Pighvar fiskeri: Tips og Tricks

I mit sidste indlæg skrev jeg om fiskeri efter pighvar på vestkysten. I dette indlæg vil jeg give lidt tips til, hvordan man selv kan lave nogle pighvar rigs, samt tricks til pighvar fiskeriet. Der er mange måder at lave rigs på og alle har sikkert deres egen favoritter. Jeg vil i dette indlæg beskrive hvordan jeg laver mine to yndlings rings.

Fiskeriet efter pighvar på vestkysten forgår på meget lavt vand, ofte ikke mere end 30 cm vand. Derfor er det vigtigt, at man undgår at gå for meget i vandet, da dette kan skræmme pighvarrene. Jeg går langs stranden og kun hvis det er nødvendigt går jeg ud i vandet. Da pighvar ofte ligger på det lave vand, kaster jeg altid langs kysten og spinner langsomt ind med enkelte spin stop. Mærker jeg noget som kunne føles som et bundhug, stopper jeg indspinningen og holder linen stram, jeg giver fisken lidt tid og så sætter jeg krogen.

Der kan benyttes mange forskellige slags agn til pighvar fiskeri såsom tobis, hornfiske strimler, silde strimler osv. hvilket også er godt agn. Jeg har dog ofte haft problemer med at få agnen til at blive på i det meget urolige vand. Derfor begyndte jeg at bruge Gulp Alive Tobis, som har virket utroligt godt. Flere fiskekammerater benytter også Gulp Alive tobis og med stor succes. Der er mange fordele ved Gulp Alive agn, såsom at agnen bliver på, også efter flere fangster på samme agn. Man kan med fordel skifte til en ny tobis efter nogle timer, hvor den gamle bare ligges tilbage i bøtten.

At lave et pighvar rig er meget simpelt. Det kræver nogle 3 svirvel, et blink, nogle cirkelkroge og gerne nogle selvlysende perler i forskellige farver. Jeg benytter Owner S-61 Cirkelkroge, størrelsen på krogen er ofte en smags sag og man kan benytte str. 1/0, 3/0 og 5/0. Jeg benytter som regel krog størrelse 1/0 og 3/0 til pighvar fiskeri.

Rig nr. 1:

Der afklippes ca. 70 cm line, hvor der i den ene ende monteres et 3 svirvel og en alm. Svirvel i den anden ende. I den alm. Svirvel monteres et blink, jeg benytter som regel et blink der vejer 35-45 g, således jeg kan holde kontakt til bunden i det strømfyldte vand. Blinket laver en masse støj hen over bunden, og det sker ofte at pighvarrene tager blinket i stedet for tobisen. I 3 svirvlen bindes der ca. 30 cm line i, hvorefter der påføres en masse perler i stærke farver og to cirkelkroge monteres med ca. 4-5 cm imellem.  Dette rig er meget simpelt og det er oftest denne jeg anvender. Den vikler sig ikke ind når der kastes og den er effektiv i lavt og urolig vand.

Her ses det mest simple pighvar rig, også den jeg anvender mest

Rig nr. 2:

Der afklippes ca. 50 cm line, i den ene ende monteres en 3 svirvel og i den anden ende bindes et blink i. blinket vægt ligger på ca. 35-45 g.  Der bindes ca. 60 cm. Line i blinkets anden ende og for enden af linen monteres der selvlysende perler og 2 cirkelkroge med 4-5 cm mellem krogene. Ud fra 3 svirvlen bindes 40-45 cm line i, hvor der for enden monteres selvlysende perler og 2 cirkelkroge med 4-5 cm mellem krogene. Dette rig benytter jeg ofte hvis sigtbarheden i vandet er dårlig. Den ene tobis går højt i vandet hvor den anden tobis ligger i nærheden af bunden, blinket laver en masse støj, som pighvarren reagere på.

Et godt rig, især i det uklare vand.

Der er flere måder at kroge sin agn på, men jeg har en bestemt måde jeg altid kroger mine Gulp Alive tobis på når jeg fisker pighvar. Jeg vil ud fra nogle billeder, prøve at vise hvordan jeg kroger min agn.

Gulp Alive Tobis

Jeg starter med at skærer den yderste del af hovedet af, da det gør det nemmere at kroge den

yderste del af hovedet skæres af.

Herefter tager jeg den øverste krog og sætter ind i agnen.

Den 1 krog monteres først

Derefter sættes den bagerste krog i agnen. Jeg sørger altid for at der er ca. 4-5 cm line imellem de to kroge, således krogen sidder som jeg gerne vil have det.

Her er begge kroge monteret i agnen.

Når agnen kroges på denne måde, undgår man at den ryger af under fiskeriet i det urolige vand. Herudover har jeg god erfaring med at fisken altid er godt kroget, når krogen sættes på denne måde.

2 stk fine pighvar, fra en skøn dag på kysten

Håber dette kan være en hjælp til pighvar fiskeriet fremover.

I skal være velkomne til at smide en kommentar, hvis I har spørgsmål til fiskeriet eller andet og så vil jeg gøre mit bedste for at besvare jeres spørgsmål.

Knæk og bræk :)

 

 

 

Facebook Comments
Kategorier : Pighvar, Tips og Triks