Raffie & Linda

Op heilbot vissen in Noord Noorwegen, Langsundet

Linda Cordes

Onze visreis naar Langsundet in Noord Noorwegen bij Tromsø.

Woensdag 26 September 2012, we ontmoeten elkaar allemaal op schiphol, samen met een andere groep stamgasten van Cordes Travel vertrekken we naar Langsundet. Onze groep bestond uit, Linda, Maurits, Ruud en ik (Raffie), de andere groep bestond uit Jaap, Sander, Peter en Peter, bij deze groep waren 3 heren die vorig jaar in IJsland waren geweest, reeds meerdere malen trouwens en nu eens iets anders wilde.

Het zou een soort “try out” worden, daar we deze accommodatie pas sinds 2012 in ons programma hebben. Met z’n allen vertrokken we met volle kisten materialen en volle hengelkokers naar Oslo vanaf Amsterdam met de SAS. In Oslo hadden we een uurtje om over te stappen, maar dat lukte allemaal prima. En toen zaten we alweer in het vliegtuig naar Tromso waar we om 16:15 aankwamen. De eigenaar van Langsundet stond ons al op te wachten met zijn grote bus. Alles ingeladen en vervolgens door naar de supermarkt, we hadden thuis al een weekmenu gemaakt en een boodschappenlijst, zodat we niets konden vergeten, dus ook in de supermarkt waren we snel klaar.

 

Na een kleine 45 minuten rijden kwamen we aan in Langsundet, wat een prachtige accommodatie, met uitzicht over het mooie fjord, gehuld in prachtige herfstkleuren. Alle boten liggen recht voor de huisjes en de huisjes staan 3m van het water af, waar je vanuit de woonkamer en het terras een prachtig uitzicht hebt.

We hebben alle spullen uitgepakt en daar kwam Eddy onze visgids al aan, een heel gezellig spontaan persoon, waar we goed mee overweg konden. Om 18:30 werd het langzaam donker, dus vissen kwam er niet meer van, dus dan was er mooi tijd om met z’n allen in de vergaderzaal naar Eddy zijn adviezen en tips te luisteren. Eddy vertelde wat de plannen waren, wat we kunnen verwachten en hoe en waar we moesten vissen. Zijn grootste tip was om een “stinger” te gebruiken voor de Cutbaits en deze tip bleek goud waard de hele week.

Na deze goed uitleg en een afspraak te hebben gemaakt voor donderdagochtend 09:00, hebben we snel een pizza gegeten en hebben we alle hengels (14 stuks) uitgepakt en alle molens en reels in orde gemaakt, waarna we om 23:00 gingen slapen.

Berkley Ripple shads

Donderdagochtend hadden we dus Eddy als visgids bij ons op de boot en de andere groep van Jaap voer uiteraard achter ons aan, geen probleem natuurlijk. Vol gas en met 60 km/pu (33 knopen) voeren we naar de verre stekken (1u en 10min), er stonden wel wat golven, maar was voor ons goed te doen, Ruud had wat meer moeite en was zeeziek. Ruud is een vriend van Maurits en wilde ook eens vissen, Ruud had nog nooit een hengel in zijn hand gehad ! Ruud had wel een pilletje genomen, maar werd helaas toch ziek, na een 3 uurtjes spugen hebben we hem op een eiland gezet in het zonnetje om wat bij te komen.

60 km p/u over het water, 23.ft 135pk

Wij zijn toen verder gaan vissen en hadden inmiddels verschillende aanbeten gehad en een aantal heilbotten verspeeld. Linda verspeelde een hele grote, die Linda en haar hengel bijna overboord trok, wat een geweld, wat een actie en wat een spanning, maar helaas deze keer won de heilbot. De groep van Jaap zag zelfs een heilbot achter de shad aan zwemmen ! Toch konden we 2 heilbotten vangen, een kleintje voor Maurits en een heilbot van rond de 12kg voor Eddy. Eddy gaf aan dat het soms rond volle maan slecht kan zijn, 2 dagen na de volle maan was het beter, dus dat zouden onze 2 laatste dagen worden.

Maurits met een kleine heilbot

Oh ja…. Ruud hebben we toch maar even vh eiland afgehaald… en voelde zich toch wel iets beter, maar was goed ziek.

Eddy, de visgids met een prachtige heilbot

Vandaag (vrijdag) een dag met meer wind, maar je kunt hier echt alle kanten op, dus even op de kaart kijken, zelf nadenken en een stek uitzoeken en vervolgens op pad met 2 boten. Ook Ruud ging mee want we hadden een gewoon pilletje en een zeeziek pilletje voor hem deze keer, waardoor de kans dat hij ziek zou worden 0,5% zou zijn. Ruud heeft de hele week een pilletje en een zetpil genomen en is de hele week niet meer ziek geworden, deze pilletjes werken dus écht ! Ruud was enorm blij dat wij deze pilletjes altijd bij ons hebben, Linda en ik worden nooit ziek, dus neem je ze mee voor een ander, daar was hij dus erg blij mee, want anders was hij de rest vd week niet meer op de boot gestapt.

De hele week prachtig weer, eind September Noord Noorwegen

Aangekomen op de stek ving ik al snel een mooie heilbot van 13.4kg en dik boven de meter, dus ik was helemaal blij, gevangen op een cutbait en een stingertje. Al snel werd ons duidelijk dat het heilbotten vissen heel anders is dan het “normale” vissen in Noorwegen en IJsland er komt echt wel wat meer kennis, techniek, de juiste materialen en stekken bij kijken.

Raffie met een leuke heilbot

Maar zoals men gewend is van Cordes Travel geven wij zoveel mogelijk info aan onze gasten en bieden wij alle vissers de kans om langs te komen op ons kantoor voor een gratis “privéles”. Samen met uw eigen groepje vissers gaan we dan een paar uur rond de tafel zitten om het vissen ter plaatse te bespreken, dat telt zowel voor Noorwegen als IJsland, we bekijken dan de zeekaart, wijzen stekken aan, bespreken de materialen en de stekken en proberen de vissers van zoveel mogelijk informatie te voorzien, uiteraard in combinatie met een hapje en een drankje. Ook voor Langsundet zou zo’n bezoekje aan ons kantoor niet slecht zijn, maar goed, sommige vissers nemen deze moeite niet om een uurtje of misschien 2 uurtjes te rijden. Jammer want veel vissers boeken een jaar voor vertrek en willen dan géén paar uurtjes vrij maken om iets te leren, want leren kun je altijd !

Penn TRQ Inliner en de Abu Garcia Alphamar reel

Terug naar de heilbotvisserij, dat viel niet mee, weer verschillende verspeeld, weer kromme hengels en overboord hangen omdat deze monsters echt keiharde vechters zijn, nu zeggen we vaak dat je voor IJsland de beste materialen moet hebben, maar oh jee, dat telt voor Langsundet ook hoor ! Wat een krachten, wat een klappen en wat een geweld komt er bij deze visserij kijken. Op een gegeven moment had ik een giga klap op mijn TRQ Halibut 50lbs, het leek net of ik ineens een onderzeeër haakte, de lijn van mijn Penn Spinfisher V 5500 vloog binnen 30 sec van mijn molen af, het leek net een boormachine, zo snel draaide mijn spoel. Voordat we de boot konden starten om er achteraan te varen schoot de haak los en was de heilbot verdwenen.

