Makreltid!

Makrellen er kommet! Faktisk har den været her længe, da maj måneds ekstreme varme og sol, fik vandtemperaturen så langt op, at makrellerne kom til vores breddegrader. Mange af de første fangster var dog meget små makreller, men de store fulgte hurtigt, og i slutningen af maj, inden vinden gik i vest, kunne man se billeder og videoer fra vestjyske moler, som kogte af småfisk og jagende makreller! Kort efter kom fangstrapporter fra så langt østpå, som Københavns havn og andre østvendte havne.

De første makreller i år!

De første makreller i år!

Lige nu, fanges der rigtig mange fisk i Korsør området, men der er også fint fiskeri mange andre steder. Herunder Århus havn, Natomolen ved Ebeltoft, Grenå havn m.fl. For vestkysten gælder det, at pålandsvind der gør vandet uklart – er noget skidt. Så søger makrellerne længere ud på dybt vand. Så snart vinden lægger sig og vandet klarer op, kommer makrellerne ind. Vindene er allerede ved at blive svage nok til, at makrellerne også kommer til vestkystmolerne, så det er bare at komme af sted!

Makrellerne kan sagtens fanges midt på dagen, og det er ikke altid yderst på molerne, de skal findes. Hold øje med stimerne af småfisk, da det er dem, makrellerne jagter. Makrellerne får ofte jaget de små fisk helt tæt på molernes sten, hvor de søger tryghed, og desuden kan de blive skræmt helt til land, hvor de sågar skyller på land i deres forsøg på at undgå at blive ædt af de sultne makreller. Fiskeri meget tæt på molerne med lette blink, spinnere og flåd med eks. sildestrimler eller makrelstrimler er ofte gangske givende.

Makrel fanget på friskfanget tobis fisket på enkeltkrog 2 meter under flåd blot 25 meter fra stranden.

Makrel fanget på friskfanget tobis fisket på enkeltkrog 2 meter under flåd blot 25 meter fra stranden.

Det er en god ide med en lang, kraftig kyststang til makrellerne. Ikke fordi makrellerne ikke kan fanges på let grej, for det kan de sagtens, og giver en fremragende fight (noget, jeg har praktiseret fra land ved bl.a. Hvide Sandes Nordstrand på spinnere str. 1-2.). Når man fisker fra moler og høfder, skal man nemlig kunne løfte makrellerne ind over de forræderiske sten og skarpe kanter. Noget, der kæver en god stang, når der måske hænger 4 makreller på ½ kilo i forfanget.

Kastefiskeri med makrelforfang og kastepirk på 20-60 gram er meget givende, og man kan hurtigt få afdækket meget vand. Makrelstimerne er hele tiden på farten, og et øjeblik kan de stå på ydermolen – det næste tæt ved land – og de kan være overalt i vandsøjlen, så varier din indspinning.

Flådfisket småfisk, som sild, eller silde, hornfisk eller makrelfileter er også meget givende og giver ofte store fisk. Her fanger man dog “kun” en af gangen. Dog har jeg ofte en ophængerflue ½ meter over fileten, da man så ofte fanger to makreller af gangen, da en fightende makrel, lokker dens artsfæller til bid! Flere gange fanges makrellerne også direkte på bunden, og her kan langsomtfiskede fileter af fisk på bundfang, give flotte fangster.

Ofte kommer der store træk af makrel ind til land om aftenen og tidlig morgen, så det er her, mange af de store fangster gøres.

Grejet til makrellerne!

Grejet til makrellerne!

Bådfiskerne kan ofte lettere finde stimerne med ekkoloddet, men selv uden ekkolod, kan de findes. Kig efter mågeflokke, der ofte viser, hvor makrelstimerne er – da makrellerne jager småfiskene op i vandet, hvor mågerne angriber dem.

Makrellerne kan forventes at være i vores farvande til slutningen af august og endda ofte langt hen i september. Husk at makrellen er meget letfordærvelig, så rens den hurtigst muligt efter fangst, og køl den ned + læg den i skyggen – eks i en thermokasse med is, eller under et vådt håndklæde, hvor det fordampende vand, køler.

23 makreller og det løse på is i thermokassen.

23 makreller og det løse på is i thermokassen.

Jeg ønsker jer alle knæk og bræk med den stribede, velsmagende fighter.

Der fightes makrel!

Der fightes makrel!

Frank Sjøgreen

 

Facebook Comments
Kategorier : Fangster, Grej og Teknik, Lystfiskeri, Tips og Triks