Hornfisk i mængder!

Hornfisk – næbgedde – musikål….

Hornfisken trækker i det tidlige forår fra det østlige Atlanterhav, gennem den engeske kanal og til Danmark. Her gyder den i maj og juni, og gydningen kan vare kort eller længe, afhængigt af vejrlig og vandtemperaturer. Herefter svømmer fiskene i Østersøen, hvor de æder sig tykke, til deres returvandring, der sker løbet af august og september, hvor de ofte træffes på lidt dybere vand.

En lille del af dagens fangst!

En lille del af dagens fangst!

I snævre fjordmundinger og især ved sluser, som eks. Hvide Sande og Thorsminde, kan fiskene stå meget tæt, men kan også optræde i store mængder langs kysterne, hvor stimerne dog ofte trækker hurtigt forbi. Selv på meget lavt vand kan hornfisken fanges, og der er oftest slet ikke grund til at vadefiske. Fødeemnerne er bl.a. småfisk, rejer og krebsdyr, og dens utroligt gode syn og høje fart, gør den til en fremragende jæger. Den kan fanges på bl.a. småblink (Gerne slanke og med efterhængt trekrog i 3-5 cm. line i stedet for at krogen sidder i springringen), ophængere i form af silde og makrelfluer, silkekroge (Monteres i stedet for krogen i blinkets springring, hvor løkkerne sætter sig fast i hornfiskens bagudrettede tænder), flåd med silde eller eks. hornfiskefilet fisket 1-2 meter efter flåddet, der trækkes ind med spin-stop.

Peter Fris fisker efter hornfisk

Peter Fris fisker efter hornfisk

Let grej og tynde liner er spas til hornfisken!

Let grej og tynde liner er spas til hornfisken!

Der stod mange fiskere ved betonmolen.

Der stod mange fiskere ved betonmolen.

Jeg besøgte Hvide Sande i går, mandag, hvor vi optog til et afsnit af Fangstgaranti, som vil blive sendt engang i juni. I Hvide Sande, koster det, udover det statslige fisketegn, 30.- for et dagkort, der giver ret til fiskeri fra havnens og områdets moler, samt afbenyttelse af rensehuset og gratis is. Vi fik en snak med en af kontrollørerne derude, og en rundvisning, hvor vi fik set, hvad pengene går til, og fik set – og prøvet det fine rensehus, hvor der p.t. bruges 2 tons is i døgnet til lystfiskerne. Beløbet er en torn i øjet for mange, men efter vi havde fået historien og set faciliteterne, der er lavet, giver det faktisk god mening for mig.

Fotografen, Henrik, tager et velfortjent hvil ved thermokassen.

Fotografen, Henrik, tager et velfortjent hvil ved thermokassen.

Rensehuset i Hvide Sande

Rensehuset i Hvide Sande

Vi startede med et rundstykke på en bænk dernede, og gik derefter ned til sydsiden af slusens udløb, hvor vi stillede os omkring 50 meter fra betonpladsen, hvor der altid står masser af lystfiskere. 50 meter henne var der fin plads, og stadig masser af fisk. Hornfiskene var ved at gyde, så med få minutters mellemrum, så vi stimer af fisk komme helt ind til stenene, hvor de hurtigt gydede, og svømmede ud igen. Vi fandt hurtigt ud af, at de ikke ville bide, når de gydede, men når de svømmede ud igen, ville de bide – så de fleste fisk vi fik, var mellem 15-25 meter ude fra land. Enkelte fangede vi på blink, men det var klart mest effektivt med en lille prop, 1-1,5 meter forfang af 0,35 mm. nylonline og en enkeltkrog str. 10, hvor jeg monterede en lille silde eller hornfiskefilet med det blanke skind på. (Vi fangede også sild, der stod meget dybt, under hornfiskene) Fileten skæres tynd og ca. 1 cm. bred i den brede ende, og spidsende til i enden der er ca. 3-5 cm. lang. Når fiskene huggede, sprøjtede flåddet af sted over overfladen, og efter få sekunder gav vi tilslag, og kunne fighte de smukke fisk til land, hvor de blev aflivet og kom på is til de skulle renses.

Vi fik på få timer, 32 hornfisk. Enkelte stod og krogede fiskene med deres forfang, tunge blink og kraftige ryk. Dette er absolut ikke god stil og forbudt, så lad være!

Jeg fiskede med let grej og havde fantastiske fights med de springende fisk, som efter rensning i det fine rensehus, kom med hjem i poser. Hvis man skraber skællene af, skærer dem i 10 cm. lange stykker, tørrer dem med køkkenrulle, og ruller dem let i mel, inden de steges i smør, så venter et konge-måltid. Server gerne med nye kartofler med persillesmør – Det smager af sol og sommer! Der er mange ben i fiskene, men de er grønne og derfor nemme at se og fjerne.

Velbekomme og knæk og bræk derude – Hornfiskene stimer lige nu overalt langs de danske kyster og høfder.

Og: Glem ikke hyggen! Vi startede med rundstykker og sluttede med et kæmpe stjerneskud på Hvide Sande røgeri. Sikke en tur!IMG_4493

Frank Sjøgreen

 

 

 

 

Facebook Comments
Kategorier : Fangster, Grej og Teknik, Lystfiskeri, Tips og Triks