Vättern med öring, röding och lax

 

 

DSC_6073doc

 

DSC_0993

 

Vi sjösätter Campingen i Gränna hamn tidigt på morgonen. Nu på sommaren när det är ljust tidigt är det gott att vara ute på morgonen. När våra 6 spön är ute och riggade med det som vi tror ska vara vinnande för dagen är det dags för en morgon macka.  Vi har ute två djuplod som går nere hos rödingarna med två spön på varje. På ytan har vi riggat med två paravaner så där har vi även blyat med 40 gram för att inte bara fiska i ytan.  Plötsligt låter det från rullen på babordssidans paravanspö som sitter uppe på taket. Ett snabbt rivigt ljud och jag förstår att en fisk fallit för den svarta skeden jag satt i ändan på linan.  Lite lurigt är idag att jag har premier för mina Ghost paravaner.  Just dessa är nya och otestade för mig.

 

DSC_0989

Det visar sig när fisken kommer intill båten att det är en fin öring. Att få en öring som första fisk är trevligt och ger oss en bra bonusfisk nu när vi kör efter röding.

DSC_1003

Vi riggar med lite olika beten men en favorit är den lilla Apexen på 2 tum som brukar locka rödingarna att hugga. Här intill en betesfisk som den första öringen hade ätit.

08AUG17_0936_00

Vi ser på ekolodet att stora bågar som borde vara rödingar syns bara någon meter över botten. Kanske är det lite intresse från rödingen ändå.

DSC_1044and1

Nu löser  bb stackerspö ut och en fisk har fattat tycke för vårat bete.  Den är lite försiktig så vi tror att det är en röding som är på väg upp till håven.

DSC_1056and1

Ja visst en prydlig röding har tagit löjan som satt på det spöt.

DSC_1000

Utan att överdriva kan man säga att rödingen verkligen ville ha den lilla löjan. Att tackla löjan i plastskallen är en konst som få besitter och jag håller på att lära mig det. Det fungerade i alla fall den här gången.  Däremot vilken skalle man ska välja eller vilken färg som är bäst har jag svårt att förstå, det finns ju hundratals olika.  Men i framtiden ska jag lära mig detta.

08AUG17_0823_00

Ett riktigt tätt stim med betesfisk står tätt mot botten ser det ut på det vanliga ekolodet till höger. Men tittar vi på panoptix delen till vänster ser vi att stimmet är en bit över botten och lite till vänster om båten.

DSC_0993and2

Nu hugger det på bb stacker där en ny löja är tacklad. Det blir lite karusell på vägen upp och vi tror det är ännu en röding.

DSC_0997

Men där blev vi lurade för upp kommer denna lax, en 66a  som kom som en liten torped rakt in i håven.

DSC_1040and1

Det har gått några timmar fram på dagen och det är dax för en omgång korvkokning. Stig är kapten på korven idag.

08AUG17_2018_00

På vissa områden är det gott om betesfisk men få av de lite större predatorerna.  Men nu  händer något som vi aldrig varit med om.

DSC_1049and1

Det hugger på bb djupriggspö och upp kommer en sik vilket jag aldrig varit med att fånga här tidigare. En ny upptäckt.

DSC_1020and1

Mitt på dagen när det är helt vindstilla tar vi upp djupriggarna och startar med att vertikalveva lite röding. Vi ser många på ekolodet men de är inte på hugget.  När stig vevar upp och nästan är uppe i båten med betet blir det plötsligt full fart ut från båten. En röding har tagit betet.

DSC_1023and1

Nu är fisken på andra sidan båten men så gör inte en röding far runt som en stolle i ytan runt båten.

DSC_1025and1

Svaret kommer här det är en öring som tagit pilken och far omkring som en galning.

DSC_1032and1

När den äntligen ligger i håven är Stig glad som en lärka. Det är hans första vertikalfiskade öring.

DSC_1044and1

Efter en stund tröttnar vi på att vertikala och riggar våra trollingspön istället.

08AUG17_2022_00

Stora betesfiskstim visare sig på ekolodet med gula strimmor runt om som borde vara röding eller lax.  Då hugger det på djupriggspöt på bb sida.

DSC_1013and1

På det spöt sitter det en blänkelänga och en pärlemorspinnare och den har den fina rödingen tagit.

 

DSC_1015-1

Där satt den en fin röding som fattat tycke för spinnaren.

08AUG17_0936_00

Nya stora bågar vid botten och så hugger det igen.

DSC_1009and1

En ny fin röding har hamnat i håven även denna tagen på en spinnare.

DSC_1058and2

Sista fisken för dagen blir en denna röding strax över 2 kilo.

Vi hörs.    Bo

Facebook Comments
Kategorier : Blandat