1096and3

Då de är stora sväljer de kroken väldigt fort. Lite pyssel med tången löser det hela.

Sand 1

Andreas med ett riktigt fint lock som är på väg upp mot kilot. Grymt fin fisk.

DSC_1111and1

Vi ligger perfekt för att meta och jag har ställt in ekolodet på mer än dubbla djupet för att se var den hårda bottnen startar där plattfisken finns. Det stora problemet just nu är att det är så mycket annan fisk som vill ha våra agn. Under tiden vi metar med mindre agn för plattfisken får jag 6 långor med vikter upp mot 5 kilo som rena bonusfiskar. Inget jag ville ha på en liten plattfiskrok men det är skoj när det går på lite större fiskar på den klena utrustningen.

DSC_1102and3

Att fiska riktat efter plattfisk och lyckas är riktigt trevligt. Snart har vi fått ihop till en riktigt god middag . Plattfisken ska ligga några dagar på is då blir de ännu bättre att äta.

Sjökort 111

När plattfiskmetet är avklarat drar vi oss söderut och lägger oss för att fiska på 98 metersgrundet ost om Synnkya fyren, långt upp i mitten på kortet.

DSC_1124and1

När vi kommer ut till 98an ser det ut så här på ekolodet fyllt med fisk från botten och 20 meter upp. Att fiska gråsej nu till agn och till Kjetil som gillar att äta gråej, är inte svårt. Så fort du släpper ner ditt tackel stoppar det vid 75 meters djup av att sejarna redan tagit bläckfiskhäcklan. Det är ganska tungt att dra sej då det lät blir 2-3 st i var lyft vilket är riktigt tungt när de samarbetar mot oss.

DSC_1238and1

Tungt går det att veva upp en samling sejar  från 80 meters djup.

DSC_1139and3

Det blir oroligt i ytan när sejarna kommer upp då alla vill simma åt olika håll.

DSC_1126and1

En knapp halvtimmas fiske och baljan är fylld så nu  kan vi börja fiska annat. Planen är att gå iväg och se om det finns någon vitling och kolja i området där de brukar vara.

DSC_1135and1

När vi kommer fram till vårt tänkta fiskeområde ser det ut så här och det är oändliga mängder av betesfisk troligtvis sill och gråsej i vattnet. Naturligtvis bra med mat till fisken men det ger alltid sejen chansen att vara där och då kan vi inte meta för då tar sejen våra agn på vägen ner till botten.  Jag flyttar runt båten lite och hittar ett område där det är mindre med sej men det kan finnas stor vitling,mm.

DSC_1172and1

Nu ser det ut som det ska göra och fisket kan börja. Den lilla knölen på botten är det enda som förändras i botten på ett stort område. Där finns vitlingen och den andra fisken.

IMG_8317

Till en början brottats vi med en massa sej som tar våra tackel trotts att vi inte ser dem på ekolodet, och en tung kamp att dra upp dem till ytan för att kroka av dem blir följden var gång.  Att veva  gråsej som man inte vill ha från 80 meters djup är knappast kul , bara frustrerande.

Så når vi äntligen ner till botten med våra tackel och det tar inte lång tid innan första vitlingen hugger.  Äntligen lite flyt. Och nu blir det ännu mer flyt kan jag lova.

DSC_1167and1

Nu blandar sig koljorna in i leken och den ena koljan efter den andra smäller på våra tackel så det blir bom stopp i rullen. Den här är en stadig bit som lätt passerade 4 kilo.

DSC_1238and1

Andreas ville ju inte vara sämre så han satte emot fullt vid botten.

IMG_8318

Ännu en hygglig kolja i handen hos Andreas.  Och det är ganska många koljor som hugger nu.  Var gång jag får båten på rätt ställe får vi vitling eller kolja i bra storlek. Andreas han står och sjunger samtidigt som han drillar en kolja och så sjunger han.  (Blommig falukorv) Jag vill ha kokt kolja med persilesås till lunch mamma.

DSC_1078and3

Mitt Penn Regiment 2 XT klassat 15-40 var perfekt till detta fisket och det får definitivt jobba för att klara matcha fisken som hugger. Det är sällan mer än några minuters väntan mellan  huggen.

Min Ambassadeur Alphamar 20 LC är till god nytta, då den är underbar att fiska med samt att den räknar helt rätt på djupet i meter, vilket underlättar vid allt djupt fiske.  Jag har fyllt den med Fireline  0,17 och den linan fungerar perfekt nu, tunn och gör litet motstånd i vattnet.

DSC_1192and1

På mitt Penn Regiment 2  klassat 15-40 lbs är det full gång och det får vila en annan dag.

DSC_1184and1

Den tunga kampen jag har gör mig fundersam inte kan en kolja vara så stark. Så när fisken visar  sig i ytan är det dagens första kummel med en vikt på +7 kg. Den fightades hela vägen upp från botten ända upp till ytan.  Grymt kul med en sån överraskning. Att fiska kolja och kummel är ju det vi åkt hit för.

DSC_1188and1

Ja den är svart i munnen och kallas för lysing eller koltjäft i norge. Tänderna är inte att leka med och de har som en långa någon sorts sekret på sig så det inte slutar blöda utan fortsätter en lång stund efter man rivit sig på dem.

 

DSC_1238and1

Den här bilden får symbolisera hur det plötsligt blir andra fiskar som går på våra tackel,. Andreas med annan fisk på kroken.

DSC_1240and1

En tiokilos långa har blandat sig i  leken och det lurade Andreas en stund. En fin fisk som även den smakar gott i grytan.  Det hugger nästan hela tiden när man kommit ner till botten med tacklet. Har man otur när man släpper i så når man inte ända ner utan tacklet blir stoppat av  gråsejar  80 meter ner.   Då får man straffarbete med att veva upp dem  med fullt ställ på spöt.

DSC_1121and3

Kjetil har varit lugn en stund men plötsligt så skriker både han och rullen samtidigt. Nu är det en stor fisk skanderar han samtidigt som rullen morrar ilsket. Det är fullt ställ på det grova 50 lb spöt och det är så mycket som han orkar hålla emot. Hela vägen upp mot ytan är det slagsmål och fisken ger inte efter en sekund. Vad är detta?

DSC_1235and1

Upp till ytan kommer en grym långa som vältrar sig runt i ytan som en valross. När den lugnat sig kan vi lyfta in den i båten.

KJ lång5

Titta på den här grisen inte undra på att Kjetil tyckte att det var grymt tungt. Han har tidigare fått en långa på 25 kilo  som är hans PB . Denna är stor men når inte riktigt så långt på vågen.

DSC_1192and1

Det grymt bra fisket fortsätter ytterligare en stud och fina fiskar hugger nere vid botten hela tiden.  Här har ännu en fisk gått på som absolut inte vill med upp och vara med på bild.  Jag har ett mettackel för kolja och kummel med 6/0 krokar och nu känns de kanske lite för små. Fisken är tung och den tar lina lite som den vill. Jag får vara lite försiktig  med mina små krokar och när jag nått upp till 28 meter vänder fisken ner igen och så börjar vi om från 76 meter igen.

 

DSC_1200and3

Resans första hälleflundra är besegrad och jag sätter mig ner ett ögonblick efter att vi fotat fisken. Det är kul med blandfiske men detta var definitivt en överraskning. Ja nu blir det både kolja , kummel och hälleflundra på menyn i framtiden.

När kvällen närmar sig tar vi tvärt av och åker hem det går ju en del tid att rensa och filea all fisken.

Slut på dag tre.

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments
Kategorier : Blandat