Min sportsfiskeverden, og litt til………….

Gulp duggmark til laksefiske

Hei, tenkte å ta opp en sak i dag som sikkert vil skape noe diskusjon og kanskje provosere noen også, hva vet jeg?

 

slik ser gulp duggmarken ut

slik ser gulp duggmarken ut

 

Vi kom nemlig for noen år siden med et produkt som heter Berkley Gulp Duggmark på glass beregnet for laksefiske. Det vil si at den godt kan brukes til andre fiskearter også, for eksempel sjøørretfiske i sjøen eller som lukt og smak tilsetning til en stor kveite shad/jigg. Berkley Gulp marken har altså vist seg å være svært effektiv både til sjøørret og til kveite, men det var likevel under elvefiske etter laks den virkelig slo til og gav oppsiktsvekkende mange fisk på land. Her ser du en liten videosnutt med et amatøropptak hvor en stor sjøørret fanges på Berkley Gulp Duggmark i sjøen:

 

 

Når Gulpmarken først kom, begynte noen erfarne fiskere å teste dem og fiske dem omtrent slik de ville ha gjort med levende meitemark. Det vil si, istedenfor å tre den på i en klump ble den tred på gjennom spissen slik at den gikk rett som en strek i vannet. Bevegelsen fikk den i den varierte strømmen eller via små løft med stangtuppen. Resultatene lot ikke vente på seg for dem som lærte seg den nye teknikken, de som fisket med Gulp Duggmark fikk mye mer enn de gjorde på vanlig mark. Antagelig fordi Gulpmarken er lettere å få øye på, og sprer raskere mer lukt i vannet enn en vanlig marktugge ville ha gjort.

 

slik skal Gulpmarken trees på

slik skal Gulpmarken trees på

 

Suksessen og de gode fangstrapporten med Gulp gikk ikke u påaktet hen, og det ble i flere elver innført hasteforbud mot Gulp. Spesielt la vi merke til at noen av Norges mest kjente elver i Trøndelag satte en stopper for produktet veldig raskt. Vi som forhandler dette produktet tok da for nysgjerrighetens skyld kontakt med noen av de elveeierlagene for å forhøre oss om hvorfor produktet ble forbudt å bruke i deres elver. Vi fikk flere sprikende og vikarierende svar, som vi syntes det var liten eller ingen hold i. Med litt korrespondanse frem og tilbake endte det hele med at de nærmest måtte innrømme at de aller mest var «skeptisk til nyheter»!!!

noen elver, og noen elvestrekk har gode tradisjoner for markfiske, her fungerer Gulpen ekstra godt

noen elver, og noen elvestrekk har gode tradisjoner for markfiske, her fungerer Gulpen ekstra godt

Jeg lurer nå litt på om det ikke er helt andre grunner til at Gulp ble forbudt. Det er kanskje fortsatt slik at noen typer fiskere, eller fiskeformer rager høyere enn andre også blant de som styrer og bestemmer lokalt i elvene? Vi vet jo hvem som betaler de høyeste prisene for å fiske på de beste vallene? Eller går det hele bare ut på uvitenhet? Det viser seg at også flere elver etter hvert har hevet seg på og forbudt Gulp, og henviser kun til de første elvene som satte inn forbudet. Altså kan forbudet mot Gulp kun være iverksatt uten at de elveeierlag har satt seg godt nok inn, eller har god nok kunnskap om produktet de har forbudt. Alternativt ønsker å fremheve/diskriminere spesielle fiskeformer i elven.

 

det viktigste bør være å forvalte fiske godt, og ikke ukritisk forby nye metoder som kan være med på å utvikle fiske

det viktigste bør være å forvalte fiske godt, og ikke ukritisk forby nye metoder som kan være med på å utvikle fiske

 

Det vanligste argumentet som ble brukt for å forby Berkley Gulp Duggmark, var at det kom til å stå og fiske selv om du slet av snøret. Det er jo i for seg et argument, men svaret på det må være omtrent som følger:

Ja, den vil bli stående i elven akkurat som de aller fleste andre fiskeredskaper du setter fast og ryker i elven. Gulp er imidlertid 100% biologisk nedbrytbart og består (for at folk skal skjønne det), bare av stivelse og proteiner. Det er ingen plastikk eller gummi i dette produktet, og er så ufarlig at fisken faktisk kan spise og fordøye det gang etter gang. Det vil etter en stund altså råtne og forsvinne. Det vil nok sikkert stå litt lengre enn en meitemark, men ikke så lenge som en flue, spinner, sluk, jigg, wobbler eller annen redskap som er vanlig å fiske med i elven, og som du også naturligvis vil slite av når du setter deg fast.

