Påskefiskeri !

Påsken – og den længe ventede sommertid – rammer os nu for fuld kraft! Mange skoler og enkelte arbejdspladser, har lukket i hele ugen op mod påskedagene, så der er masser af dage man kan komme ud og fiske i! Tipsene her i artiklen kan selvfølgelig også sagtens bruges langt hen i april.

Jeg vil herunder, komme med mine bud på, hvad jeg vil bruge påsken og april påsken på – både i salt og ferskvand.

Put & Take: Ørredsøerne er langt om længe ved at være isfrie, og i påsken plejer ejerne at sætte ekstra mange fisk ud! Derfor er der gode chancer for et godt fiskeri, og nu, hvor vandet fortsat er koldt, er miniagn, som løstfiskede powermaggots, honeyworms eller bombarda med powerbait et hit. Se mere om det på linket her, eller en af mine mange andre blogs om ørredfiskeriet i ørredsøerne: Honeyworm

Gedder: Der er stadig nogle dage til at vi når april måned, hvor gedderne er fredet, og netop nu, er gedderne tunge af rogn og mælk, op mod den forestående gydning. Vandet er koldt, da vi jo har haft en kold afslutning på vinteren, så gedderne er sløve, men der er ved at trække op mod sivskove og dyndede vige, så selv søernes største gedder er at finde på kastehold fra land lige inden april. Jeg ville fiske gedderne med langsomtgående agn, som gummidyr, geddefluer eller naturlig agn, som eks. skaller under et flåd eller på bunden. Jeg har på det seneste haft stort held med at fiske mine geddeshads under et stort, flydende bobleflåd. Hvis jeg eks. fisker i en lavvandet vig med 1 meters vanddybde, sætter jeg flåddybden ned til mit gummidyr på lige under 1 meter. Gummidyret fiskes ubelastet, så det kun er egen vægt og krogene der tynger det ned. Efter udkast, laves pause på et par sekunden, hvorefter der trækkes 5 meter ind i langsomt spinnetempo. Herefter spin-stop på 1-2 sekunder, der får agnen til at synke mod bunden uden at gå i den, da flåddet holder agnen fra bunden – herefter gentages til fisken hugger. Jeg har flere gange oplevet at hugget falder lige, når agnen er længst nede, og man ser hugget på flåddet med det samme!

... Og så er det bare at komme af sted!!

… Og så er det bare at komme af sted!!

Aborrer: Aborren er i hopla i april, og ligesom gedden, befinder den sig gerne nær de lavvandede områder. Aborren elsker at jage sit bytte, og følger det gerne over lange afstande uden at hugge. Derfor er det en god i de, at have en agn, der slår mod bunden ved spin-stop (Jiggs, eller jigghaler/shads fisket på et carolina-rig (Spinfluerig) Aborrens huginstinkt pirres voldsomt, når agnen dunker i bunden, som en flygtende fisk. Se mere på linket her: Spin-fluerig

Mc Perch Curly, rigget på spinfluerig

Mc Perch Curly, rigget på spinfluerig

Rimter og brasen: Mange af vores åer, holder på de smukke rimter. Rimten er ikke en decideret madfisk (Heller ikke brasenen), men rimten er en rigtig sjov fisk at fange. Den hugger gerne på brød, fisket i eller lige under overfladen. man kan forfodre med lidt brødstykker, og hvis skallernes småplipperier efter brødet, pludselig afløses af store skvulp, har du sikkert fundet rimterne! Let grej, skorpen fra franskbrød og enkeltkroge str. 8-4 er sagen, og egentlig alt, du skal bruge. Er fiskene træge eller vandet koldt, så fisk med indmaden fra et franskbrød, og klem det på krogen, så det synker langsomt. Det er rimteguf! Brasenerne findes også i mange af vores vandløb (Man kan google sig til de fleste steder – eller høre i lokale grejforretninger), og de tager sjældent brød i overfladen – men meget gerne på bunden. De optræder ofte i store stimer, og man kan eks, søge efter dem med et lille flåd agnet med dybtfisket brød eller majs. Når man først finder en, er der ofte mange flere i nærheden!

Rimte

Rimte

Laks: De fleste åer har været åbne for fiskeri i et stykke tid, men de vestjyske, lakseførende vandløb, hvor laksefiskeriet kan være i særklasse, åbner først 16/4. I kan se mere på linket her, om lidt metoder:

Havørreder på kysten: Der er gang i kysten! Selvom vi har haft en laaaang periode med østenvind og frost, er der begyndt at blæse vestlige vinde, og med solens opvarmning, er der gang i både børsteormssværmninger, samt en masse småliv ved land, som lokker fiskene tæt på land. Fiskeri med fluer, børsteorme, eller GULP imitationer af børsteorme, kan give meget store fangster af havørreder.

Sild: Silden er kommet, men fra midten af april, er der fuld skrue på fangsterne. Ved hvide Sande er der allerede fanget fisk, og især solrige dage kan give store fangster. Der fiskes med de klassiske sildeforfang med enten et sildebly, eller et blink på 18-60 gram i enden, afhængigt af, hvor kraftigt strømmen løber. Man kaster ud, og lader forfanget synke ned gennem vandmasserne, mens man nøkker langsomt med stangspidsen. Hvi ilden bider, begynder det at sitre i fiskestangen. Hal da kun langsomt ind i starten, da flere fisk da ofte vil hugge på de resterende kroge. Når sildeforfanget kommer til land, løftes det op med et sejt, langsomt træk, da fiskene ellers let falder af. Noter dig, hvor længe der gik, inden fiskene huggede – og synk derned igen i næste kast. Stimerne står ofte i samme dybde i lang tid. Hugger fiskene ikke, synkes helt til bunden, og der hales nøkkende ind igen, hvor man afsøger vandmasserne i højden.

En god pose agn!

En god pose agn!

Stenbider: I har måske hørt i nyhederne, at 2018 har været et af de bedste stenbiderår på vestkysten i mange år! Mange ved dog ikke, at de også kan fanges på stang – men det kan de… Se desuden artiklen her i linket http://www.eu.purefishing.com/blogs/dk/frank-sjoegreen/2014/03/21/stenbidere-pa-fiskestang-2/ , og bliv klogere på den sjove fisk med Kaviar i maven (Hunnerne.) Kødet, der ved første kontakt, virker gummiagtigt, smager i øvrigt helt eminent, hvis det varmryges!! Stenbidere træffes i de fleste vestjyske havne, op af molernes stejle sider og stensætninger, hor de tøffer rundt – ofte i småflokke. Randers havn har jeg fanget nogle i også, og der meldes hvert år om mange fisk ved oddesundbroens stenede strande.

Stenbider på fiskestang!

Stenbider på fiskestang!

Facebook Comments
Kategorier : Lystfiskeri