Penn Spinfisher V 5500

Ik viste met de nieuwe Nanofil lijn 25/00, die je alleen kan vissen op een “schone” bodem, daar hij niet schuurvast is en nog niet goed tegen stenen en schelpen kan. Ik was ten eerste bang dat de lijn zou breken, maar dat gebeurde gelukkig niet en daarna dacht ik dat ik in ieder geval mijn molen kon weggooien, want de slip stond bijna vast toen de heilbot mijn molen leeg trok. Stel je voor, je bindt de lijn aan de steiger en vaart vol gas weg met een slip die bijna dicht staat, nou zo kun je deze actie ongeveer vergelijken, met die snelheid trok de vis de lijn van de molen. Maar gelukkig had ik alle lijn nog, mijn shad en draaide deze nieuwe Spinfisher, net zoals voorheen, jeemig wat een kracht, wat een sterke molen, wellicht door dit unieke HT 100 slipsysteem kan ik de molen nog gebruiken, of andere molens deze krachten ook aan kunnen betwijfel ik. Eddy vertelde later dat er in dat gebied in de laatste 1,5 jaar meerdere heilbotten van 100kg + zijn gevangen. Dus bij deze is de Nanofil 25/00, de Penn Spinfisher V 5500 en de Penn TRQ Halibut 50LBS, echt goed getest en hebben deze test met vlag en wimpel doorstaan !

Penn Spinfisher V, perfect voor heilbotvissen

Na deze gweldige runs hebben we nog even gevist op een andere stek en daar vingen we een aantal dikke schelvissen en een paar gulletjes, maar als je gericht op heilbot vist is er weinig tot geen bijvangst. Eenmaal terug in de haven hadden de russen 2 mooie heilbotten in de boot, eentje van 20 en eentje van 30kg en 3 dikke kabeljauwen van 15+

Abu Garcia Alphamar

Zaterdagochtend, onze 3e dag bij langsundet, met z’n allen naar een andere stek, 2 boten met Nederlanders en een boot Russen, op jacht naar de grote vis. Eddy was die dag aan boord vd Russen en wij volgde hun, wederom geen probleem. Helaas was er toch wel wat wind, waardoor we net niet naar dé stek konden, maar er zijn vele honderden andere opties, dus gingen we uit de wind liggen op een stek waar eerder al grote heilbotten waren gevangen. Eddy maakte een drift en ik bekeek de bodem goed en zag een leuke drift van ondiep naar diep water, de boot goed in de wind gelegd en wachten tot we beet kregen. Ruud was gisteren gelukkig niet meer ziek geweest en met de pillen op, kreeg ie zelfs praatjes, hij begon zich te ontpoppen tot een echte visser. Gisteren verloor hij een lom, dus had nog steeds geen levende vis in zijn handen gehad, ofwel had hij nog nooit 1 vis in zijn leven werkelijk binnen de boot gehad. Spelende boven de bodem riep Ruud: “ik denk dat ik vast zit” maar na het zien van zijn beukende top en een gierende slip, bleek al snel dat een dikke vis op 17m diepte zijn cutbait had gepakt…. oei oei oei nog nooooit gevist, geen ervaring, dus voor ons stress….. snel hebben we alle hengels binnen gedraaid en werden er commando’s gegeven, opdrachten geroepen en werden film en camera’s gereed gebracht.

Onze grote stabiele zeewaardige visboot

Na een gevecht van 15 minuten schoot de top ineens in de lucht, balen de vis is gelost…. en bam… ineens weer vast, later bleek dat de haak uit de bek was geschoten en meteen in de buik vd heilbot was gehaakt, waardoor de vis nu vrijspel had. Drie maal kwam de vis aan de oppervlakte en pas bij de 3e maal konden we met 2 gafs in de bek, de vis binnen boord trekken, Maurits en ik (samen een totaalgewicht van rond de 200kg) kregen de vis met heel veel moeite over de rand vd boot, waar hij vervolgens meters in de lucht jumpte. Met een doek over de kop werd hij rustig en konden we hem veilig filmen en fotograferen.

