Pure Fishing Danmark

Forårsfiskeri med spinner – nedstrøms

Jeg bliver ofte spurgt til, hvordan jeg bedriver mit tidlige forårsfiskeri med kondomspinner. Dette indlæg vil derfor omhandle teknik og metode til nedstrømsfiskeri med kondomspinner.

Indledningsvis er det vigtigt at slå fast, at teori og metode først kan anvendes, når der er tale om “den normale” fisk og ikke “selvmordskandidaten”, der hugger på alt der kommer forbi.

En glad lystfisker i april

En glad lystfisker i april

Fiskemetoden, som jeg anvender til spinnefiskeri, er afhængig af vandtemperatur og vandstand.

Min teori er den, at jo koldere vandet er, jo langsommere skal der fiskes, da det kolde vand gør fiskene dvaske og sløve.

Dybden er altid ”helt ned på bunden”, uanset vandtemperatur. Fiskene opholder sig tæt ved bunden og det er derfor vigtigt, at agnet holdes i den rigtige ”arbejdsdybde”.

”Jo koldere vandet er, jo langsommer skal der fiskes”

Forårsmorgen ved åen, frostgrader er rim i græsset.

Forårsmorgen ved åen, frostgrader og rim i græsset.

Fiskemetoder under følgende forhold:

Lav å med høj vandtemperatur (sådanne forhold opstår oftest i maj):

Ved sådanne forhold, har jeg bedst erfaring med, at kaste spinneren tværstrøms og lade den synke helt ned til bunden, før indspinningen påbegyndes. Derved svinger spinneren nedstrøms i den rette dybde og med forholdsvis god fart.

Høj å med lav vandtemperatur:

Såfremt man ønsker at tage noget af farten af spinneren, kan dette gøres ved, at lægge kastet i en 45 graders vinkel – nedstrøms – til modsatte bred og lad spinneren synke til bunden. Farten sænkes betragteligt, sammenlignet med et tværstrøms kast, da vinklen mellem fisker og agn mindskes. Ønskes farten reduceret yderligt, skal der kastes længere nedstrøms i en fx. 25-30 graders vinkel.

”Kast altid til modsatte bred”

Vær opmærksom på at holde en lav fart, når spinneren fejer hen over bunden samt langs egen kant. Ofte falder hugget helt inde ved land eller lige for fødderne, når spinneren stiger i vandsøjlen.

Jeg har oplevet flere gange, at laksen følger spinneren op gennem vandsøjlen, når denne trækkes fri af vandet. Derfor er det altid en rigtig god ide, at lade spinneren hænge et splitsekund i overfladen før, den trækkes helt fri af vandet. (Dette er gældende for alt spinnefiskeri)

”Husk at spinneren skal helt ned til bunden før indspinningen påbegyndes”

Decideret opstrømsfiskeri praktiserer jeg aldrig før tidligst i maj. Årsagen er som tidligere beskrevet, at vandtemperaturen, før dette tidspunkt, ofte er for lav til, at laksen ”gider” at jagte den hurtige spinner.

Jeg anvender altid kondomspinner med en vægt fra 20 gram til 30 gram og med en bladstørrelse på str. 3, til det tidlige forårsfiskeri. Dette er for at mindske vandmodstanden og derved holde kondomspinneret tættere ved bunden. Jo større spinneblad, jo mere modstand vil der være i kondomspinneren og derved vil den, alt andet lige, gå højere i vandsøjlen.

Favorit kondomspinner til forårsfiskeri

Favorit kondomspinner til forårsfiskeri – Mepps, FC samt “hjemmelavet”

”Jo mindre bladstørrelse, jo lettere er det at holde spinneren ved bunden”

Kondomspinner kan fås i alle regnbuens farver, og det er kun fantasien der sætter begrænsningen. Vi har dog alle vores favoritter – min er uden tvivl blankt blad med gul krop.

Laksen har slugt en langsom fisket kondomspinner

Laksen har slugt en langsomt fisket kondomspinner

Kender dog mange, der sværger til andre farvekombinationer og de fanger også fisk. Så farvevalget er en smagssag og der er ingen endegyldig sandhed udover det allervigtigste, FISK MED NOGET SOM DU TROR PÅ!

Tight lines

Facebook Comments
Kategorier : Lystfiskeri, Tips og Triks