Sild – Sild – Sild!

Sildene er kommet – eller er i alle tilfælde ved at komme for alvor!

Lidt lækre sild fra Oddesund

Lidt lækre sild fra Oddesund

Jeg har oprettet facebooksiden: Sildefiskeri, hvor man løbende kan se, hvor der fanges fisk. Her må du også meget gerne melde dine sildefangster, så andre kan prøve at fange de smukke, blanke fisk. Siden er her: Sildefiskeri på facebook

Nogle ryster på hovedet af dem der tager på tur efter de blanke, sitrende småfisk, men jeg ELSKER dem, som så mange andre.

Lige nu (9/4-2018), er status for sildenes ankomst til vores vande, som følger (Fundet på FB):

  • Thorsminde: Der er fanget en del fisk i weekenden og så har der æret en dag uden sønderlige fangster, så det er fortsat noget svingende. Fiskene stimer især på solrige dage ved slusen og havnen.
  • Hvide Sande: Her er fanget mange fisk, men igen er det svingende, da stimerne ikke helt er i massive mængder endnu.
  • Ålborg (Limfjorden): Spredte fangster, men ikke mange endnu.
  • Thyborøn kanal: Der er ofte stimer inde ved højvande og væk igen ved lavvande, men der fanges til tider en del.
  • Oddesund: Ikke mange endnu, men der er heller ikke mange, der har prøvet efter dem.
  • Randers Fjord. Der er set stimer og fanget enkelte, så de er på vej.
  • Århus havn: Der fanges sild, men meget i perioder. Ikke stabilt fiskeri.
  • Esbjerg havn: Der er sildene kommet, men det er ikke de store mængder. Oftest er Thoraminde og Hvide Sande de bedst fangende steder.
  • Odense havn: GODT med sild, men det er stimer, så det svinger meget.
Oddesundbroen. Et klassisk sted til sild!

Oddesundbroen. Et klassisk sted til sild!

Silden er en fascinerende fisk. Fisken kan fanges året rundt, men på nogle årstider mere end andre. Vores almindelige sild, er oftest mellem 15-30 cm. lang, men kan blive op til ca. 40 cm. lang og komme tæt på et kilo i vægt. Silden æder plankton og små krebsdyr, og bider derfor også oftest på små agn, som fluerne på et sildeforfang. Der findes flere underarter af den almindelige sild, og de har forskellige gydesteder. Forårstrækket, der er ved at begynde nu, er ofte det største, og massive stimer af sild træffes i vores fjorde, havne og bælter. På åbent hav kan sildene optræde i enorme stimer med mere end 1 millon fisk, der strækker sig over flere kilometer! Sildestimerne flytter ofte meget på sig, og den ene time kan der være rent sildeeldorado, hvor der den næste, kan være næsten blæst for fisk.

Der fiskes sild i Hvide Sande sluse.

Der fiskes sild i Hvide Sande sluse.

I den sene vinter og det tidlige forår, kaldes sildene vårsild. I sensommeren, høstsild, og i efteråret og vinteren, fedsild. I efteråret er silden størst og fedest.

Silden er en populær spisefisk for nogle, mens andre hader dens ganske mange ben. Silden smager fortræffeligt både stegt, røget, gravet og marineret, og dens forholdsvist fede kød, er sprængfyldt med sunde fedtstoffer og omega 3, samt A og D-vitamin, jod og selen. Desuden ynder mange at bruge den som agn til eks. hornfisk, torsk, vragfiskeri og pighvar.

En god pose sild.

En god pose sild.

I sensommeren, træffes også sildens store slægtning, Stavsilden, som meget nemt bliver over 40-50 cm. lang og kan veje over kiloet. Fiskene fanges oftest under fiskeriet efter makrel, på pirk, flådfiskede fiskestrimler eller makrelforfang.

Vores almindelige sild, fanges mest på de klassiske sildeforfang, som kan købes i nærmest alle grejforretninger. Alternativt kan man selv lave et sildeforfang ved at binde 3-5 skarpe og blanke enkeltkroge str. 10-6 på en 0,4 mm. klar nylonline og evt. binde en smule glimmer på krogen. For enden af forfanget, monteres et blink, en pirk eller et stykke sildesynk/almindeligt synk på 18-60 gram, afhængigt af strømmen og dybden sildene står i. Sildene står ofte dybt i sol og højere i skyet vejr, men stimerne kan hurtigt flytte sig op eller ned i vandet, så man skal søge efter dem.

Nemmest er at holde øje med andre, der fanger sild – se, hvor de kaster hen og hvor længe de lader deres forfang synke, og efterlign så. En god ide er, at lave små, nykkende bevægelser i linen på stram line, mens forfanget synker mod bunden. Det gør, at sildefluerne sitrer og ligner smårejer eller andet, som sildene bider på. Når du når bunden (Hvis der ikke er gået sild på inden da), trækker du ind igen i lange, trækkende bevægelser, der får forfanget til at bevæge sig lidt trappeagtigt opad, mens sildefluerne lokker. Når silden hugger, sitrer det i linen, når silden ryster hovedet for at komme af med krogen. Her er det vigtigt kun at trække meget langsomt ind de første sekunder, da en sild på forfanget, lokker de andre til at bide på de resterende kroge, og dermed kan man nogle gange trække et “fuldt hus” med sild på alle ophængerfluerne. Når sildene kommer til land, løftes op i et sejt træk, da et for hårdt træk ofte gør, at sildene falder af inden de kommer på land.

Sildene aflives herefter, og de bør renses kort efter, da de er let fordærvelige især i varmere vejr. Jeg har altid frosset 5 kilo vand til is i en frysepose inden jeg tager på sildetur. Så kan sildene holde sig kolde hele dagen i min thermokasse.

Jeg anbefaler en kraftig spinnestang på 9-10 fod, kastevægt 15-60 gram, samt et solidt spinnehjul – gerne med fletline til fiskeriet. Især hvor der er langt op til land, kan det slide enormt på et fiskehjuls gear at trække sildene op, og jeg har eks. fra Oddesundbroen, set mange hjul gå til i det hårde slid. Deciderede saltvandshjul, som eks. Penn slammer eller spinfisher har gear, der kan klare mosten i mange sæsoner.

I den kommende sild, kommer sildene med fuld styrke, og masser af fisk kan fanges. Tag ikke flere fisk med, end du kan bruge, og er der ikke for mange fiskere, så prøv at fiske en sildehale et par meter under et flåd, hvor du fisker sild. Det har givet mig en havørred eller to gennem tiderne.

Knæk og bræk derude!

Frank Sjøgreen

 

Facebook Comments
Kategorier : Fangster, Grej og Teknik, Lystfiskeri, Tips og Triks