Ruud met zijn 60kg 154cm grote heilbot

We hebben de heilbot op de juiste manier gegaft, waardoor hij zonder schade weer netjes terug gezet kon worden. Eddy zei dat we heilbotten boven de 150cm eigenlijk niet in de boot moeten trekken, maar gewoon naast de boot moeten slepen en meten en dan weer moeten laten zwemmen, zeker als je hem niet gaat eten. Hij heeft een tabel waar je kan zien wat een vis van een bepaalde lengte ongeveer weegt, want een heilbot wegen is heel slecht voor zijn ruggegraat en daar we zuinig zijn op de heilbot, willen we deze niet onnodig beschadigen natuurlijk. De heilbot van Ruud was 154cm lang en had een gewicht van ongeveer 60kg, zelf denken we meer richting de 70kg, maar dat maakt niets uit. Ruud vangt dus eigenlijk pas zijn 2e vis in zijn leven, zijn 1e vis een lom valt vd haak en de 2e vis in zijn leven is een heilbot van 154cm. Na de meting hebben we de vis weer netjes laten zwemmen en hem gevraagd zijn familie te vertellen dat we hier aan het vissen waren en om eens langs te komen. Ruud en eigenlijk ook onze visreis naar Langsundet kon niet meer kapot, wat een beest, wat een monster, wat een bek, wat een scherpe tanden, wat een geweldige kick om deze vis te vangen !!!

In gevecht met een heilbot

Uiteraard hebben we veel gefilmd en zullen deze tzt op de website plaatsen. Later ving Sander hier ook nog een leuke Heilbot van 107cm (12kg) aan zijn Penn TRQ Inliner en de vissers die met Eddy mee waren vingen nog een heilbot van 15kg (112cm) en 2 kleinere van rond de 10kg. We waren wel allemaal verbrand in ons gezicht, want het was wederom een dag vol zon en weinig wind (op de stek waar we lagen) en dat resulteerde in rode hoofden.

Peter, Jaap, Sander en Peter

Toen de zon achter de grote berg verdween zijn we weer richting huis gevaren en dat was flink koud, waar we in de zon nog rond de 16 graden hadden, was het in de schaduw 4 graden en dan met 60km p/u snelheid was het heeeeel koud. Gellukig had ik een dikke muts op en goede Kinetic Seal handschoenen, waardoor mijn hoofd en handen geen kou hadden, ook de pakken die we daar hadden gehuurd waren heerlijk warm, ik had onder mijn pak alleen een trui en spijkerbroek aan en dat was meer dan voldoende. Eenmaal terug in het huisje hebben we alle beelden bekeken en genoten van alles wat we gemist hadden tijdens de drukte aan boord. Om 22.15 gingen we slapen, we waren allemaal kapot.

Linda met haar prachtige heilbot

Zondagochtend om 06:30 ging de wekker weer, net als elke ochtend en om 09:00 vertrokken we vol goede moed weer het water op, het had licht gevroren en het was koud, maar de zon maakte ons al snel warm en de prachtige herfstkleuren op de bergen waren geweldig. De wind stond Zuid, dus gingen we aan de Oostkant vh eiland naar buiten, we hadden gekozen voor stek 12/13 en onderweg zijn we nog even gestopt bij de Fishfarm, daar hebben we op 150m afstand nog leuk gevist. Volop dikke schelvissen vangen op 60m diepte (zwaarste 5kg) met lichte pilkers, dat is pas sport, deze schelvissen zijn enorm sterk en klappen flink op de hengel. We viste hier met de Penn Overseas Pro hengel en de Penn TRQ Spin hengel, met als molen de Penn Spinfisher 5500 en de Penn Atlantis 5000 met daarop Penn Braid 14/00 en 20/00 Nanofil. Ruud ving hier nog een dikke kabeljauw van 10kg (104cm).

Ruud met een 10kg dikke kabeljauw

We vervolgde onze trip naar stek 12 en we zagen daar een kleine stroomnaad, bij nader onderzoek was het een zandbodem, dus een kans op heilbot. Linda kreeg hier een geweldige aanbeet, die ze helaas net als Ruud, 5 minuten later ook verspeelde, Maurits had meer geluk en ving zijn 2e heilbot deze week, een prachtige heilbot van 110cm met een gewicht van rond de 14kg, die uiteraard ook weer zwemt. Ook deze heilbot van 110cm was een zwaar gevecht, tweemaal gierde de slip en pas bij de derde keer konden we de vis veilig gaffen en binnen boord halen voor de fotos.

