Min sportsfiskeverden, og litt til………….

Lagesild dykk på gyteplassen

Fredag hadde jeg besøk av Rudolf Svensen og Leif Bruntveit oppe i Grimevannet. Målet for dem var å få bilde av lagesilda. For meg var dette spesielt interessant  å følge med og for å prøve å få bekreftet hvor den stod i vannet, og kanskje også for å få lært noe om hvordan denne fisken egentlig oppfører seg på gyteplassen. Lagesildas levesett i dette området har nemlig vært et mysterium for flere enn meg i mange år.

 

IMG_3060

 

Det som er spesielt på denne årstiden er at mye av lagesilda samles på de dypeste partiene i dette vannet for å gyte nå. Dermed har vi et fast holdepunkt hvor vi vet fisken befinner seg. Det betyr igjen at det skulle være lettere å komme i nærkontakt med dem. Hvis dere leste innlegget fra samme tid i fjor, ser dere virkelig hvor mye fisk grunneierne får i garnene akkurat på dette punktet i vannet. Det skulle altså ligge godt til rette for at de skulle få festet noen sild på minnekortet denne kvelden.

Jeg har tidligere kun fått en lagesild på stang i vannet. Det var når jeg kom over noen stimer som slurpet fjærmygg på blank overflate utpå høsten for noen år siden. Jeg har ikke lykkes med å få dem til å bite i utover dette. Ikke heller når jeg har ligget over gyteområdet både på dag og nattestid. Jeg har ikke en gang fått registreringer av dem på ekkoloddet! Det hele er egentlig ganske rart, når de samtidig fyller garnene på samme sted. Kanskje kunne et slikt nattdykk gi oss noen av svarene på dette?

 

IMG_9702

 

Fredag kveld kom altså Rudolf og Leif den lange vegen fra Rogaland for å gjøre et times dykk på plassen. Jeg hadde klargjort båten vi hadde lånt  av grunneiere, og det hele gikk ganske radig ut på gyteplassen i fullt dykkerutstyr. Der fikk de nøye instruksjon i hvor garnene hver høst på denne tiden ble satt. Alt lå altså til rette for full klaff.

 

IMG_3062

 

IMG_9711

 

IMG_9710

 

IMG_9712

 

Lysstrålene og boblene fra de to dykkerne i det lett brune vannet forsvant raskt utover i riktig retning mot dypet. I mellomtiden benyttet jeg sjansen til å kjøre ned et lite sabikihekle med maggot fra båt i samme området, men samtidig i trygg avstand fra dykkerne selvfølgelig. Jeg fisket i om lag en halv time på og like over bunnen, samt litt oppe i vannlagene uten noen reaksjon. Så bar det til land til det punktet hvor dykkingen forventes tilbake fra dypet, for å spent ta dem i mot.

 

IMG_9716

 

IMG_9718

 

IMG_9720

 

Etter en stund dukket de bokstavelig talt opp, men dessverre uten resultatet vi håpte på. Kun abbor, ål og røye ble avbildet denne gangen. Ingen stimer av lagesild å se noen plass. Det var imidlertid en liten fisk tidlig i dykket som kunne være sorten, men den forsvant før det ble tatt noe bilde. Dykkerne hadde fulgt kanten nedover til ca 38 meters dyp og sett generelt lite fisk. Der hvor det begynte å slake ut var det svært myk bunn, og det var umulig å kjenne fast grunn nede i mudderet. De sa at de antagelig kunne observere mudderskyer etter fisk, men at de antagelig hadde forsvunnet før de kom innenfor synsfeltet. Nede i dypet snakket de om kun 3 meters sikt, og det kan jo være noe av forklaringen på at ingen lagesild stim ble observert denne gangen.

 

IMG_9731

 

IMG_9737

 

IMG_3070

 

På veg inn i båten til land var vi jo selvfølgelig litt skuffet, men som artsfisker og naturfotografer er slike bomturer mer enn vanlig. Dermed ble det fokusert  mer på forklaringer og om hva som måtte gjøres annenledes neste gang, en å surmule for at resultatet var magert. Vi lærer jo noe hver gang vi er ute på slike oppdrag, uansett om en fisker eller fotograf. Lagesilda er ingen unntak, en skikkelig luring denne lille stimfisken altså.

 

Abbor01

 

abbor_DSC4564

 

ørret_DSC4536

 

ål_DSC4525

 

ål_DSC4526

 

Vi avsluttet kvelden med kles-skifte inne hos Elisabeth og Anders. Varm kakao og nystekte rundstykker var god trøst etter et par kalde timer ute på, og i vannet. Her fikk vi også se rekordlagesilda på 548g som var nedfrosset etter garnsettet for to år siden. Til slutt ble det en lang kjøretur tilbake til Rogaland for Rudolf og Leif. Jeg er imidlertid ganske sikker på at de snart er på plass igjen for å gjøre et nytt dykk. Er vi heldige blir det kanskje god is i vinter, da er det vel flere enn meg som vil prøve seg med mormyska etter lagesida tenker jeg. Det er nemlig en fiskeart svært få har fanget på stang i Norge.

 

IMG_3075

 

IMG_3078

 

Sjekk ut fjorårets garnsett med grunneierne her:

http://www.eu.purefishing.com/blogs/no/asgeir-alvestad/2016/11/28/lagesild-pa-tradisjonelt-vis-i-grimevannet/

 

Asgeir (foto: UW Photo og Asgeir)

Facebook Comments
Kategorier : Aktiviteter / Happenings, Ferskvannsfiske, Tips, triks og teknikker, Utstyrs laging/forberedelser
 • Kategorier

 • Dato for blogg innlegg

  november 2017
  M T O T F L S
  « okt   des »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  27282930  
 • Antall lesere

  • 43 401 visits since the beginning of the month
  • 5 328 794 since the creation of the blog
 • Arkiv

 • Siste innlegg: