ABU HI-LO – en klassiker i nye klæder

HI-LO Copper Orange i problemer

Hvert år lancerer grejbranchen masser af nyt spændende endegrej. I den forbindelse er der forståeligt nok rigtig stor interesse og mediebevågenhed om netop disse agn. Når støvet så har lagt sig efter et stykke tid, så kommer de gamle klassikerne til syne. Her er tale om ældre, gennemprøvede og nærmest uddødelige agn, der har vist deres værd på den lange bane. Blandt de mange mange kendte klassikkere er det næsten umuligt at komme uden om HI-LO wobleren fra ABU.

ABU HI-LO - klassikeren over alle klassikkere.

ABU HI-LO – klassik klasikker

Historien

Göte Ingvar Borgström, forhenværende indehaver af AB Urfabriken, er den opfindsomme mand bag selve wobleren. Ideen til wobleren fik han, fordi han under geddefiskeriet ønskede at kunne anvende den samme wobler på forskellige årstider. Wobleren skulle derfor kunne fiskes på forskellige dybder. De første spæde forsøg på at lave en indstillelig ske mislykkedes, men med hjælp fra en af ingenørene bag Record-multihjulene, så lykkedes det sammen at få konstrueret en ske, der kunne holde til vandtrykket, når wobleren blev spunnet ind. Efter en periode med omhyggeligt testfiskeri og efterfølgende patentering, så var HI-LO wobleren for første gang at finde i “Napp och Nytt” i 1955. Den første version blev lavet med en ske med 5 klik, men senere fulgte modeller med de nuværende 6 klik og endeligt en leddelt version. Siden har udbudet af længder, vægtninger og farvekort naturligvis varieret i takt med tidens trend.

Modellerne fra 2016

Det er Claes Claesson (Svartzonker), der står bag det udseende, som de ni nye modeller har fået i deres design til 2016. Det er let at genkende Claes farvevalg og ikke mindst lidt “grove” streg i farvesætningerne. Imidlertid er det farvekombinationer, som forlængst har vist deres værd, og så er der i høj grad lagt vægt på at indbygge kontraster i flere af modellerne. Netop hensynet til kontraster er ofte stærkt undervurderet, men særligt trollingfiskerne, har forlængst fundet ud af, at det kan være en yderst afgørende faktor.

Den kontrastfyldte Golden Blue Shiner, som er min egen absolutte favorit til at fiske i klart vand.

Den kontrastfyldte Golden Blue Shiner, som er min egen absolutte favorit til fiskeri i klart vand.

UV-refleksioner

Flere af modellerne er tilmed malet med en UV-reflekterende maling. Selvom vi mennesker ikke umiddelbart kan se den UV-reflekterende effekt, så er den dog synlig for fiskene, der kan opfatte de lavere bølgelængder (lys). Hvis woblerne betragtes med hjælp fra en UV-lyskilde, så er det dog ganske tydeligt at se, hvor effektfyldt malingen er. Modellerne med UV-effekt har særligt deres berettigelse under svage lysforhold og i mørkt vand. Således har jeg selv haft god succes med Copper Orange i de søer, hvor algeopblomstringerne har lagt en dæmper på lysforholdene.

Øverst woblerene i almindeligt dagslys og nederst woblerne under belysning med en UV-lysstofsrør. Copper Orange og

Øverst woblerene i almindeligt dagslys og nederst woblerne under belysning med en UV-lysstofsrør – Copper Orange og Silver Fluo Yellow.

Størrelser og modeller

Hi-LO woblerne findes i fire forskellige størrelser og vægte, der dækker de fleste behov: 8 cm, 18 gram og flydende – 9 cm, 20 gram, leddelt og synkende – 11 cm, 26 gram og flydende – og endeligt 15 cm, 40 gram og flydende. Størrelsesvalget skal naturligvis matche den størrelse byttefisk, som man imiterer og derefter er valget naturligvis også et spørgsmål om personlig overbevisning. Er fiskene er sky, hugger forsigtigt eller blot vælger at følge agnen, så har jeg ofte oplevet, at det kan betale sig at gå ned i agnstørrelse.

