Fladfiskeri- Tips og tricks

Da jeg i den senere tid har fået flere henvendelser angående fladfiskeriet. Vil jeg prøve at beskrive hvordan vi fisker dem, samt hvilken agn og forfang der kan anvendes. Jeg håber dette indlæg, kan være hjælp til nogle af jer, så i selv kan komme ud og forsøge jer med fiskeriet.

Angående hvilke forfang der kan anvendes, ja, så er der mange valgmuligheder. Hvis man ikke er helt tilfreds med de standart fladfiskeforfang, kan man selv forsøge at forbedre den. Dog vil jeg tilføje at vi har haft glimrende fiskeri med et helt almindeligt fladfiskeforfang, som den der ses på billede 1.

Vi anvender ofte nedstående forfang fra ABU, da vores erfaring er at krogene på disse, er meget skarpere end mange andre alm. Fladfiskeforfang og derfor kroger bedre. Man kan med fordel skifte til et tungerer bly, hvis vægten ikke er tilstrækkelig til området hvor man fisker. Dette forfang har fisket rigtigt fint både fra båden, men også fra moler og div. Kyster.

billede 1: Abu Garcia fladfiskeforfang

Hvis man gerne vil have flere perler og mere farve, kunne et forfang som det på billede 2, i stedet været en god mulighed. Dette forfang har givet godt med både ising og skrubber, samt flere mindre torsk.

billede 2: fladfiskeforfang

Andre muligheder er et forfang som ses på billede 3 og 4. Dette forfang har vi haft ganske godt fiskeri med, især fra båden, og man kan med fordel tilføje lidt perler på linerne.Når vi benytter dette forfang fra båden, anvender vi sommetider blink i stedet for bly. Dog kun hvis bunden tillader det :)  Dette har ofte givet flotte skrubber og rødspætter. Vi tilføjer som regel lidt perler i farverne røde og hvide, hvilket har vist sig at fungerer ganske godt.

billede 3: Penn Fladfiskeforfang

 

billede 4: Penn Fladfiskeforfang

 

Hvis man er lidt kreativ kan man også selv lave et forfang. Angående farver på perlerne, er dette jo en smagssag. Dog har vi gode erfaringer med hvide/perlemors farvet perler til især rødspætter. Dette kan skyldes at en af fladfiskenes favorit spise, er de såkaldte ”Pebermuslinger” som er helt små hvide muslinger. Nedstående forfang, kunne være et eksempel på et hjemmelavet forfang. Udhængeren med krogene på, er designet af Leonard Muys fra fladfisk.dk. Dette forfang har vist sig at være særdeles effektiv, både til de store rødspætter men også flotte skrubber og isinger :)

 

billede 5: fladfiskeforfang

billede 6: fladfiskeforfang

 

Under mit indlæg om ”pighvar- tips og tricks”, kan der ses to forfang. Disse forfang anvender jeg gerne til pighvar fiskeri på vestkysten, men de har ofte givet skrubber og rødspætter af stor størrelse. Som agn kan der f.eks. anvendes Gulp Alive swimming Eel, Gulp alive Tobis og Gulp alive Minnow. Agnen skal fiskes aktivt, og virker godt ved drivfiskeri fra båden efter fladfisk.  Hvis bunden ikke tillader blink, kan der i stedet fiskes med et bly.

Billede 7: Gulp Alive Minnow- Der står freshwater på pakken, men jeg anvender disse til fladfisk. Det funger fint :)

billede 8: Gulp alive Swimming Eel.

Vægten på forfanget skal helst passe med, at forfanget holder sig til bunden hele tiden. Dog må forfanget gerne drive hen over bunden, så der er noget bevægelse i agnet. Når agnen driver hen overbunden, kan man med fordel, give line af flere gange, således at agnen kort ligger stiller på bunden, hvorefter den igen driver. Dette har ofte vist sig at give godt, især ved mole fiskeri. Vores erfaring er at fladfisk er ret nysgerrige, så hvis der er noget bevægelsen og lidt perler, fanger dette ofte deres opmærksomhed. Dette kan fører til at flere fladfisk samles om agnen.
Der er mange typer agn at vælge imellem til fladfisk. Vi anvender som regel friske sandorm eller børsteorm. Dette virker altid glimrende efter fladfisk og der er næsten altid bud efter agnen. Vi graver som regel selv vores orm, men hvis tiden ikke lige er til det, kan der også anvendes skalrejer. Det har også givet ganske godt fiskeri.

 

Vi anvender som ofte en Gulp børsteorm el. Gulp sandorm, på den øverste krog af forfanget og en levende på den nederste. Dette fungerer særdeles godt ved især drivfiskeri fra båden. Vores erfaring er, at vi ikke fanger nær så meget på Gulp agnen, men til gengæld er det store fladfisk. Hvor den levende ofte fanger mange, men mindre fisk.

Har fået flere henvendelser omkring hvordan man kroger sin Gulp orm, der er sikkert mange måder at gøre dette på, men har taget lidt billeder for at vise hvordan vi sætter dem på. På trods af at krogen sidder forholdsvis højt, er det intet problem at kroge fiskene.

Men husk nu at Gulp agn, ikke er til stadionært fiskeri, den fungerer bedst ved aktivt fiskeri :)

billede 9: Gulp alive børsteorm og Sandorm

 

                                                      billede 10: Gulp Alive Børsteorm

billede 11: Gulp Alive Børsteorm

De steder vi fisker fladfisk afhænger ofte af hvilken fladfisk vi er efter. Vores erfaring er at isinger ofte er på dybere og mere strømfuldt vand. Når vi har haft bedst fiskeri efter skrubber, har vi langt fra 2- 5 meter vand og bunden har været mørk og meget varieret.

Rødspætterne kan sommetider være sværere at finde, og sommetider kan der være længere imellem dem. De dage hvor fiskeriet har været bedst for os, har vi fisket på 7 til 12 meter vand, på en forholdsvis fin sandbund. Når vi fisker fra båden, fisker vi gerne på sandbankerne, eller i områder med lysbund.

En god inspiration til nye fiskesteder efter fladfisk fra kysten, kan f.eks. findes på Google maps eller krak. Alt efter hvilken fladfisk man er efter, kan der vurderes ud fra bunden, og på krak søkort, kan der også ses en dybde. Dette kan være en fordel når der fiskes i nye områder :)

En fin Skrubbe fanget på Gulp Swimming Eel

Håber dette indlæg kunne hjælpe nogle af jer til at komme i gang med fiskeriet efter fladfisk :) Hvis i har nogle spørgsmål, så skriv endelig og jeg vil prøve at besvarer det på bedst mulige måde..

Knæk og bræk

Senja Furbo

 

 

 

Facebook Comments
Kategorier : Grej og Teknik, Tips og Triks