Hvordan ting ligger i vannet «å fisker» etter at det er røket av, er helt avhengig av oppsettet og valg av lokkemiddel. Med riktig bruk på denne type fiske er det oftest loddet som settes fast og dermed ryker av. Loddet skal naturligvis ha en tynnere fortom slik at det sitter igjen i elvebunnen, slik at du redder kroken og det som sitter i enden av snøret. Noe annet enn en tynnere fortom ned til søkket vil være dårlige rutiner spesielt hvis storlaksen biter på kroken og raser rundt med søkke som da lett kan sette seg fast i kampens hete. Det vil altså si at hvis loddet setter seg fast vil gulpen/marken reddes. Hvis kroken med agnet setter seg fast vil den ligge inneklemt (mellom steiner ol) og ikke fiske, eller hva? Selvfølgelig kan det skje at snøret kan ryke på en måte slik at en gulp eller mark blir stående å flagre i strømmen, men det kan skje på alle typer lokkemidler fra flue til sluk, spinner og wobbler som fiskes nær bunnen. Da står en omtrent bare igjen med rene fluesoner, og det er vel kanskje ikke det vi vil ha? Overalt?

 

201307271850

 

Det at produktet Gulp fisker bedre enn mark og andre metoder ser jeg ikke på som noe holdbart argument. De fleste elvene har i dag strenge regler når det kommer til uttak og bag limiter. Det at du får mer og raskere fisk på Gulp bør jo heller være positivt, og dermed være med på å senke fisketrykket der det er stort. Siden det i stor grad bare blir brukt enkelkrok vil jo også Gulp Duggmarken være med på å minske skadene på laksen hvis den skal settes tilbake igjen. Altså et bedre og mer skånsomt alternativ for fisken i forhold til for eksempel sluk, wobbler eller en tubeflue hvor det normalt brukes treblekrok på.

Det er altså ganske uforståelig at dette produktet fortsatt er forbud å bruke i noen av de Norske lakseelver hvor det i dag er lov å fiske med sluk, wobbler og mark. Heldigvis er Gulp fortsatt lov å bruke mange steder, og for dere heldige kan jeg komme med en usedvanlig artig nyhet. I år kommer nemlig de store Gulp Duggmarkene i to nye farger, hvit og rosa! For dem som har fisket laks en stund trenger jeg ikke engang å si at disse to fargevariantene synes ekstremt godt i elven. Det blir derfor to fantastisk tillegg til de tre eksisterende fargene rød, lysbrun og mørk brun.

 

"hotte" nye laksefarger på gulp duggmark

«hotte» nye laksefarger på gulp duggmark

 

En annen god ide som jeg vet mange holder hemmelig, er å bruke gulp lakseegg istedenfor den rød ulltråden foran meitemarken(e). Disse Gulp Lakseeggene tres øverst på kroken over marken, og gir dermed en sterk lukt og farge. Dessuten har de noe oppdrift slik at marken beveger seg finere og ligger bedre til for hugg i strømmen. Noen av eggene er også fluoriserende (UV) som gir ekstra god synlighet for laksen i elven. For dere som ikke kan bruke Gulp Duggmark kan jo Gulp Egg være et godt alternativ, hvis ikke dette også er/blir forbudt da? Ulltråden vil i alle fall stå å fiske lengre i elven enn disse Gulp Eggene. Kanskje bør ulltråen forbys?

 

Lakse egg gjør at fisken lettere ser og tar marken din

Lakse egg gjør at fisken lettere ser og tar marken din

 

Gulp markene finnes også i flere mindre størrelser og farger for ørretfiske. En 4,5 cm og en 10 cm. De har jeg ikke sett blitt forbudt noen plass enda. Disse små markene fisker bra alene med bevegelse eller i rennende vann. Eller i stillestående vann i kombinasjon med levende mark.

 

pict00264-horz

 

Ps kan for ordensskyld si at jeg ikke oppfordrer folk til å bruke ting som er forbudt, men oppfordrer de som lager reglene til å se på dem en gang til. Jeg tror nemlig det er en dårlig ide å prøve og stanse utviklingen så lenge det ikke går på bekostning av fiskens og fiskets ve og vell.

Her ser du en liten film fra Berkley USA om Gulp:

 

 

Asgeir

 

Facebook Comments
Kategorier : Ferskvannsfiske, fisketips, Produktomtale og tester, Tips, triks og teknikker, Utstyrs laging/forberedelser
 • Kategorier

 • Dato for blogg innlegg

  mai 2018
  M T O T F L S
  « apr   jun »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • Antall lesere

  • 67 978 visits since the beginning of the month
  • 6 428 375 since the creation of the blog
 • Arkiv

 • Siste innlegg: