Min sportsfiskeverden, og litt til………….

1000 fisketips ( #17 isfisketips for røye)

Hei, i denne spalten som jeg kaller 1000 fisketips vil jeg komme med mine beste tips, triks og erfaringer fra ulike fiske relaterte situasjoner. Som du skjønner vil det bli litt om mye, istedenfor mye om litt. Håper noen av tipsene gir deg svar, bekreftelser og ikke minst bedre resultater når du svinger fiskestangen. Husk imidlertid at det er egne erfaringer som teller mest, og at det ikke er noen regel uten unntak, også når det kommer til sportsfiske.

 

kikkfiske etter røye er ekstra spennende

kikkfiske etter røye er ekstra spennende

 

Hvordan fiske røye;

Siden den kalde årstiden ofte er toppsesong for denne flotte fisken, kommer jeg med noen enkle tips om hvordan du fisker røye på isen i dag. Isfiske etter røye er ganske enkelt og krever ikke all verdens av utstyr heller. Røyene er stort sett ganske bitevillige, så i hovedsak gjelder det å finne fisken.

 

røyefiske er en aktivitet for hele familien

røyefiske er en aktivitet for hele familien

 

Røyene kan du nesten finne over alt i vannene, både grunt og dypt men oftest nede ved bunnen. Tidlig på vinteren er de beste plassene på det vi kan kalle røyevarpene. Det er grunner eller forhøyninger med sand og grus hvor røyene gyter. Disse grunnene er kanskje de sikreste områdene under hele isfiskesesongen siden det også er områder hvor det er mye mat røyene kan jakte på. Utover røyevarpene er også områdene rett utenfor odder og øyer gode fiskeområder. Røyene holder seg gjerne like nedenfor kanten hvor det flater ut. På samme måte er mollbakker hvor det går i fra grunt til dypt vann gode fiskeplasser. Her patruljerer ofte større røyer frem og tilbake i jakten på mat. Ut på våren kan røyene like gjerne trekke helt grunt og inn i bukter på jakt etter mat.

 

IMG_2033

 

IMG_2204

 

med en agncone kan du fire ned og plassere agn selv på dypere vann

med en agncone kan du fire ned og plassere agn selv på dypere vann

 

Du kan altså finne røyene nesten over alt i vannet, det gjelder derfor å bore mange hull og lete deg frem til hvor de befinner seg den aktuelle dagen du skal fiske. En annen måte å gjøre det på er og fore opp plasser for å lokke fisken dit. Du kan for eksempel bruke ost, rogn, moste reker, grunnfor, mark og maggot og annet for å lokke og holde fisk på fiskeplassen. På grunt vann kan det også være lurt å blande inn mye eggeskall slik at det blir en lys bunn under hullet. På den måten kan det være lettere å se silhuetten av de mørke røyene over den hvite bakgrunnen når du kikkfisker. På grunt vann er det bare å dumpe foret i hullet, på dypere vann kan det være lurt å bruke en agncone slik at du får plassert agnet mer konsentrert på riktig plass og slik at det ikke blir spredt over for stort område på veg ned. Klikker du her kan du lese mer om hvordan agnconen fungerer.

 

en enkel vanlig pilkestikke fungerer greit

en enkel vanlig pilkestikke fungerer greit

 

en kort stang på 3,6 fot og en liten snelle er det aller beste

en kort stang på 3,6 fot og en liten snelle er det aller beste

 

IMG_8944

 

Du kan godt bruke en vanlig pilkestikke med en enkel spole og sene på røyefiske. De koster kun en hundrelapp eller to og fungerer helt greit. Velg gjerne en sene med litt farge på siden den er lettere å holde kontroll på fordi den er lettere å se oppå is og snø. Jeg vil allikevel anbefale deg å skaffe en liten lett haspelutrusning til røyefiske. Grunnen er at du kan oppleve at større røyer biter, og da vil det være en stor fordel at du kan kjøre fisken på haspelsnelle. Med en liten haspelsnelle og en liten myk stang har du altså mye bedre kontroll på snøre når fisken gjør utras på veg opp mot hullet.

 

generelt er et lite haspel utstyr lettere å håndtere på isen

generelt er et lite haspel utstyr lettere å håndtere på isen

 

DCIM100GOPRO

 

Det er vanlig å bruke sene (monofilament) rundt 0,30mm tykkelse, men jeg bruker helst Berkley Nanofil på ca 0,19 mm siden den er supersterk og gir langt mer følsomhet på litt dypere vann. Selv stor fisk napper ofte svært forsiktig. Med en multifilament som Nanofil vil du altså ha langt større følsomhet slik at du merker flere av nappene enn du vil gjøre med vanlig sene. Mange påstår at du ikke kan bruke multifilament på isfiske, men det er ikke tilfelle. Du må bare bruke den typen som er tette og ikke suger vann. Nanofil er den som fungerer aller best på isen fordi den er helt tett og har en helt glatt overflate.

 

Berkley Nanofil er mitt førstevalg. Du kjenner flere napp og den suger ikke vann som kan fryse

Berkley Nanofil er mitt førstevalg. Du kjenner flere napp og den suger ikke vann som kan fryse

 

IMG_9017

 

I enden av snøret er det vanligst å bruke det vi kaller en røyeblink med en fortom ned til en enkelkork som agnes. Du kan godt bruke en mormyska, balansepilk eller bare lodd og krok også, men det er helt tydelig at selve røyeblinken lokker den nysgjerrige røya lettere til agnet. Røyeblinker finnes i en masse størrelser og farger og her må du bare prøve deg frem og finne din favoritt. Sjekk hvordan de reagerer når du beveger dem i isfiskehullet. På den måten vet du hvordan du skal bevege dem riktig for at de skal lokke best mulig også på dypere vann. Det er etter hvert blitt veldig populært å bruke kunstig pulserende lys i forbindelse med blinken. De gir ekstra lokkeeffekt og mange mener at de er de aller beste. Jeg pleier å prøve begge deler og se hva som fungerer best, for det kan variere fra fisketur til fisketur.

 

du kan bruke mange typer lokkemidler på røya

du kan bruke mange typer lokkemidler på røya

 

røyeblink med eller uten lys er vanligvis det som fungerer best

røyeblink med eller uten lys er vanligvis det som fungerer best

 

IMG_7428

 

 

røya har et godt syn og bruker det aktivt i søken etter mat

røya har et godt syn og bruker det aktivt i søken etter mat

 

Under lokkeskjea har du en kort fortom av monofilament eller aller helst fluorocarbon. Lengde og tykkelse på fortommen kan du variere men det er mest vanlig med en på rundt 0,30 mm og ca 20 cm lengde. Som krok bruker jeg selv typen beak i rundt størrelse 6. Kroken må være ny og sylskarp slik at den nærmest kroker røyene selv når de tar agnet. Du kan godt bruke en liten attraktor i form av en perle eller lysmasse men røyene har godt syn og når de først er lokket til plassen av blinken vil den antagelig ikke ha noe problem med å finne agnet. Uansett alt dette må tilpasses i forhold til hvilken størrelse det er på fisken i vannet.

 

levende og kunstig maggot er nok det mest populære røyeagnet

levende og kunstig maggot er nok det mest populære røyeagnet

 

Gulp og Powerbait er kunstig agn med ekstra mye lukt fungerer godt enten alene eller sammen med maggot

Gulp og Powerbait er kunstig agn med ekstra mye lukt som fungerer godt enten alene eller sammen med maggot

 

IMG_2036

 

Som agn kan du også nesten bruke hva som helst, men det er nok maggot og mark som de fleste sverger til, og det ikke uten grunn. Du kan også bruke akkar, reker eller kunstige agn som for eksempel Gulp. Ofte kan det være en lur ide å blande litt agn for å spre mest mulig lukt og litt forskjellige farger. Ideen er altså at lokkeskjea skal lokke fisken bort til agnet som henger under, derfor er det viktig at du trer på agnet på en slik måte at det beveger seg fritt og lokker godt det også når fisken først har kommet på plass der hvor du fisker.

 

forsøk deg frem med bevegelser for å finne ut hva som fungerer best

forsøk deg frem med bevegelser for å finne ut hva som fungerer best

 

DCIM100GOPRO

 

IMG_7373

 

røya har også en kraftig og utpreget sidelinje den kan føle vibrasjoner i vannet med

røya har også en kraftig og utpreget sidelinje den kan føle vibrasjoner i vannet med

 

Det finnes mange ulike måter å bevege blink og agn på, og her er det ingen fasit. Små drag opp med stangen på 10-20 cm med om lag 20 sekunders mellomrom er ganske standard. Det er ofte mer en nok til å vekke røyenes oppmerksomhet hvis de er i nærheten. Litt dirrende eller lit sakte heving eller senkning av agnet kan være det lilles om skal til for at røya tar selve agnet. Andre ganger skal det nesten holdes helt stille, andre ganger mer lange drag som lokker røyer fra lengre avstand. Mitt beste tips er allikevel å dunke blinken og agnet ofte i bunnen. Der lager det litt lyd og så virvler det opp litt bunnmasse som gjør at fisken blir ekstra oppmerksom på at det kanskje er mat på gang. Igjen gjelder det å prøve seg frem og finne ut hva som fungerer best den aktuelle dagen og i forhold til lokkemiddelet du har i enden av snøret.

 

det er viktig å kose seg på tur, da blir de så mye lengre

det er viktig å kose seg på tur, da blir de så mye lengre

 

Kopi av IMG_0195

 

Da er det bare å komme seg ut å prøve seg på røya. Husk å sjekke isen godt og bær alltid ispiggene høyt oppe slik at de er lette å få fatt i hvis uhellet skulle være ute og isen brister under deg.

 

Til slutt litt film:

 

 

Asgeir

Facebook Comments
Kategorier : fisketips, Isfiske, Natur og opplevelser, Tips, triks og teknikker, Utstyrs laging/forberedelser
 • Kategorier

 • Dato for blogg innlegg

  desember 2016
  M T O T F L S
  « nov   jan »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • Antall lesere

  • 28 796 visits since the beginning of the month
  • 6 579 201 since the creation of the blog
 • Arkiv

 • Siste innlegg: