Geddetur i mørket!

Bip – Bip – Bip…..

Den umiskendelige lyd fra radiomodtageren til mine bidmeldere, fik mig til at springe ud af bilen, hvor jeg sad og fik varmen, mens telefonen ladede op. Efter 100 meter spurt, nåede jeg frem til stængerne, hvor den ene stod og afgav line fra hjulet. Jeg gav tilslag med det samme, og kunne mærke, at noget tungt trak rundt et sted ude i nattemørket på den vinterkolde sø! Efter en dejlig fight med gode udløb og hovedrysten, gled en 93 cm. lang gedde i det ventende gumminet, og lagt på afkrogningsmåtten. YES! Projektet med at fange en natgedde var nu en succes! Se mere herunder:

Natgedde nr. 1

Natgedde nr. 1

Jeg gav det et par chancer sidste vinter, men kunne ikke helt lægge tanken om at prøve en natgedde på hylden – og nu var den der! Jeg havde taget nogle mellemstore skaller på 15-20 cm. op af fryseren for et par dage siden og ladet dem trække i noget lakseolie i en lille gulvspand på køl. Min erfaring er, at olien giver langt flere hug, end hvis de fiskes uden olie. Jeg ankom til søen en god times tid efter det var blevet mørkt, og fik sat rodpod op til nogle stænger med bidmeldere. Derefter satte jeg geddeforfang på 1 meters længde 1,0 nylonline med en trekrog str. 4 for enden og en anden trekrog str. 4, jeg bandt på i afstand, der svarede til lidt over skallens længde, så jeg havde en krog i næsen og en lidt længere tilbage end midten på skallen. Jeg havde ikke vægtbelastning på linen eller andet – kun dette simple tackle. Inden udkast fik de lige et spray GULP sildeduft. Der var noget pålandsvind og 2 graders varme, så der kunne ikke kastes meget mere end 30-40 meter ud med kolde fingre, men det måtte være sådan. Jeg ville fiske med 5 stænger, da der meget ofte er meget længe mellem nathuggene, og da jeg havde kastet stang nr. 4 ud med en afstand på 25-30 meter mellem agnene, gav det et par bip fra dene ene bidmelder… Var det….? Jeg tog linen mellem fingrene for at mærke, om det var en gren eller andet der var drevet i linen i den jævne pålandsvind, men det strammede op, så det var fisk – allerede! Jeg gav tilslag og fangede en lækker fisk på 89 cm, der hurtigt blev afkroget, afbilledet og genudsat – Det gav varmen!!

Natgedde nr. 1 i nettet og på afkrogningsmåtten!

Natgedde nr. 1 i nettet og på afkrogningsmåtten!

Herefter gik der 3 timer inden næste hug – som fortælles om øverst i bloggen her – det er bare så lækkert at fange gedder i vinternatten – selvom det kræver godt med tøj og en god tålmodighed!!

Forberedelse:

Som påklædning havde jeg skiundertøj inderst, derefter fiberpels bukser og vind og vandtætte bukser udenpå, samt tykke, uldne strømper og gummistøvler. På overkroppen havde jeg en islænder i uld over skiundertrøjen og en vind og vandtæt jakke yderst. På hovedet en uldhue med thinsulate inderst, der kunne dække ørerne – meget vigtigt med isolering på hovedet, da ca. 20% af kropsvarmen forsvinder derfra.. Desuden både neopren og uldhandsker, som jeg dog ikke fik brugt, da jeg sjældent fryser fingrene.

Af grej havde jeg 5 kraftige spinnestænger og hjul med, der klarede 2-300 meter fletline på 0,17-0,20 eller mindst 0,40 nylonline. Desuden færdiglavede geddeforfang, så jeg ikke skulle bøvle med det i natten, og elektroniske bidmeldere og rodpod til at holde stængerne på plads og give besked, når der var hug. Det er vigtigt med hurtigt tilslag, hvis gedderne ikke skal sluge for dybt! Og så selvfølgelig afkrogningsmåtte, tang, målebånd, vægt og en kande kogende vand, samt kopnudler, kaffe og lidt mad.

7000 tænder er svære helt at undgå..

7000 tænder er svære helt at undgå..

Natfiskeri efter gedder er rigtig spændende og kan være givende. Det er ikke alle søer der fisker lige godt, og der vil ofte være meget udtalte bidperioder. Fisk gerne på kanten til skrænterne på 1-4 meter vand og fra tanger og indgangen til vige og naturhavne. Nogle steder samles småfiskene i havne og vige, og udenfor disse kan gedderne godt lide at stå. Gedden natjager med lugtesansen, så farver og andet på agnen giver ikke mening. Agnen kan synke ned i dyndet, hvis bunden er blød, og her kan man puste luft i agnen med en kanyle, samt sætte lidt vægt på linen, mnenoftest er det ikke nødvendigt – gedden kan sagtens finde agnen, og puster den fri af dyndet, hvis den er i hugget!

Er du inspireret? Så tag en tur derud – hvor gedden lurer… Det er ofte de store der er i hugget om natten – så der kan vente gode oplevelser – men også lange ventetider. Det tog mig 3 ture inden jeg fik gevinst!

Natgedde nr, 2, 93 cm.

Natgedde nr, 2, 93 cm.

Grejet på turen:
  • JRC afkrogningsmåtte & vejeslynge, JRC rodpod, JRC Radar bidmeldere, ABU gumminet.
  • Skeletor 10.2 fods stænger
  • Penn slammer 3 og Penn spinfisher v spinnehjul
  • Svartzonker fletline 0.20 og 0,42 Trilene monofilline
  • Berkley Fusion 19 trekroge str. 4 samt 1,0 mm. trilene forfangsline (monofil)
  • Skaller marineret i lakseolie

Knæk og bræk!

Frank Sjøgreen.

Facebook Comments
Kategorier : Fangster, Grej og Teknik, Lystfiskeri, Tips og Triks