Geddetid – og forfangsopbevaring

Midt marts – geddetid… Masser af vande er desværre stadig belagt med is, og fiskeriet kan derfor være svært. Dog er der søer, der delvist er brudt op, og desuden er de fleste åer og drænkanaler fri for is – og netop her, kan man opleve et fantastisk fiskeri på denne årstid. Vigtigst af alt, er at fiske langsomt. Fiskene bevæger sig ikke hurtigt efter byttet, og skal ofte provokeres, så langsomtfiskede gummidyr, geddeflue, eller fiskeri med levende eller død agn, som skaller. Min erfaring er, at død agn fisket direkte på bunden giver færre, men større fisk. Pimp gerne agnen op med lidt lakseolie fra nærmeste dyrehandel. Den døde skalle kan lægges i blød i olien natten før fisketure, eller man kan sprøjte olie ind i fisken med en kanyle. Især på den kolde årstid, kan mere duft give store fordele. Lad fisken ligge – gerne i flere timer. Store gedder har hugperioder, og der kan gå lang tid mellem dem, men til gengæld kan de være meget givende!

Gedde fra stormfuld dag.

Gedde fra stormfuld dag.

Jeg har som regel mine geddeforfang i poser til turene, men de kludrer ofte sammen, og derfor har jeg lavet en rigtig billig måde at opbevare dem på, så de ikke kludrer og heller ikke bukkes. Ideen deler jeg derfor med jer:

I Bauhaus købte jeg et isoleringsrør af skum i 20 mm. skumtykkelse med huldiameter på 25 mm. Prisen er ca. 20.- Herefter i en tæppeforretning, hvor jeg – for meget få kroner, købte et rør, om tæpper leveres på, med et par endestykker. Det er vigtigt at røret er nogle cm. større i diameter end skumrøret, da krogene fylder en del. Herefter skar jeg 40 cm. skum af, derefter 46 cm. tæpperør, hvorpå leg med smeltelim. limede endeproppen på, og til sidst borede jeg et par fingerhuller øverst på 35 mm.

Herefter var det bare at vikle forfangene omkring røret, og sætte enden fast med en nål til opslagstavlen. Se billedserien herunder med step-for-step beskrivelse.

IMG_3877 IMG_3895 IMG_3897 IMG_3900 IMG_3901 IMG_3902 IMG_3905

 

Herefter er der blot at ønske jer knæk og bræk med gedderne til april, hvor de fredes i en måned – og i april, kan i så lave rør til jeres forfang. BUM :-)

Frank Sjøgreen

Facebook Comments
Kategorier : Fangster, Grej og Teknik, Lystfiskeri, Tips og Triks