Torskefiskeri med Jigs- Tips og Tricks

Jeg har fået flere henvendelser på bloggen, fra personer der godt kunne tænkte sig, lidt tips til torskefiskeri med Jigs.

Jeg vil i dette indlæg beskrive hvordan vi fisker med jigs, samt hvilet grej vi anvender. Det er mange muligheder at vælge imellem, derfor vil jeg igen tilføje, at dette ikke er retningslinjer for fiskeriet, men blot nogle erfaringer vi har gjort os.

Jig fiskeri efter torsk, har vist sig at være utroligt effektivt. Vi har haft flere ture sammen med andre både, hvor de benytter pirk og vi benytter små jigs. Det er næsten altid endt ud i, at vi har flere fisk i boksen, end de andre både.

Vi har fisket mange år i Lillebælt, men de første mange ture fangede vi intet, max en torsk op på 2,5 kg. Det ændrede sig hurtigt, da vi mestrede metoden bag jig fiskeri.

Vores teori er at de store torsk, er langt mere forsigtige end de mindre torsk og derfor bliver de nemmere skræmt af de store pirk, frem for en lille jig. Dette kan skyldes at en lille jig, minder mere om deres naturlige fødeemner.

Når vi fisker med jigs, benytter vi forholdsvis let grej, da dette giver en bedre føling med jiggen. Dette er vigtigt da man skal kunne fornemme, at jiggen hopper hen over bunden, da vi har erfaret, at dette giver den bedste effekt. Herudover er fordelen ved let grej også, at fighten med fisken bliver langt sjovere :)

billede 1: Torsk fra Lillebælt, fanget på jig

Jeg har valgt at bruge en Penn Slammerstick, 20-50 gram, sammen med et Penn slammerhjul 360. jeg valgte dette sæt, da jeg ved fra tidligere erfaring, at både slammerstick og slammerhjulet, kan tåle det hårde fiskeri i saltvand og er ikke til at slide i stykker.

jeg vil ikke anbefale, at der benyttes en stang i mindre vægtklasse, da stangen er udsat for en del pres, når torsken skal op fra bunden.

Angående valg er line, vil en superline/ fletline være det bedste valg, da denne optimerer kontakten med jiggen. En nylon Line har den ulempe, at den giver sig, især ved fiskeri på dybt vand, dette betyder at kontakten med ens jig reduceres. Linetykkelsen har også en del betydning i dette fiskeri, derfor vil jeg anbefale, at der benyttes en line tykkelse på 0,20 mm eller der under.

Jo tyndere linen er, jo mindre modstand vil der være i vandet, dette kan have stor betydning, når jiggen på ca. 80 g, skal holde kontakt med bunden, i den kraftige strøm. Selvfølgelig skal linen også kunne tåle at fange torsk, derfor skal brudstyrken heller ikke være for lille.

Jeg benytter selv en 0,20 mm spiderwire ultracast- fluoro braid 15 kg line, som ellers er en line i den kraftige ende, men den fungere godt til dette fiskeri. Jeg fortrækker en kraftig line, da jeg også bruger dette hjul, når jeg fisker på vrag længere ude med jig.

Når det kommer til valg af ende grej, findes der et kæmpe udvalg af forskellige gummidyr. Jeg vil ud fra lidt billeder, vise lidt af vores favorit grej, til denne type fiskeri.

billede 2: Der findes mange typer gummidyr til dette fiskeri :)

Vores favorit model, er denne type gummidyr, da den har en utrolig lokkende gang i vandet. Hvad angår størrelsen, så benytter vi mest de gummidyr på omkring 12 cm.

På billede 3, har de sidste 3 gummidyr en længde på lige omkring 12 cm.

Billede 3: favorit gummidyr på 12 cm

Berkley er også kommet med en ny type gummidyr, som også har denne livlige gang i vandet. Den har også en størrelse på omkring 12 cm. Ses der på billede 4, kaldes den øverste berkley flex rib shad og den nederste kaldes berkley flex grub.

billede 4: Nye gummidyr fra Berkley

Når det kommer til jig hoveder, kan disse være meget svære at få fat i, da der er bly forbud i Danmark. Den bedste effekt opnås, ved at benytte mindst mulige jig hoveder, der helst vejer så meget som muligt. Da jig hovederne helst skal have en vægt på omkring 40- 80 gram, kræver det ofte at det er bly der benyttes. Derfor er det en mulighed selv at støbe blyhoveder, da dette er fuldt lovlig, hvis blot bly ikke impoterest.

Billede 5, viser forskellige typer jig hoveder. Disse hoveder er ofte dem vi benytter ved fiskeri i bæltet, de har alle en vægt mellem 60- 80 gram. Vi benytter som ofte jig hoveder, med en vægt på 80 gram.

billede 5: Jig hoveder fra 60 -80 gram, til bæltet

På billede 6, ses de jig hoveder vi ofte benytter på vrag og dybe områder. De har en vægt fra 110 til 250 gram. Disse fungerer ikke i Lillebælt, de er alt for store.

billede 6: Store jig hoveder til dybt vand og vrag

Det vigtig del i dette fiskeri, er selve præsentationen af jiggen. Når jeg rammer bunden med min  jig, laver jeg et op med jiggen så den laver et hop og rammer bunden igen. Dette gøres hele tiden og der kan med fordel, laves et ekstra eller hurtige løft med stangen. Bare man kan mærke jiggen har kontakt til bunden hele tiden, da det ofte er her hugget falder.

Ved dage hvor fiskene er svære at få til at bide, kan man tilføje en smule duft til gummidyret. Det har før vist sig, at kunne gøre en forskel i vores fiskeri. Jeg benytter Berkley gulp alive spray, som ses på billede 7.

Billede 7: Berkley_Gulp_Alive_Spray

Håber dette indlæg har kunne hjælpe folk en smule, til selv at komme i gang med at benytte jigs til torskefiskeri. Har i spørgsmål til dette eller andet, så er i mere end velkommen til at sende en besked og så vil jeg forsøge, at svarer på disse :)

Senja Furbo

 

 

Facebook Comments
Kategorier : Grej og Teknik, Tips og Triks