Pighvar forfang brugt i Nak og Æd

I forbindelse med Nak og Æd udsendelsen, har mange kontaktet mig omkring – grej, forfang, teknik og steder til pighvar fiskeriet og derfor har jeg lavet dette indlæg.

Jeg vil i dette indlæg vise billeder af diverse forfang, samt komme ind på steder, sæson, og grejet jeg benytter til dette fiskeri.

med nak og æd - 2016

 Nak og æd juni 2016

Forfang: 

Nenstående forfang ( billede 1) er blandt mine favoritter og fungere godt på især solrige dage og dage med skiftevis sol og jeg starter ofte mit fiskeri med dette forfang. Hvis ikke jeg mærker noget her, montere jeg en line (hale) efter pirken med agn se. billede 3 og 4.

Som agn benytter jeg oftest Gulp Tobis eller Swimming Eel, da disse er nemme at medbringe og holder godt på krogen.

Forfang 1 - Med spinner ophænger

Billede 1 – Forfang 1 – Med spinner ophænger

På dage hvor vejret er overskyet og vandet er en smule uklart, benytte jeg agn som ophænger istedet for spinner – se billede 2. her kan der også sagtens monteres en hale efter pirker med agn. Jeg vælger ofte at fiske med kunstagn (gulp) på ophængeren og med naturlig agn på halen efter pirken.

Forfang 1 - med agn som ophænger

billede 2 – Forfang 1 – med agn som ophænger

Nedstående billede 3 – viser krogsættet jeg benytter når jeg fisker med Gulp tobis eller større naturlig agn.

" hale " til montering efter pirken. til gulp el. tobis

billede 3 -” hale ” til montering efter pirken. til gulp el. tobis

Nedstående billede 4 – viser krogsættet jeg benytter til mindre naturagn, såsom fladfiskebug, mindre hornfiske strimler osv.

" Hale 2" til montering efter pirken. Til agn fiskeri

billede 4 – ” Hale 2″ til montering efter pirken. Til agn fiskeri

billede 5 – Sådan laves din spinner på ophængeren.

spinner ophænger

billede 5 – spinner ophænger

billede 6 – Et udpluk af mine favorit pirke – dog vil jeg tilføje at mine tre  favorit farver er – sølv/grøn, sølv/pink og sølv.

Mine fortrukne pirke til vestkysten 35 - 50 gram

billede 6 – Mine fortrukne pirke til vestkysten 35 – 50 gram

Grej: 

stang – Her benytter jeg en – Penn slammer stick, med en kastevægt 20 til 50 g eller en – Penn regiment stang med en kastevægt på 20 til 50 g. Begge stænger har en tilpas rygrad, men med en blød spids.

Hjul – Her benytter jeg Penn slammer 360, Penn Spinfisher v3500 eller Penn clash 3000. Disse hjul er meget saltvandbestandige og kan virkelig tåle det kraftige saltvand på vestkysten og holder mange sæsoner hvis det passes ordentlig.

Line – Fletline – jeg benytter en spiderwire 0,20 line. Men mindre kan også gøre det, det vigtigste er bare, at der benyttes en fletline, da du har mere kontakt til din agn.

forfangsline – fluorocarbon 0,46 mindre kan også gøre det eller en 0,46 nylon line.

grejet til forfang – Spinnerblade kan købes løse i grejbutikker eller man kan klippe fladfiskeforfang i stykker. Perlerne jeg benytter, kan ligeledes findes på fladfiskeforfang, men jeg vil anbefale at man køber dem i en hobbybutik- de er meget billigere her. De bomme der benyttes på mine forfang, tager jeg fra fladfiske forfang jeg klipper i stykker.

sæson:

Højsæson for pighvarfiskeriet ligger i april og maj, samt september og oktober. Dog kan der sagtens fanges pighvar i juni,juli og august – der kan være længere imellem de store, men der er ofte en del lige omkring målet ( 30 cm).

fiskepladser: 

Vejers strand, Børsmose, henne – faktisk hele trækket fra Vejers til Nymindegab byder på fint fiskeri efter pighvar.

Tidevand: 

Personligt vil jeg helst fiske på stigende vand og til et par timer efter fuldhøjvandet, men der kan sagtens findes et fantastisk fiskeri på faldende vand også og nogle fortrækker det faldende vand.

vind og vejr:

Hvis det blæser meget mere end 7 m/sek fra – vest, sydvest, nordvest, nord og syd , kan det være svært at fiske ved vestkysten – men det kan selvfølgelig lade sig gøre. Er vinden i øst er det intet problem.

Jeg fortækker en sydvestlig vind 2 – 6 m/sek. Jeg vil helst at der er en smule bølger og skum på vandet,  da fiskene er mindre sky og mere aggressive.

Herudover elsker jeg også en østlig vind, da dette kan give et sjovt fiskeri i helt fladt vand og så er der mulighed for at se pighvarrene jage både i overfladen og langs bunden :)

fisketeknik:  

Gå ud i vandet i knædybde og fisk langs stranden i en lille vifte – husk dog at tage et par enkelte kast længere ud også.

Hvor skal man fiske ?

Hvor skal man fiske ?

Fisk ikke agnen alt for hurtigt, men heller ikke for langsomt og lav evt enkelte spinstop. Sørg for at du har kontakt med bunden hele tiden !

Mærker du et kontant bundhug, er dette med stor sandsyndlighed en pighvar der har taget agnen. Du holder stram line til fisken, ved at løfte stangen højt. Når fisken løfter sig fra bunden begynder du indspinningen og så kan du bakke ind mod land – hold hele tiden stram line til fisken, det er vigtigt.

Hvis fisken ligger sig på bunden igen, må man endelig ikke ligge for meget pres på fisken, da dette kan løsne kroggrebet, da en pighvar nærmest er en sugekop på bunden.

Hvis man ikke vil vente for længe på at fisken igen løfter sig, kan du gå ud mod fisken indtil linen er lige ned foran dine fødder. Her kan du vælge at stille dig på fisken og løfte den med ind på land, eller puffe til den, hvis ikke du føler dig tryk ved det andet.

Husk at det vigtigste ved de fleste typer fiskeri er,  at kommer over noget vand og finde en fisk der vil noget 😀 Så i stedet for at fiske samme sted for længe, så kom fremad. Du kan altid gå tilbage til pladserne igen. Når du efterhånden lærer pladserne at kende, ved du hvilke steder du skal give et ekstra kast.

Håber dette indlæg vil kunne hjælpe nye pighvar fiskere til et bedre fiskeri og at jeg har besvaret de fleste at de spørgsmål folk sidder med. Ellers kan i smide en kommentar her inde og så vil jeg selvfølgelig være behjælpelig.

Har du endnu ikke set afsnittet med  Nak og æd – en pighvar –  kan du se det her: Nak_og_æd

Senja Furbo

Facebook Comments
Kategorier : Grej og Teknik, Lystfiskeri, Pighvar, Tips og Triks