Forsigtige sommerørreder!

HUG!

“Den store ørred viste sit hvide gab, da min honeyworm blev taget, og da den vendte i vandet, gav jeg tilslag, hvorefter et tungt udløb startede!!”

En grov fisk på honeyworm

En grov fisk på honeyworm

Ja, sommeren har været streng for ørrederne, men nu er det enlig blevet “normal” dansk sommer igen med byger, blæst og solstrejf. Det betyder mere ilt og faldende temperature i ørredsøerne, og det kan mærkes på fiskenes bidelyst!

Jeg prøvede med held, Tusågård P&T´s storfangersø for nylig, og fik både regnbueørred og solaborre på land.

Det kan dog stadig være svært, og især de store ørreder har det med at kunne svømme dovent rundt uden at ville bide – men det kan lykkedes! Jeg ynder at fiske med meget let grej og tynde liner uden kasteflåd, belastning eller andet. Min udrustning bestod på turen her, af en 9,2 fods letspinnestang med kastevægt 8-32 gram, samt et letspinnehjul, påspolet Firelines Ultra8, crystal i 0,10 mm. Den meget runde line, kaster uden problemer 8-10 meter med den kastevægt på ca. 1 gram, som jeg fisker med.! Forfanget består af en lille svirvel, som bindes i firelinen, og så 1 meter 0,20 fluocarbon eller anden klar nylonline, og til sidst en syleskarp enkeltkrog str. 8 i enden. Herpå monterer jeg en enkelt Honeyworm fra berkley (Jeg ynder den hvide med hvidløg). Honeywormen trækkes helt ind på krogen og op over krogøjet, som danner et naturligt stop, så honeywormen ikke glider ned i krogbøjningen under kast.

Honeywormen er sat på krogen.

Honeywormen er sat på krogen.

Herefter er det bare at tage sine polariserede brikker på, og gå rundt og spotte de store ørreder.. Når en fisk er spottet, kastes 1-3 meter ud foran den, så wormen kan nå at synke ned i mundhøjde. (1 meter fra fisken, hvis den svømmer langsomt og 2-3 meter, hvis den svømmer hurtigere). Når fisken nærmer sig, nykkes en smule i linen, så wormen får liv og flytter sig en smule. Nogle gange tager fiskene uden at du bevæger wormen, mens de andre gange gerne vil have lidt mere fart på – her må du prøve dig frem…

Fisken lægges på vådt håndklæde

Fisken lægges på vådt håndklæde

Håndklædet foldes sammen og holdes vådt og gerne i skyggen med lidt vind.

Håndklædet foldes sammen og holdes vådt og gerne i skyggen med lidt vind.

Nogle gange ignorerer fiskene wormen, men så skal der bare trækkes ind, og kastes ud foran fisken igen og igen. Nogle gange skal der 10-20 kast til, men hvis fiskene er stor, er det vel til at leve med :-) Selvom fisken skræmmes, kommer den meget sandsynligt tilbage, da de ofte har faste trækruter i søerne – så hav tålmodighed.

HUSK at vente med tilslag, til fisken har lukket munden – jeg har mistet mange ved at give tilslag for hurtigt.

Jeg havde i øvrigt ikke min thermokasse med, men brugte i stedet et vådt håndklæde, der let holder en fisk kølig i timevis! Vandets fordampning fra håndklædet, køler kraftigt, så fangsten holdes kold – og fri for fluer.

Udover en rigtig flot ørred, fik jeg også fanget et par solaborrer. De er ved at gyde nu, og hannerne graver store gydegruber ved land. De er nemme at fange, da man blot sætter en lille krog med orm eller andet på, og kaster i deres “rede”. Herefter kommer fisken og æder – eller fjerner det, man har kastet ud – BUM! Solaborren er invasiv, men findes i mange ørredsøer, da den kommer sammen med regnbueørreder fra dambrugene. hvor den fjerner parasitter fra ørrederne. Man ønsker dog ikke spredning, så lad dem blive i søen eller tage dem med hjem til akvariet, da det er en meget akvarieegnet og smuk fisk.

Solaborrens redeplads

Solaborrens redeplads

En smuk solaborre (Bluegill)

En smuk solaborre (Bluegill)

Knæk og bræk derude!

Frank Sjøgreen

 

Grejet på turen:

  • Stang: ABU Svartzonker 145998, 9,2 fod 8-32g
  • Hjul: ABU Revo X20
  • Line: Fireline Ultra8crystal 0,10 mm.
  • Forfang 0,20 fluocarbon

 

 

Facebook Comments
Kategorier : Fangster, Grej og Teknik, Lystfiskeri, Tips og Triks