Gäddäventyr i Arjeplog

Sommarens fiskeäventyr blev en veckas gäddfiske i Arjeplog för mig, Jonas och farfar Thor.  Vi hade sett mycket om fisket i Arjeplog och att det både finns stor fisk men också många huggvilliga.

För att fisket skulle bli så roligt som möjligt trailade vi vår båt från Västervik upp till Arjeplog, det blev en lång resa på 18 timmar men det var det värt! :)

Min morbror Martin och vår kompis Jocke åkte upp samtidigt och hyrde en båt på campen.

Väl på campen (Mellanströmsstugby) blev vi mottagna av Morgen med familj som visade oss vår stuga och runt på campen. Inte nog med att det lufsade runt stora renar fritt bland stugorna på campen, det fanns också en liten matbutik och en fiskeshop som var öppna dygnet runt, bara att gå och hämta det man behövde när man ville och skriva upp i boken vad man tog. Super nice!!

IMG_0054

IMG_0186

IMG_0122

Efter en god frukost i grillstugan åkte vi ut för att sjösätta båten och testa fisket. Eftersom det är fullt med stenar stora som hus överallt i sjön vi skulle fiska i var det skönt att det var vindstilla och solsken. Det tog inte lång tid innan vi hade glada gäddor som inte sett ett bete på länge. Gäddorna högg stenhårt, kämpade som gäddor vi aldrig träffat på tidigare men det roligaste var att när en gädda huggit men lossnat högg den gärna en andra och en tredje gång om det behövdes. Samma sak om en gädda följde betet in till båten var det bara att kasta ut betet igen och veva förbi gäddan i hög fart så högg den direkt. Så funkar inte gäddorna i de vattnen vi är vana att fiska i!

(Thors gädda högg på en McPike tånglaken)

IMG_0024

Det var mellan 26-30 grader varmt varje dag med strålande solsken vilket gjorde det tufft att fiska i båten på dagarna. Istället visade Oscar Hedskog , som också bodde på campen och jobbar som guide, oss till harr och öringsfiske i Skellefteåälven.

IMG_0274IMG_0392

IMG_0222

Oscar tog en fin harr på fluga och Jonas fick sin första öring. I strömmarna stod många hungriga öringar och det högg flera varje dag vi var där.

Eftermiddagarna, kvällarna och en bit in på nätterna ägnade vi åt gäddfisket. Det var svalare och fisket var riktigt roligt. Roliga ythugg, plogar när gäddorna jagade betena och flera dubbel/trippelhugg. Fisket med popperbeten var roligt, effektivt och gav mängder med gäddor.

IMG_0383

IMG_0303

IMG_0574

Det var inte bara gäddor, harrar och öringar som var hungriga. Det fanns riktigt stora abborrar som ofta följde eller högg på våra stora beten. En eftermiddag riggade vi upp abborrutrustningen och tog med ut på Storavans gäddfiske. Efter någon timmes gäddfiske hade Thor en stor abborre som följde hans McPike. Jag och Jonas tog upp våra abborrespön (Villain och Veritas) riggade med små Pulse shad, en vit och en abborrfärgad, bägge fick hugg samtidigt på första kastet och började drilla tunga fiskar. Jonas borre vägde 1,29kg och min vägde 1,22kg. 2 PB’n på var sitt kast. Vi fiskade abborre kanske 30 min och hade hugg i nästan varje kast, alla borrarna var mellan 7hg – 1kg med 6 st över kilot. Helt galet roligt!! Att inte fler åker hit för att fiska borre är konstigt!

IMG_0482

Det här gäddäventyret har varit helt magiskt med roligt fiske, härlig natur, sköna människor och massa roliga minnen!

Stort tack till Morgen med familj som tog bra hand om oss på campen och lagade underbar mat! Era älgburgare äger!!

Och ett stort tack till Zacharias och Oscar på Spinfish destinations som ordnat hela resan åt oss och som hängt, snackat fiske sena kvällar i grillstugan och varit med oss ute på flera sköna fiskepass!! Vi hörs snart igen för vi måste boka nästa sommars fiskeäventyr i Arjeplog! 😉

Bästa betena för gäddfisket var Atom 55gr, poppers och McPike i färgerna tånglaken och Sarv men vi hade bra fiske även på sliders så som McJerk.

Skitfiske!!

(Resultatet blev runt 200 gäddor, nästan alla över 70cm och i bra kondition, ca 20 över 90cm med flera över metern och en toppfisk på 115cm. 6 abborrar över kilot och minst 50st över 7hg, ca 15 öringar i strömmande vatten och en spinnfiskad sik i Uddjaur)

Adrian & Jonas

IMG_1879

IMG_0389

IMG_1843

Jonas tog många fina gäddor på Atom 55gr i färgen grönglitter

IMG_0540

IMG_0552

Facebook Comments
Kategorier : Fiskerapport