Fra venstre mod højre: 8 cm, 9 cm, 11 cm og 15 cm.

Fra venstre mod højre: 8 cm, 9 cm, 11 cm og 15 cm.

Den leddelte og synkende model har iøvrigt en tilpas langsom synkehastighed, der gør at den kan spinnes med små spinstop, hvor agnen nærmest “hænger” i vandet, hvilket har været rigtig effektivt til aborrerne i det sommervarme vand.

Pink n' Blue Perch til netop perch!

Pink n’ Blue Perch til netop perch!

Indstillinger

De 6 indstillinger af woblerskeen, giver en bred række af forskellige anvendelsesmuligheder. Helt enkelt går wobleren nemlig dybere, for hvert “klik”, som skeen klikkes fremad. Når skeen er indstillet til at dykke mindst, så går den nærmest lige under overfladen, hvilket kan være uhyre effektivt, hvis der enten skal fiskes på lavt vand eller når fiskene simpelthen jager i overfladen. Omvendt kan wobleren gennem de næste fem klik indstilles til at arbejde længere nede i vandsøjlen. Afhængig af linetykkelse, hastighed og den mængde line der er ude, så går wobleren ned til maksimalt 4 meters dybde. Jeg har naturligvis forsøgt at sætte de forskeligge indstillinger i system, men variationen i forhold til ovennævnte parametre viste sig at være for ujævne. Derfor må jeg nøjes med at konkludere at højere hastighed, tyndere linediameter og længst afstand til wobleren, giver den dybeste gang af wobleren.

Endnu en gang er det Copper Orange, der leverer

Endnu en gang er det Copper Orange, der leverer

Vægtning

Udover indstillingsmulighederne med skeen, så kan wobleren naturligvis fiskes endnu dybere ved at belaste linen inden forfanget. Selv benytter jeg mig at to forskellige metoder. Den første er ganske simpel, idet man blot kan anvende et kuglebly på 20-30 gram, som man ganske enkelt sætter på hovedlinen. I den forbindelse må det anbefales at anvende en gummiperle inden forfanget, for at beskytte knuden mod slidtage. Ligeledes kan hovedlinen beskyttes, hvis man anvender bly med indvendig plast- eller gummicoating. I kombination med at skeen indstilles til at dykke maksimalt, så kommer agnen nu let ned og arbejder i 5-8 meters dybde.

Den anden metode går ud på at anvende en tregangs svirvel, hvori man  binder en nylonline på godt en meter i det nederste øje. I det øverste øje monteres hovedlinen og i det midterste øje binder man et forfang på ca 1,5 -2 meter af fluorocarbon, der kommer til at virke som forfang. Forfangsdiameteren skal naturligvis afspejle, hvad der fiskes efter. HI-LO woblerens ske indstilles nu, så den vil dykke mindst og herefter sænkes hele tacklet ned til bunden plus et par ekstra meter. Wobleren arbejder nu ca. en meter over bunden, hvilket kan være super effektivt til særligt sandarter, men bestemt også vintersløve gedder.

En sandart har hugget på en bundfisket HI-LO i farven Silver Fluo Yellow.  Netop denne farve er min klare favorit til både metoden og sandarterne uanset dybde.

En sandart har hugget på en bundfisket HI-LO i farven Silver Fluo Yellow. Netop denne farve er min klare favorit til både metoden og sandarterne uanset dybde.

Historierne om HI-LO woblerne er mange og der kommer hele tiden flere til. Forleden dag var det min egen søn, der fik sin debutgedde med den lille leddelte HI-LO wobler. Det bliver næppe sidste gang at han sætter den model på forfanget!

En geddefisker er født! Første gedde fanget på ABU HI-LO, så bliver det næppe mere klassisk!

En geddefisker er født! Første gedde fanget på ABU HI-LO, så bliver det næppe mere klassisk!

Facebook Comments
Kategorier : Ikke kategoriseret