Fisketegn på Radio24syv – behind the scenes

Jeg er altid spændt inden jeg skal på fisketur og denne aften var bestemt ingen undtagelse – tværtimod! Ugen forinden havde Gordon nemlig spurgt, om jeg kunne have lyst til at deltage i Radio24syvs programserie “Fisketegn“.  Programmet har været gæstet af en række kendisser og forskellige fremtrædende personligheder, der alle har været med på en fisketur, hvor Gordon har fungeret som vært. Indholdet har naturligvis været præget af begivenhederne på selve fisketuren, men mange andre emner og politisk indhold har bestemt også været diskuteret. Nu havde programredaktionen imidlertid også overvejet at afprøve “formatet” af på en helt almindelig fiskenørd og i den forbindelse fik Gordon og jeg aftalt at vi skulle afsted på en vertikalfisketur efter sandarter.

Vejen til søen syntes længere end normalt denne aften. Masser af spørgsmål pressede sig pludseligt på. Ville vi kunne skabe et programindhold, som også kunne være interessant for lyttere, som ikke nødvendigvis fisker selv? Mon sandarterne stod på de samme pladser, som de havde gjort i ugen forinden? Ville vi overhovedet kunne få dem til at hugge? Endeligt må jeg indrømme, at jeg også var lidt spændt på, hvor samtalen i det hele taget ville tage os hen – der var jo ikke noget manuskript – hele turen skulle blot afspejle vores almindelige samtaleemner fra vores sædvanlige fisketure. Med andre ord, så var nervøsiteten under opbygning, da jeg lidt senere hoppede ud af bilen, for at hilse på Gordon og Peter Ørbæk Olsen, der er producer på programmet.

Med microporteren gemt godt af vejen under skjorte og redningsvest, kørte vi et par mikrofontjek, inden jeg smed båden i retning af det første spot. Vi havde aftalt, at Gordon skulle lave den sædvanelinge intro til programafsnittet i forbindelse med, at selve jagten på sandarterne blev indledt. Allerede hér blev jeg klar over, at det kunne blive en udfordring at holde samtalen kørende uden forstyrrelser. Fiskene var nemlig stadig på pladsen og så er det med at være koncentreret! Koncentration består i den sammenhæng i at holde et vågent blik på ekkoloddet og så snart det viser, at der er fisk under båden, så skal motoren lynhurtigt smides i bak og efterfølgende positioneres HELT præcist over fisken, så man kan præsentere sandarten for en jig.

Gordons introduktion af programmet havde således ikke været i gang længe, før den brat blev afbrudt af de første fisk, som tikkede ind på loddet. Det var sådan set et fantastisk udgangspunkt for at kunne tale om vertikalfiskeformen “live” på resten af turen. Vi var begge super optagede af at følge med på ekkoloddet og det var i den grad en udfordring at skulle holde sig til det igangværende samtaleemne, uden at lade sig aflede for meget af de spændende ekkolodninger.

unnamed (1)

Vært, gæst og dét som det hele drejer sig om – en nørdet fiskeform, som har givet succes

I løbet af de næste godt to timer snurrede Peters optageudstyr lystigt, mens Gordon og jeg forsøgte at sætte ord på vores oplevelser med fiskeriet og emner relateret til fiskeri i det hele taget. Det blev endnu en super fed fisketur og det håber jeg også afspejles i det endelige program, som kan høres her. Undervejs kunne jeg imidlertid ikke undlade at se Peters fascination af vertikalfiskeriets specielle fiskeform. I en lille indlagt pause i optagelserne aftale vi derfor at Peter, der selv er sportfisker, også skulle prøve kræfter med en sandarterne.

Efter optagelserne var i hus fik, fik Peter således overdraget en fiskestang og efter et par forsøg, så kunne han skrive sin første vertikalfiskede sandart på CV’et. Vi fortsatte fiskeriet et par timer efter mikrofonerne var slukket og sandarterne viste sig fra deres mest samarbejdsvillige side ind i aftenmørket.

DSC_8827

Produceren Peter der stolt kan posere med hans første vertikalfangede sandart

Et par dage efter fisketuren blev jeg præsenteret for en lydfil fra fisketuren. Umiddelbart syntes jeg, at der var flere interessante passager med i vores samtale. Det var dog som, at vi havde svært ved at genoptage de emner, som blev “afbrudt” af vores praktiske fiskeri, hvilket personligt godt kan ærgre mig lidt. På den anden side, så er det måske lige akkurat dét aspekt, som skal kendetegne et radioprogram, der fungerer som en uforudsigelig blanding af interview, reportage og portræt af en lidt utraditionel fiskeform?

unnamed

Selvom sandarterne ikke ænsede vores mikrofoner, så var de bare langt mere samarbejdsvillige i fisketiden efter programmet var optaget.

Efter dette program er gået i luften, så håber jeg naturligvis at du selv kunne få lyst til at prøve kræfter med det udfordrende vertikalfiskeri eller måske lytte til andre af de “Fisketegn-udsendelser”, som allerede har været sendt på Radio24syv. Der er mere læsestof om fiskeformen her på bloggen og herunder kan du se lidt af det grej, som blev brugt i selve udsendelsen.

Ekkolodsmodulet er et Garmin echoMAP CHIRP 92sv i kombination med transducerne Panoptix PS30 down og GT52 XDCR. Som det kan ses i teaseren for radioprogrammet, så giver dette setup en helt unik gengivelse af fiskenes adfærd og respons på vores jigs.

IMG_1182

Fiskestang: Volatile Vertic -60

IMG_6989

Fiskehjul: Revo MGXtreme2

 

IMG_0491

Jig (gummidyr) – Svartzonker McWalleye

IMG_2197

Hjemmelavede jigs – LarsenLures No7

 

DSC_8818

1000 tak til Gordon og Peter for en anderledes og spændende aften på vandet.

Facebook Comments
Kategorier : Ikke kategoriseret, Vertkaljigging