Forberedelse til havtur!

17 august skulle jeg sammen med TV Midt-Vest og Fangstgaranti, have været til fiskekonkurrence på Vesterhavet til Thorsminde Havfisker Cup sammen med næsten 50 andre småbåde. Konkurrencen var en artsjagt efter såvel kystnære, som dybhavsfisk, men vejret ville desværre ikke spille med, og det endte desværre med, at vi slet ikke kom på havet i de to dage, konkurrencen løb over. Der var dog stadig masser af hygge, fine sponsorpræmier til deltagerne og meget mere – og vi fik set nogle fantastiske fiskemaskiner.

Båden vi skulle have fisket fra. Lækker maskine!!

Båden vi skulle have fisket fra. Lækker maskine!!

Da vi skulle kunne fiske efter en masse arter, havde jeg pakket en del grej, som jeg tog lidt billeder til jer af, som inspiration til, hvis i skal på havet.

Af stænger og hjul, havde jeg 2 pirkestænger med. Ikke at jeg kan fiske med 2, men mere for at have en reservestang. De rigges begge klar med hjul og fletline og en kraftig svirvel med hægte inden afgang, så man hurtigt kan sætte noget endegrej på. Multihjulene er af god kvalitet og det ene endda med 2 gear, så man kan få ekstra kræfter, hvis en fisk eks. skal kæmpes ud fra et vrag, eller ekstra fart på under eks. sejfiskeri. Det kraftigste hjul er uden linefører, hvilket kan være en fordel at undlade under hårdt fiskeri, da det ofte er det første, der går i stykker ved meget pres på grejet. Fletlinerne er i tykkelsen 0,24-0,30. Jeg bruger ofte whiplash, da man får utrolig meget brudstyrke i forhold til linediameter – og en tynd line holder bedre bund end en tyk – især på store dybder. Desuden har jeg en kraftig kystspinnestang med, monteret med et slidstærkt fastspolehjul – her et Penn Slammer 3 hjul med 0.17 svartzonker line på. Grejet her er primært til det mere kystnære fiskeri efter eks. stavsild, havbars, fladfisk, makrel, men også sej op større dybder, hvor hurtigt fiskeri ofte fanger flere fisk.

Stængerne til turen

Stængerne til turen

Penn Multihjul med 2 gear.

Penn Multihjul med 2 gear.

Penn Slammer 3 spinnehjul

Penn Slammer 3 spinnehjul

Penn multihjul til havturen

Penn multihjul til havturen

Jeg har fisket mange gange fra båd på vestkysten, og havde i starten kun de klassiske torskeforfang og tunge pirke med – men blev hurtigt nogle erfaringer rigere. Mindre pirke fanger nemlig ofte flere fisk end større – især på dage uden ret meget strøm, og det samme gælder torskeforfangene. På strømstille dage med klart vand, er mindre ophængere ofte meget mere effektive, når de fiskes i meget små bevægelser lige over bunden. Jeg klipper ofte makrelfluerne i stykker og binder dem på tykkere liner, og jeg har fanget masser af fine torsk på selv ganske små makrelfluer. De mindre ophængere er også meget mere effektive til eks. rødfisk, der findes på dybere vand (ofte over 80-100 meters dybde).

Af endegrej har jeg pirke med fra 40-500 gram og desuden nogle synk til bundfiskeri. Husk syleskarpe kroge, da fiskene kan hugge forsigtigt og skal kroges første gang.

Prik med efterhængt 1.2 mm. line og enkeltkrog til vragfiskeri med agn.

Prik med efterhængt 1.2 mm. line og enkeltkrog til vragfiskeri med agn.

forfangsmapper til diverse forfang.

forfangsmapper til diverse forfang.

Pirkespand

Pirkespand

Endegrej til turen

Endegrej til turen

Jeg fisker altid meget tæt ved bunden og det er meget vigtigt at røre bunden ofte. Lydene lokker fiskene til din agn. Dog kan bundnært fiskeri koste noget tabt grej når der fiskers på vrag, men det fanger bare flere fisk! Dog er de pelagiske fisk, som sej og lubber ofte placeret over vragene, og fanges nemmere her. Når der er gang i sejene, kan man få dem lokket længere op i vandet, og jeg har oplevet at fange store sej kun få meter under båden på over 60 meter vanddybde.

To tunge sej fra et godt dobbelthug!

To tunge sej fra et godt dobbelthug!

De bundlevende fisk, som eks. havkat, havtaske, brosme, store fladfisk og langer, er agn ofte mere effektive end pirken. Man kan eks, agne ophængerne på ens forfang, men endnu bedre, kan man tage krogen af sin pirk og binde en meter 1.0-1.4 mm. nylonline i springringen, og montere en enkeltkrog i enden, som man agner op med eks. makrelfilet, blæksprutte, krabbe eller andet godt. Her fiskes mere passivt, hvor agnen ligger stille på bunden – gerne nær vrag – eller langsomt slæbes hen over bunden. Ved hug mærker man efter fast træk, og giver derefter tilslag. Ved vragfiskei er det meget vigtigt at presse fisken væk fra vraget når den hart hugget, da fisken ellers søger tryghed i vraget, hvilket ofte medfører mistet fisk og grej. Jeg har altid et hammerskaft med til at vikle fletlinen rundt om ved bundhug. Hjulet har ikke godt af at trække bundhug fri, så et skaft der kan trække agnen fri er sagen.

Udover masser af pirke, forfang, ophængere og andet, har jeg også kniv, krogløsertang, springringstang, samt ekstra kroge, forfangsline og svirvler, springringe mm. med samt stangholdere til at holde stangen fast på rælingen. Heg har lavet en pirkespand af en 20 liters murerspand, hvor jeg har boret en del 6 mm. huller i kanten til krogene, samt lidt huller i bunden til dræn. Den står godt i bunden af båden. Desuden har jeg en foderspand, der kan hægtes på rælingen, som jeg kan have lidt grej og agn i til hurtigt skift.

Jeg håber i kan bruge tipsene til kommende ture på havet, og i er altid velkomne til at skrive til mig på Facebook, hvis i har spørgsmål om grej, metoder eller andet.

Knæk og bræk derude!

Frank Sjøgreen

 

Facebook Comments
Kategorier : Fangster, Grej og Teknik, Lystfiskeri, Tips og Triks