Maurits met een prachtige heilbot

Linda heeft eigenlijk de hele week gevist met de nieuwe Penn TRQ Inliner, de 30/50, die net weer iets stugger is dan de 30 en weer iets lichter dan de 50, waardoor deze inliner echte een topper is ! Linda is dan ook helemaal gek van deze hengel, samen met haar 2 reels, de Penn Squal en de Abu Garcia Alphamar, beide gevuld met Penn Braid 25/00.

Linda met haat Penn TRQ Inliner

Zelf viste ik met de nieuwste Penn TRQ Halibut 50LBS, maar wel heel soepel, waardoor het net een 30lbs hengel lijkt, deze nieuwe Halibut is lekker licht, ligt goed in de hand en vist zalig, moet hij dan werken, dan is ie er voor je en kan deze hengel al het zware werk aan. Om 17:00 zijn we weer terug naar het huisje gevaren met als doel om vroeg te eten en eens gebruik te maken vd sauna in ons huisje, helaas is dit er niet van gekomen, we waren allemaal bekaf en zijn om 22.00 naar bed gegaan.

Penn Squall 40, top voor IJsland en Noorwegen

Maandagochtend, 06:30 opgestaan, broodjes afgebakken, lunchpakket gemaakt en om 09:00 achter de groep van Jaap aan, zij hadden vandaag Eddy aan boord. 1uur en 10 minuten varen naar stek 24, de verste stek op de kaart, ver op open zee, maar beschut door bergen en eilanden en maar 10 tot 30m diep ! De volle maan was voorbij en theoretisch gezien zou de heilbot weer moeten gaan jagen. De boot van Jaap wist 6 heilbotten aan boord te krijgen en en een hele dikke van ruim 210cm met een gewicht van ongeveer 110kg naast de boot te zien, een andere grote van 154cm kwam wel aan boord en mocht ook weer zwemmen.

Ruime snelle boten

Linda ving ook nog een mooie heilbot van net geen meter  en rond 9 a 10kg, ook deze “kleine” vis liet de hengel zover doorbuigen dat je zou denken dat ie zou kunnen breken, maar de Penn TRQ stond zijn mannetje en Linda bleef coooollll ! Toch nog steeds een enorme kick als je samen met je vrouw aan het vissen bent in Noorwegen op heilbot, geweldig ! Dus we kunnen zeggen een geslaagde dag.

Maurits met een prachtige heilbot

Dinsdagochtend, de laatste dag alweer, pffff wat gaat de tijd toch snel, wederom volle zon, weinig wind, dus wederom vol gas naar stek 24. Al snel hadden we weer volop aanbeet, verspeelde we er weer 3 en hadden we een rode kop vd zon. Wij hebben gevist van 10:30 tot 15:00 en de groep van Jaap tot 17:00, dus zeker geen lange dagen ivm het daglicht. Toch hebben we vandaag ook weer volop heilbot gezien en gevoeld. We gingen op een gegeven moment verkassen en draaide met z’n allen onze reels op, ineens een grote gil, want er dook vanuit het water nog even een heilbot van een 1,5m achter de Red Ed van Linda aan, echt uit het water !

Penn TRQ Boat 50lbs en de Penn Fathom 40 reel

Ook wij hebben die dag meerdere heilbot achter onze shads zien jagen. Daar we 27mc aan boord hebben, kunnen we op kanaal 72 met elkaar praten, Peter riep ons en zei dat ze aan het vechten waren met een hele grote heilbot, dus vol gas naar de andere boot. Net op het laatste moment konden we de mannen filmen terwijl zij met 4 man probeerde een grote heilbot over de reling te trekken, later gaven ze aan dat ze deze beter naast de boot hadden kunnen houden. De vis had een lengte van 174cm en een geschat gewicht volgens de tabel van 80kg en was daarmee de zwaarste vis vd onze 2 groepen ! Nog eens extra gefeliciteerd mannen ! Zij hadden er dus eentje van 80kg aan boord en wij eerder in de week eentje van 60kg !!

Penn TRQ Boat 50lbs, topper voor heilbot vissen

Om 15:00 zij wij vertrokken via de westkant vh eiland, daar er een Oostenwind stond, zonder golven konden we in 1 uur naar huis varen, Sander koos voor de Oostkant en moest er helaas 2u over varen ivm de wind, zo zie je wat een verschillen er kunnen zijn en men dus heel vaak gewoon uit de wind kan vissen en varen. In de avond alle spullen afgespoeld, boot afgetankt en alles ingepakt en om 22:30 naar bed gegaan.

prachtig weer

Woensdag alles netjes afgerekend, materialen en huurpakken in cash Noorse kronen en de benzine kan men pinnen. Om 11.30 vertrokken we naar Tromso, alle bagage ingecheckt, met z’n allen even een hamburger gegeten. Het was wel spannend want we hadden maar 40 minuten om over te stappen, gelukkig ging onze bagage wel in 1x door, dus was het allen even naar de andere gate lopen, een hardloop wedstrijd van 15 minuten werd dat, terwijl we met 1 oog zagen dat de gate closed was… onze 1e vlucht had wat vertraging. Maar hijgend en puffend en met het zweet op ons voorhoofd kwamen we aan bij de gate en konden we toch mee… pffffff. Om 18:15 lande we dan weer veilig op schiphol, hengelkokers en koffers ophalen, auto halen en weer naar huis.

Ruud met zijn 2e heilbot

We hebben het verschikkelijk naar ons zin gehad, Ruud en Maurits waren ontzettend gezellig en daar konden we het goed mee vinden in het huisje, bedankt mannen ! Jaap, Peter, Sander en Peter waren gezellige buren, we zijn alle dagen met elkaar opgetrokken en dat was echt top. Serieuze goede vissers, die echt willen knokken om iets te vangen, luisteren goed naar tips en aanwijzingen en zijn behulpzaam op elk vlak, ook jullie ontzettend bedankt voor de gezellige leerzame week, we zullen zeker nog eens met elkaar op pad gaan.

Accommodatie was prima, boten zijn TOP, visgids was aardig, behulpzaam en zeer kundig, hij weet echt waar hij over praat als het om heilbotvissen gaat. Heilbotvissen is niet iets voor vissers die “veel” willen vangen, het kan goed zijn dat je 2 uur niets vangt, want op de heilbotstekken zwemt weinig andere vis. Wil je op andere soorten vissen kan dat ook, dan tref je met een beetje geluk ook de heilbot, maar ga je net als ons jagen op de hele grote, dan moet je veel meer geduld hebben en vang je minder. Wees verder goed voorbereid en zorg dat je tijdens het varen een muts en handschoenen aan hebt, tijdens het vissen hebben we het NIET koud gehad. Verder hebben we nog heel veel tips, adviezen en kennis, maar die delen we natuurlijk alleen met onze gasten die geboekt hebben, want we hebben wederom héél veel bijgeleerd. Tot slot het weer, wij waren er dus de laatste week in September en hebben weinig tot geen wind gehad, geen regen en elke dag volle zon, dus ook deze periode is prima om te vissen in Noorwegen !

De hele week dit soort weer, super toch !

Dan nog een laatste note, minimummaat voor de heilbot is 80cm en neem alleen heilbot mee die je eet en neem géén vissen mee voor de weging of foto, heb respect voor deze heilbotten !! We zien te vaak heilbotten van meer dan 50kg die aan een touw hangen, alleen als troffee en voor de foto, maar het schijnt dat een heilbot boven de 30kg teveel “gif” bevat dan goed voor je is, we gaan dit nog verder uitzoeken.

Bedankt Eddy !

Binnenkort zullen er ook filmpjes worden gemaakt, want we hebben veel gefilmd, hou onze website en ons Cordes Travel Youtube kanaal dus goed in de gaten !

Meer informatie over Langsundet vindt je hier >>>

Wil je in 2013 ook mee ? 
Dan gaan we van 18 tm 25 September, meld je dan snel aan !
E-mail:  info@cordestravel.nl

groetjes,
Linda en Raffie Cordes
Penn Team Noorwegen-IJsland

 

 

Facebook Comments
Categorie : Vangst bericht
Als je deze post leuk vindt, ben je misschien ook geïnteresseerd in :